Carian

Pendaftaran Sekolah Rendah Agama (Selangor)

Assalamualaikum dan hai!

Aku masih lagi sedang menerima kenyataan yang aku dah makin tua dan anak-anak semakin membesar. Masuknya tahun 2021 ni, secara rasminya Wildan akan masuk darjah satu. Nanti dia masuk tingkatan satu pun maknya masih lagi tak boleh nak move on menerima hakikat yang anaknya dah besar. Hehe.

Dan dah masuk hujung tahun 2020 aku baru perasan yang aku masih pilih sekolah agama untuk Wildan. Memandangkan aku dibesarkan dengan pergi sekolah agama, aku rasa wajar untuk aku hantar anak pergi sekolah agama. Lagipun untuk tahap 1, sesinya sebelah petang. Sudahnya pagi takkan aku nak bagi dia tengok TV kat rumah. Lagipula aku sekarang sibuk dengan kajian Master.

So, akhirnya dalam masa yang singkat aku berjaya daftarkan Wildan sekolah agama berdekatan. Asalnya aku ingat dah terlepas memang tak sempat. Alhamdulillah masih sempat ddan rupanya mudah sangat proses mendaftar sekolah agama.

daftar sekolah agama negeri selangor

Drama Review: Perempuan Tanpa Dosa

 Assalamualaikum dan hai!

Aku rasa sebenarnya agak lewat aku update pasal drama kali ini memandangkan drama ni dah hampir seminggu tamat. Aku jarang nak update cerita drama Melayu melainkan aku memang puas hati dengan jalan cerita dan pengajaran yang ada dalam cerita tu.

So, seperti yang tertera dekat tajuk, aku nak ceritakan pasal drama dari Astro, Perempuan Tanpa Dosa, lakonan hebat oleh Kamal Adli, Uqasha Senrose, Uyaina Arshad dan Yusuf Bahrin.

Pada awalnya aku memang tak tahu pasal kewujudan cerita ni. Malam-malam aku mana tengok TV sebenarnya. Siang hari pun anak-anak tengok TV dalam 2 ke 3 jam sahaja. Bila aku tengok TV? Entahlah. Aku pun tak tahu. Drama Perempuan Tanpa Dosa ni jadi tertengok sebab ayah aku. Ada satu hari dia tengah tengok, dia ajak sekali kami layan. Dia kata cerita ni menarik perhatian dia. Mengenali ayah aku yang juga jarang nak layan drama, aku pun tengok. Masa tu dalam episod 5 ke 6 kot. Tapi masa tu tak mula layan lagi. Tak silap aku mula serius layan masa dah masuk episod 12  atau 14 kot.

Tujuan aku menulis entri kali ini bukanlah nak cerita betapa bestnya cerita drama Perempuan Tanpa Dosa tetapi lebih kepada nak ulaskan apa yang aku dapat dari drama ni. Drama ni memang boleh buatkan orang jadi macam bising depan TV tau sebab perubahan watak yang sama maca realiti buatkan kita jadi geram. Yang jahat, jahat sangat. Yang jahil, memang jahil. Yang baik, kejap baik kejap tidak. Banyaklah ragam manusia dalam drama ni.

review drama perempuan tanpa dosa

#SLMCSLIFE EP5 Persidangan Antarabangsa Atas Talian

 Assalamualaikum dan hai!

Tak lama lagi tahun 2020 akan berakhir dan dalam tak sedar aku dan masuk pertengahan semester ketiga untuk pengajian master. Banyaknya benda nak kena uruskan sebelum masuk tahun 2021 ni!

Sebenarnya tahun ini sekali lagi aku menghadiri persidangan akademik. Kali ini dengan pengalaman yang baru dan suasana yang berbeza. Kalau ada ikut kisah aku sambung belajar, mesti ada terbaca tentang pengalaman pertama aku menghadiri ke persidangan akademik pada tahun 2019. 

Untuk tahun 2020, dengan adanya pandemik Covid-19 semestinya kebanyakan persidangan mula mengambil tempat dilakukan secara atas talian dan persidangan yang aku hadiri juga termasuk. Pada asalnya persidangan ini dirancang untuk dilaksanakan seperti biasa namun, gelombang kedua Covid-19 membuatkan ahli jawatankuasa persidangan membuat keputusan untuk mengadakan persidangan secara atas talian juga.

academic conference persidangan atas talian

First Impression: Mary Kay Microdermabrasion Set

Assalamualaikum dan hai!

Untuk siri First Impression kali ni, aku nak kongsikan pengalaman pertama kali guna set Microdermabrasion dari Mary Kay. Bagi yang mengenali produk Mary Kay atau memang pengguna Mary Kay mesti dah tahu set ni baru bertukar wajah yang lebih moden dan cantik!

Set Microdermabrasion ni ada dua produk: Microdermabrasion Refine dan Pore Minimizer.

Bagi yang tahu, kulit aku jenis berminyak. Orang kulit berminyak ni biasanya pori-pori besar, senang naik bintik hitam (blackhead) dan juga jerawat pasir (whitehead). Dan memang inilah keadaan kulit aku yang sebenar. Pori besar memang tak boleh buat apa melainkan dengan penjagaan yang betul dengan produk yang betul. Yang whitehead blackhead pun kalau guna produk yang betul dengan cara yang betul dapat dikurangkan penampakkan mereka.

So jom, kita tengok dulu apa sebenarnya set Microdermabrasion Mary Kay.

microdermabrasion mary kay


Cara buat video grafik dengan Microsoft Power Point

 Assalamualaikum dan hai!   

InsyaAllah untuk entri kali ini nak sambung cerita pasal Microsoft Power Point. Bagi yang pertama kali datang menyinggah di sini, jemput baca dulu entri pertama berkaitan Power Point. Dalam entri tu, ada mengupas cara-cara untuk buat grafik atau info grafik (yang statik, bukan video) dengan menggunakan Power Point.

So, berbalik pada tujuan utama entri kali ini, aku nak kongsikan sedikit tentang cara buat video grafik menggunakan Power Point. Bagi mereka yang biasa dengan Power Point mesti tahu kan sebenarnya baaaanyak sangat yang kita boleh buat dengan Power Point.

Zaman sekarang ni, orang nak tengok video. Daya fokus manusia pula tak lama. Dalam 30 saat ke satu minit sahaja. Nak orang tengok content, kena tarik pehatian dalam 5 ke 10 saat pertama dia menonton. Hatta video 10 saat pun boleh viral kalau orang suka tengok. 

Seiringan dengan zaman, selain aku belajar sendiri cara buat infografik dengan Power Point, aku belajar juga cara buat video grafik untuk marketing.

cara buat video dengan power point

Pengalaman Terbitkan E-Book Pertama

 Assalamualaikum dan hai!

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Akhirnya cita-cita masa aku sekolah menengah tercapai dah! Nak keluarkan satu buku dengan nama SlumberLady kat depan. Hehe. Kalau korang nak tahu, nama Slumberlady sebenarnya satu nama yang aku cipta sendiri masa aku umur 14 tahun dan entah macam mana nama tu melekat sampai sekarang.

Asalnya, nama Slumberlady ni aku banyak gunakan sebagai nama atas talian. Masa zaman Friendster, MySpace, haaa inilah nama yang aku gunakan. In fact kalau korang perasan, nama IG aku pun @slumberlady. Masa aku buat akaun Instagram lebih kepada nak edit gambar dan masa tu aplikasi Instagram antara rating yang tinggi. Dengan ada preset filter, sangat membantu aku. Tak sangka rupanya benda tu media sosial. Hiks.

Okay. Sampai situ sahaja kisah pasal nama Slumberlady. Jom, kita berbalik kepada pengalaman pertama dapat terbitkan e-book dengan Ukiyoto Publishing.

pengalaman tulis ebook

Tips Pilih Cili dan Tomato

 Assalamualaikum dan hai!

Selepas sekian lama kebuntuan untuk tulis, kali ini aku nak kongsikan sikit pasal membeli belah terutamanya barang dapur. Hehe.

Siapa yang memang follow instagram aku, dan rajin menonton IGStory mesti perasan sejak PKPB ni aku banyak berkongsi pasal pemilihan sayur-sayur. Setakat hari ini aku dah kongsikan cara pilih cili, tomato, kobis, brocolli dan terbaru pasal capsicum.

Cuma untuk entri kali ini aku terhadkan kepada dua sahaja : CILI dan TOMATO sebab aku rasa dua bahan ni antara barang wajib topup bila pergi grocery. Lagipun banyak sangat pun tak seronok kan. Nanti yang lain kita share dalam entri yang lain pula okay. 

tips pilih sayur

Kampung People 2 : Memeriahkan Kampung Sinaran Baru

 Asaalamualaikum dan hai!

Akhirnya, aku berjaya tamatkan drama siri Kampung People 2. Habiskan seminggu selepas tamat bersiaran di TV. Sekarang aku kerja dari rumah, malam kadang tak buka TV. So, sudahnya aku tengok Kampung People 2 secara atas talian di IQiyi.

So, secara keseluruhannya aku masih lagi kagum dengan karya Wan Hasliza dalam cerita Kampung People 2. Sama macam aku terpikat dengan Keluarga Iskandar 1 dan Keluarga Iskandar 2. Oh tak lupa Keluarga Iskandar The Movie!

Apa yang berbeza sebenarnya Kampung People 2 kali ni?

Tesco Scan And Shop

 Assalamualaikum dan hai!

Hari ini nak cerita pengalaman beli barang, scan sendiri dan terus bayar tanpa beratur panjang di Tesco! Okay, pertama sekali nak bagitahu Tesco adalah tempat shopping kegemaran tapi aku jarang nak membeli di Tesco sebab tak ada yang berdekatan dengan rumah. Dekat kawasan perumahan kami sahaja ada 3 kedai borong dalam sekitar 3-5 kilometer dari rumah, so memang kebiasaanya membeli belah di kedai yang terdekat.

Aku sukakan Tesco sebab pilihan barang dan kualiti barang di Tesco. Malahan  Tesco ada rangkaian produk sendiri yang berkualiti. Cuma jarang-jarang nak membeli barang dapur di Tesco sebab tak ada yang berhampiran dengan rumah. Paling dekat pun makan masa 30 minit perjalanan. Tapi kalau memang mood nak beli di Tesco, memang cari juga Tesco.

Baru-baru ini, sebelum bermula PKPB di negeri Selangor, aku berkesempatan untuk membeli barang dapur di Tesco dan pengalaman kali ini berbeza daripada biasa.

Kenapa?

Sebab ada Tesco Scan and Shop.

tesco scan and shop

#KitaJagaKita : Covid-19 masih belum kalah

 Assalamualaikum dan hai.

Jarang-jarang sebenarnya aku nak ulas atau kupas isu semasa tetapi untuk kali ni selepas berhari-hari aku tergerak hati untuk menulis sedikit sebagai coretan dan juga pengajaran buat kita semua.

Semua sedia maklum yang sekarang kita sebenarnya tengah dalam fasa PKPP iaitu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan. Semua orang sudah mula biasa dengan norma-norma baru seperti bawa hand sanitizer ke mana-mana, daftar masuk ke aplikasi MySejahtera atau check suhu badan sebelum masuk ke sebarang premis.

Seperti juga orang lain, aku sudah mula membuat kerja di universiti bermula Julai lagi. Dan anak-anak pun sudah mula bersekolah mengikut SOP yang disediakan oleh pihak tadika. Antara norma mereka adalah setiap pagi cikgu akan spray sanitizer satu badan. check suhu badan anak-anak, duduk berjarak dengan kawan-kawan, tuala tangan tidak berkongsi. Sampai satu tahap mereka pun tahulah kena jaga jarak ni.

Baru-baru ni kita dikejutkan dengan kenaikan kes positif secara mendadak di Kedah dan Sabah. Sehingga ke tarikh aku menulis (7 Oktober 2020), kes mencecah 400++. 

Gambar dari sumber Telegram CPRC Kementerian Kesihatan Malaysia

First Impression: Mary Kay Suncare Lotion

 Assalamualaikum dan hai!

Bestnya topik entri kali ini. Cerita pasal sunscreen atau dalam Melayu namanya pelindung suria. Kebanyakkan kita di Malaysia masih ramai yang ambil mudah tentang pemakaian sunscreen, termasuklah aku sehingga tahun 2017.

Titik perubahan aku jadi disiplin dengan pemakaian sunscreen adalah sebab berjumpa dengan seorang pakar kulit. Dia memang khusus untuk bahagian kosmetik, atau lebih mudah difahami kulit wajah. Kulit muka kita dan kulit badan mempunyai cara penjagaan yang sedikit berbeza. So, dalam bidang perubatan pun dipecahkan.

Untuk siri First Impression kali ini aku nak kongsikan tanggapan pertama aku masa gunakan Mary Kay Suncare Lotion. Jom!

mary kay suncare lotion review

Kembalinya Penanggah di Taman Warisan Pertanian

 Assalamualaikum dan hai!

Apa perasaan korang kalau ada satu tempat yang membawakan kehidupan agro Malaysia dan sekaligus boleh dapatkan hampir pelbagai masakan tradisional serata Malaysia hanya di satu tempat? Best kan. Pergi satu tempat, boleh cuba pelbagai masakan tradisional dan tak perlu fikirkan tempoh perjalanan yang panjang atau pun kat mana nak tidur.

So, aku pun sebenarnya baru tahu kewujudan tempat ini. Dan dia tak jauh pun bagi mereka yang duduk sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. InsyaAllah bagi mereka yang suka mencuba makanan negeri negeri lain, semestinya akan gembira dengan kewujudan tempat ini.

Mana lagi kalau bukan Taman Warisan Pertanian di Presint 16, Putrajaya!


Antara Sekolah Persendirian atau Sekolah Kerajaan?

 Assalamualaikum dan hai.

Hujung tahun 2020 semakin menghampiri. Perasan tak, kita rasa 2020 ni masih baru lagi? Dengan pandemik Covid-19, banyak benda yang di  luar jangkaan berlaku. Banyak perancangan terbantut dan banyak perubahan yang berlaku. Salah satu daripadanya ialah berlalunya masa dengan pantas.

Dan aku pun baru tersentak masa bulan Mei hari tu. Sebabnya pihak tadika dah mula hantar notis untuk kami ibu bapa kepada anak-anak umur 6 tahun submit borang-borang dan surat berkaitan kepada sekolah yang kami pilih. Masa tu aku tidaklah kelam kabut sangat sebab aku memang dah hantar kepada sekolah sejak tahun lepas lagi. Maklumlah, mak mertua guru besar sekolah rendah. So, dia yang selalu hantar peringatan untuk jangan lupa daftarkan Wildan. Hehe.

Sebenarnya, kami ada perancangan untuk hantarkan Wildan ke sekolah persendirian (sekolah private). Malah aku dah buat survey serta bajet sekali. Cuma bila tahun semakin menghampiri, banyak pertimbangan yang kami perlu lakukan dari segi kewangan, masa dan tempat.

sekolag private atau sekolah kerajaan

Kelebihan Bermain 'Puzzle'

 Assalamualaikum dan hai!

Siapa kat sini suka puzzle?

Aku tahu aku tak minat tapi aku sendiri ajar anak main puzzle. Hehe. 

Sebenarnya Wildan diperkenalkan kepada puzzle masa umur dia 3 tahun. Masa tu dia main Talking Ginger dalam iPad. Bagi yang pernah tahu Talking Tom, Talking Ginger ni aplikasi yang sama tapi lebih berfokus pada anak-anak. Ada timer gosok gigi, ada mandikan kucing, ada bagi makan. Dan kalau dapat siapkan 4 tugasan pertama akan dapat beberapa keping puzzle. Masa tu dah ada dalam 5 ke 6 puzzle yang dah penuh, so Wildan main cantum-cantumkan. 

Masa tu sekadar ajar dia sahaja macam mana nak buat. Malah dalam Talking Ginger tu nak susun puzzle tak susah sebab gambar asal ada di bawahnya. Kira dengan mata kasar kita nampak bahagian mana letak di mana. Bagi aku untuk peringkat pengenalan sangat bagus.


'Facial' sendiri di rumah

 Assalamualaikum dan hai.

Siapa kat sini suka pergi facial? Atau pernah terfikir nak pergi facial tapi tak berani sebab takut kesan sampingan atau macam-macamlah alasan?

Haa, aku antara orang yang dah lama berkeinginan nak pergi facial tapi tak pernah berani. Sebab apa? Sebab aku takut reaksi kulit aku. Lagi-lagi kebanyakkan produk yang orang bagi testimoni baik, bila sampai aku jadi macam tak capai expectation.

So, aku dah lama buat facial sendiri di rumah. Hehe.

Macam mana nak mulakan buat facial sendiri tu?

home spa home facial malaysia with mary kay

Hari Budaya Emas yang meriah di PGMall

Assalamualaikum dan hai

Buat kaki-kaki shopping online tegar, aku ada berita baik untuk korang semua. Kali ini aku nak ajak korang membeli belah sambil dapat duit dan kumpul emas. Haaa, jeng jeng jeng. Shopping boleh dapat duit dan kumpul emas? Macam mana tu?

Macam mana lagi kalau bukan di PG Mall. 

Dah pernah dengar ke belum pasal PG Mall ni? Kalau belum, aku nak bagitahu yang PG Mall merupakan satu platform e-commerce iaitu pusat membeli belah atas talian ciptaan tempatan dan berada di kedudukan tiga teratas di Iprice. Kalau tak percaya boleh klik pada link ini untuk lihat sendiri kedudukan PG Mall.

>>>Ranking PG Mall<<<

Apa yang bagus dengan PG Mall ini, dia menerima pembayaran melalui semua jenis e-wallet dan sebarang bayaran atas talian. Sangat mudah bagi semua orang untuk membeli. Tak perlu buat e-wallet baru atau pinjam akaun kawan untuk membayar. Maklumlah, kita bila tengah nak membeli, nak bayar masa tu juga supaya urusan selesai dan cepat barang di proses.

Microsoft Power Point: Lebih dari sekadar PRESENTATION

 Assalamualaikum dan hai!                

Jarang-jarang nak bercerita pasal hal teknikal tapi kali ini aku nak kongsikan sedikit pasal kegunaan Microsoft Power Point selain daripada buat presentation yang biasa-biasa. Sebenarnya Microsoft Power Point ada banyak kegunaan selain daripada buat presentation untuk FYP atau business proposal. Lebih dari itu tau.

Aku mula tahu pasal kelebihan Power Point bila ada orang kongsikan cara buat resume di Power Point. Masa tu aku godek-godek sendiri je Power Point dan sejak itu memang almost semua benda aku buat guna Power Point. Sebab sangat sangat mudah dan sangat sangat cantik hasilnya!

Tahu tak dengan Power Point, korang boleh buat image infografik seperti yang ada di Instagram dan Pinterest? Boleh juga buat video animasi pendek? Boleh juga buat GIF? Boleh juga buat video marketing yang wow? Dan baaaanyak lagi yang boleh dihasilkan hanya dengan Microsoft Power Point! Nak tahu tak macam mana?

cara buat gambar dari power point

Memupuk Semangat Patriotisme Anak-anak

 Assalamualaikum dan hai.

Kita sudahpun masuk ke minggu terakhir bulan Ogos. Dah 31 Ogos tahun ini genaplah negara Malaysia menjadi sebuah negara yang merdeka. Setiap tahun, pastinya kita sebagai rakyat Malaysia menantikan untuk menyambut ulangtahu kemerdekaan negara kita. Mana tidaknya, negara kita sudah 426 tahun dijajah sejak tahun 1511. Dan akhirnya pada tahun 1957 negara Malaysia diisytiharkan merdeka.

Sejak aku ada anak-anak, aku tak pandai sangat nak memupuk semangat patriotisme. Cuma tahun lepas, masa tengok anak sendiri buat perarakan dan menyayikan lagu Negaraku sambil mengibarkan bendera Malaysia, aku terasa sebagai ibu bapa sangat penting untuk kita memupuk semangat cintakan tanah air kepada anak-anak.

printable merdeka

Jam Tangan Untuk Anak

 Assalamualaikum dan hai!

Cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar rupanya anak sulung aku bakal masuh darjah satu tahun depan. Dengan pandemik Covid-19 ni masa berlalu tersangat pantas. Aku rasa semua orang rasa benda yang sama. Seolah-olah masa dihentikan seketika. 

So, memandangkan Wildan nak masuk darjah satu, aku ada mencari jam yang sesuai untuk dia. Supaya dia jadi peka dengan waktu. Lagipun sekarang dia memang ikut jadual harian yang tetapkan. Siap nak suruh tidur ikut jadual. Kalau awal sikit ada je soalan.

Cumanya untuk usia dia, aku selesa untuk dapatkan jam jenis digital. Lebih mudah untuk dia baca sebab dia dah kenal nombor dan tahu waktu siang dan malam. Biasanya kalau beli jam yang dekat kedai-kedai bukan kedai jam, jam akan tahan selama seminggu lebih, tak kalis air dan macam-macamlah halnya.

Aku jumpa satu IGShop, namanya @belispreeshop. Mereka juga ada website. Jam kanak-kanak diorang ada tulis nama dan strap boleh pilih karakter kesukaan anak-anak. Maklumlah, anak-anak ni bila ada barang yang ada karakter kegemaran, dia akan jaga sangat-sangatlah. Hehe.

jam tangan anak belispreeshop

7 Idea Kuatkan Cinta Perkahwinan

 Assalamualaikum dan hai!

Alhamdulillah bersempena tarikh Ogos ini (17 Ogos), genap sudah perkahwinan aku dan suami selama 7 tahun. Sebenarnya aku macam tak sedar rupanya dah 7 tahun kami berkahwin. Bagi aku, fasa 5 tahun yang pertama mencabar. Masuk 5 tahun kedua ini juga mencabar.

Bagi yang pertama kali menyinggah di sini, setiap tahun, sejak tahun 2018, aku mendedikasikan satu entri bagi meraikan ulangtahun perkahwinan aku. Salah satu sebabnya adalah untuk aku berkongsi dan juga sebagai peringatan untuk diri sendiri.

Untuk tahun ini aku nak kongsikan idea-idea untuk indahkan perkahwinan. InsyaAllah benda-benda ini sangat realistik dan bukan macam drama-drama dalam TV. Selamat membaca!

7 idea bercinta dalam perkahwinan

Berniaga di Shopee: Dropship pun bolehlah!

 Assalamualaikum dan hai!

Wah, sekarang dekat media sosial, nampak rancak semua orang mula berniaga. Merata-rata bermacam produk yang aku nampak dijual. Dari makanan, pakaian sehinggalah perabot rumah. Semestinya aku pun tidak terlepas mendaftar untuk menjadi dropship untuk jenama-jenama tempatan. Hehe.

Bagi yang pertama kali membaca, aku juga seorang dropshipper. Tak pernah pegang stok pun. Aku sekadar jual produk, nanti HQ akan hantarkan. 

Selain daripada orang berniaga semakin ramai, platform perniagaan atas talian (e-commerce) juga sekarang tengah tumbuh bagai cendawan. Antara yang paling panas adalah Shopee. Masa mula-mula Shopee masuk Malaysia, mereka tawarkan servis berniaga secara percuma. Tiada yuran, tiada sebarang komisyen yang akan diambil. Tak silap aku dalam sekitar tahun 2017/2018 lah. Masa ni memang untung 100% milik kita. Shopee memang jadi orang tengah tanpa bayaran.

shopee dropship

#SLMScLife EP4: Kesan PKP terhadap proses pembelajaran Sarjana

Assalamualaikum dan hai.

Sedar tak sedar rupanya dah hampir setahun aku bergelar pelajar Sarjana. Dan sebenarnya sejak pandemik Covid-19 mula menular dan menyebabkan negara melaksanakan PKP selama hampir 3 bulan, banyak kesan-kesan terhadap aku sebagai pelajar Sarjana.

Pertama sekali, aku jelaskan, skop kajian aku adalah berasaskan programming dengan menggunakan Matlab. Bagi pelajar kejuruteraan dan bidang-bidang yang hampir sama rasanya tak pelik dengar nama Matlab. Memang secara asasnya aku boleh buat kajian dari rumah tanpa sebarang masalah. Malah, semasa aku di semester satu dulu (September 2019 - Februari 2020) memang aku sepenuhnya buat kajian dari rumah.

Namun, masuk tahun 2020, aku minta dengan penyelia untuk dapatkan aku satu bilik atau kubikel di makmal di universiti supaya aku dapat buat kerja. Dan aku sempat buat kerja di makmal selama 2 bulan setengah sebelum perlaksanaan PKP 18 Mac 2020. 



Jualan Mega 8.8 PG Mall

Assalamualaikum dan hai!

Berita baik untuk semua pembeli atas talian (online shopper) seperti aku, PG Mall akan adakan Jualan Mega 8.8 bersempena tarikh 8 Ogos 2020.

Rasanya semua orang sedia maklum yang sejak PKP dilaksanakan, urusan jual beli atas talian melonjak naik. Bagi yang dah lama buat business atas talian, memang terasa sangat sangat.
Mana tidaknya, semua orang tak boleh ke mana-mana, sudahnya masa dihabiskan scroll. Tiba tiba dah add to cart, dan tiba tiba dah bayar. Haha. (Akulah tu)

Dan, aku sebenarnya nak kenalkan PG Mall pada para pembaca. Mungkin selama ni korang lebih kenal platform e-commerce ternama yang lain. Untuk pengetahuan korang, itu semua sebenarnya platform e-commerce dari luar negara. Kira worldwide punya platform lah.

Tapi kali ni kita nak cerita pasal platform tempatan kita. Kita haruslah beri sokongan pada hasil kerja tempatan demi ekonomi negara. 

PG Mall Online Mall Malaysia E-Commerce

First Impression: Clear Proof Deep-Cleansing Charcoal Mask

Assalamualaikum dan hai!

Masa scroll tengok apa saja entri yang aku dah tulis, rupanya untuk Julai masih belum ada siri First Impression. Ha, bagi yang baru pertama kali baca blog, siri First Impression merupakan siri yang aku sendiri mulakan untuk buat review produk-produk penjagaan wajah. Semua produk ni beli dengan duit sendiri. Tak ada sesiapa yang taja pun.

So, sebelum Julai meninggalkan kita, aku nak tulis First Impression aku tentang satu lagi produk dari Mary Kay yang dinamakan sebagai Clear Proof Deep Cleansing Charcoal Mask.

Bagi yang tak tahu, dalam rangkaian produk penjagaan kulit Mary Kay, ada pelbagai jenis mengikut keperluan dan masalah kulit. Of course lah sebab semua orang mempunyai masalah dan jenis kulit yang berbeza.

Rangkaian produk kali ini adalah daripada Clear Proof Mary Kay yang berfokuskan kepada mereka yang mempunyai masalah kulit berjerawat, kulit berminyak dan juga acne-prone skin. So, kalau korang mempunyai masalah yang sama, bolehlah nanti try guna.

clear proof deep cleansing charcoal mask mary kay

Deko rumah: Pasang Wallpaper

Assalamualaikum dan hai!

Masa musim PKP hari tu, rasanya wall facebook dan feed twitter penuh dengan masing-masing bercerita transformasi bilik dan rumah. Maklumlah bosan sepanjang PKP. Tahu-tahu beli macam-macam barang online dan sempatlah masing-masing hias bilik dan rumah. 

Tapi kami terbalik. Dah habis musim PKP ni baru nak sibuk-sibuk buat deko-deko. Baru lah tukar perabot, susun atur semula rumah dan sebagainya.

Entri kali ni nak cerita pasal pasang wallpaper. Kami pasang wallpaper di rumah mak. Sebabnya nak mengecat malas dan kali ini nakkan kelainan.

So, jom baca apa yang berlaku sepanjang proses kami pasang wallpaper.

pasang wallpaper sendiri

IGLinks : Kumpulkan Link Penting Dalam satu Link

Assalamualaikum dah hai!

Baru-baru ni aku ada join satu webinar untuk pengguna media sosial terutamanya influencer untuk gabungkan link-link penting dalam satu link. Kalau korang masih baru dalam dunia blogging atau dunia 'influencer', sebenarnya link adalah sesuatu yang sangat penting. Terutamanya link yang boleh diklik. Eh, untuk orang-orang yang berniaga secara atas talian, benda ni pun penting juga.

Seperti yang kita semua sedia maklum, kalau dekat Instagram, dalam caption tu linknya tak boleh ditekan. Maksudnya tak hyperlink dan tak boleh klik pun. Dan semestinya tak semua orang nak copy paste link kat browser kan? Mesti nakkan link yang 'hidup'. 

So, webinar yang aku join nak memperkenalkan satu website yang menyediakan khidmat ini: kumpulkan link-link penting di bawah satu link. Dan paling bagus, ini adalah inisiatif orang tempatan kita! Of course ada pakej berbayar tapi pakejnya sangat berbaloi!

iglinks

K-Drama Menggamit Memori : Reply 1988

Assalamualaikum dan hai!

Akhirnya selepas berbulan-bulan aku berjaya juga habiskan K-Drama yang bertajuk Reply 1998. Sebenarnya pernah nampak dah dekat TvN ada tayang tapi tak pernah terfikir pun nak tengok sebab ingatkan dia K-Drama yang biasa penuh dengan cinta cintun tu. Hehe.

Kalau korang yang layan K-Drama mesti tahu sebelum ni dah ada Reply 1997 dan Reply 1994. Tak. Kesemua siri Reply ini tidak saling berkait. Adik aku yang bagitahulah. Dia yang rekomen suruh tengok Reply 1988. Aku mula-mula layankan aja tapi sebenarnya best juga! Back to 90s gitu.

kdrama reply 1988 must watch

Sebenarnya apa yang membuatkan aku menulis entri pasal Reply 1988 semestinya bukan sebab temanya yang nostalgik sahaja  tetapi juga intipati daripada drama tersebut yang buatkan aku masih lagi terbayang-bayang.

Dropship: Alternatif Bisnes Tanpa Perlu Stok

Assalamualaikum dan hai!

Semenjak PKP berlangsung, aku rasa rata-rata ramai antara kita yang terkesan. Cerita orang diberhentikan, syarikat bankrap, putus punca rezeki dan macam-macam. Secara ekonominya, semua orang termasuklah negara Malaysia sendiri terkesan.

Sejujurnya aku nampak ramai kawan-kawan mula menjebakkan diri dengan bisnes secara kecil-kecilan, tidak kiralah sama ada jadi dropship ke jadi agent ke atau pun jadi stokis. Bak pepatah Melayu ' hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih'. Dan aku percaya orang Malaysia ramai yang bersikap 'hendak seribu daya'. Kenapa aku kata begitu, sebab ramai tahu sejak PKP pembelian atas talian meningkat dan ramai menggunakan peluang ini untuk menjana pendapatan, tidak kira sebagai pendapatan pertama mahupun pendapatan kedua.

dropship malaysia

Pengalaman Buat Exam Online

Assalamualaikum dan hai,

Dah Julai dah rupanya! Punya lama PKP berlangsung, aku terasa Julai macam Januari. Tapi dalam tak sedar, sepanjang PKP sejak Mac hari tu, aku dah buat kelas secara atas talian sehingga boleh buat exam final untuk pelajar-pelajar secara atas talian. 

Sebenarnya aku sendiri tak percaya. Masa dapat tawaran kerja hari tu, belum mula pun lagi PKP ni. Dan tiba-tiba kena buat pembelajaran atas talian. Haru biru juga sebenarnya. Boleh pening kepala sambil uruskan rumah, sambil uruskan anak-anak, sambil itu juga nak buat kelas. Alhamdulillah encik suami sangat sangat membantu.

Peperiksaan yang aku buat berlangsung pada minggu kedua Mei 2020 hari tu. Aku sebenarnya jadi part time tutor untuk pelajar dalam program persediaan ke Rusia. Hehe. Rezeki dapat menyumbang serba sedikit bakti. Sambil tu asah balik bahasa Rusia sebab silibus guna buku teks Rusia. Dan of course dapat berkongsi cerita dan pengalaman dengan adik-adik.

Solat Tracker untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

InsyaAllah tahun depan Wildan (anak sulung) akan masuk 7 tahun. Satu fasa kehidupan baru bagi kami sekeluarga. Selama ni nampak anak tu kecik je. Rupanya dah nak masuk darjah satu dah tahun depan. Sebenarnya dengan situasi Covid sekarang, aku agak tak bersedia terutamanya bab sekolah rendah. Dah mendaftar dah, dokumen pun dah siap hantar dah. Cuma sebab sekarang dia dah cuti lama sangat. 

Selain daripada bab sekolah, hal lain yang aku risaukan ialah solat. Peringkat anak usia 7 tahun ni dah boleh suruh dia solat cukup 5 waktu. Untuk sekarang aku masih lagi ajak-ajak sahaja Wildan solat. Tak pernah paksa. Malah aku selalu bagitahu kebaikan solat, ganjaran dan pahala. Cuma biasalah budak-budak, ada masa dia taknak juga solat. Sebagai seorang mak, aku perlu kreatif dan kritis dalam memikirkan cara untuk galakkan dia solat.

ajar anak solat

#SLMScLife EP3: Persiapan ke alam Pascasiswazah (Research Mode)

Assalamualaikum dan hai!

Asalnya aku tulis entri ini untuk aku publish masa bulan Februari tapi kekangan masa sangat banyak dan sudahnya draft tinggal sepi tak disentuh. Sehinggalah Perdana Menteri kelapan memberikan arahan Kawalan Pergerakan pada 16 Mac yang lalu. Dapatlah aku buka laptop dan siapkan artikel untuk blog. Sebenarnya dah lama nak kongsikan pasal ni sebab masa aku sambung belajar, kebanyakan perkongsian tak berapa selari dengan apa yang aku lalui.

Untuk entri kali ini, aku nak kongsikan persediaan yang perlu ada jika sekiranya ada yang berminat untuk sambung belajar pascasiswazah lagi-lagi dalam mod kajian (research mode)

Aku tahu, dah banyak dah tips kat luar berkaitan persiapan untuk sambung Master ni. Tapi ini aku bagi tips berdasarkan pengalaman aku yang tak seberapa dengan beberapa perkara yang mungkin orang lain tak kongsikan. (mungkinlah kan). Selamat membaca.


First Impression : Renewing Gel Mask Mary Kay

Assalamualaikum dan hai!

Rasanya dah lama tak buat update pasal produk-produk penjagaan kulit. Sebenarnya tahun ni ada target untuk buat beberapa siri antaranya Siri First Impression. Sempat post satu. lepas tu jadual sehari-harian jadi padat. Bertambah padat apabila PKP diarahkan pada 18 Mac 2020 yang lalu. Dengan nak work from home, research from home, uruskan anak, uruskan rumah. Phew! Ada masa memang sampai terduduk kepenatan. 

So, berbalik pada tujuan utama entri ini dibuat. Nak bercerita tentang pandang pertama iaitu first impression terhadap Renewing Gel Mask dari Mary Kay. Sebenarnya ada baaaanyak rangkaian produk dari Mary Kay buatkan aku nak sign up sebagai Beauty Consultant Mary Kay. Dan memang akhirnya sign up. Haha. 

renewing gel mask mary kay  mask muka

EZDuit E-Voucher : Bayar Sedikit Untuk Yang Banyak

Assalamualaikum dan hai!

Alhamdulillah sedar tak sedar kita semua berjaya melepasi fasa PKPB. Dan secara rasminya PKPP dah pun bermula! Yeay, dah boleh rentas negeri.

Walaupun keadaan kita nampaknya sudah kembali seperti biasa, sebenarnya langkah-langkah berjaga-jaga masih perlu diamalkan. Sekarang kita panggil 'norma baru'. Nak masuk kedai kena buat catitan, balik rumah terus mandi atau pakai hand sanitizer, jarak 1 meter bila berurusan di khalayak ramai dan banyaklah lagi. 

Selain tabiat-tabiat baru yang dinyatakan, satu lagi norma baru yang sedang meningkat iaitu urusan atas talian. Ada pembelajaran atas talian. Ada jual beli atas talian. Dan yang paling tinggi meningkat adalah pembelian barangan secara atas talian! (Online shopping). 

eatzeely superez

Buat quiz guna Google Form untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Tak lama lagi insyaAllah PKP akan tamat(?). InsyaAllah. Diharapkan dapat tamat dengan jayanya. Lebih sebulan kita semua berkurung dalam rumah, demi keselamatan diri sendiri dan juga negara. Siapa yang selalu baca blog, mesti tahu yang sejak bermulanya PKP pada 18 Mac 2020, anak sulung aku, Wildan dah selamat berada di kampung bersama neneknya. Maksudnya dah sebulan lebih ni jugalah kami tak bersua muka melainkan atas talian melalui video call. 

Walaupun PKP berlangsung, pihak sekolah Wildan tidak mengambil kesempatan untuk mengabaikan anak-anak didik mereka. So, sebaik sahaja cuti sekolah bulan Mac tamat, memang cikgu-cikgu buat follow up untuk revision dengan anak-anak. Wildan tak ketinggalan. Cuma, sejak masuk bulan Ramadan memang cikgu bagitahu tidak ada kelas melainkan kelas bacaan seminggu 2 - 3 kali. Kalau tidak, setiap hari cikgu dia buatkan quiz dan bagi link pada ibu ayah untuk anak-anak jawab. So, bila quiz dari cikgu dah tak ada, nak tak nak Ummi nya kena belajar buatkan. Dengan menggunakan Google Form sebab dah ada account Google kan. Hehe.

Sebenarnya aku memang seratus peratus amatur dalam bab ni. Belajar semua atas talian dengan Google dan blog-blog yang ada. Semuanya dalam masa sehari. Dapatlah buat satu quiz untuk Wildan. Aku cuba sebaiknya untuk buat satu quiz yang menyeronokkan dan tidak terlalu berat untuk Wildan. 

So, aku nak kongsikan sikit apa yang aku dapat sepanjang buat quiz menggunakan Google Form. 

buat quiz guna google form

Pantri Makanan #AyamWithYou

Assalamualaikum dan hai!

Wah, tak sangka dah masuk Jun. Aku pun baru sedar rupanya dah Jun. Punyalah lama terperap dalam rumah. Walaupun aku hanya duduk di rumah, setakat ni tak banyak benda terjejas. Alhamdulillah. 

Tapi kan, sebenarnya ada sesetengah orang, terputus bekalan makanan, terputus punca rezeki. Pilu hati bila baca berita mereka-mereka yang diberhentikan kesan dari PKP ni berlangsung. Susah kita, adalah lagi yang lebih susah.

Oleh itu, pihak Ayam Brand telah melancarkan satu Kempen Komuniti Penyayang 2020 untuk serata Malaysia. Kempen Komuniti Penyayang ini, atau dikenali sebagai Food Pantry Campaign mengenengahkan satu usahasama rakyat untuk saling membantu.

Set Aktiviti Aidilfitri untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Dah seminggu dah rupanya kita beraya. Masih ramai yang memuat naik gambar-gambar raya. Dan ada juga yang baru sempat beraya kerana kesibukan bekerja pada hari raya pertama. Apa-apa pun, SELAMAT HARI RAYA. Kita masih lagi dalam bulan Syawal kan?

Berbeza dengan tahun-tahun sebelum, kali ini raya kita cuma sehari. Tiada jemputan rumah terbuka, tiada ziarah-menziarahi sampai melimpah rumah, tiada traffik sesak di lebuh-lebuh raya. Kerajaan cuma membenarkan sambutan raya diadakan dengan sehabis sederhana dengan maksima 20 orang dalam satu rumah.


eid printable - aktiviti raya

Cov-Eid 2020 : Berbeza Tetapi Bermakna

Assalamualaikum dah hai!

Alhamdulillah dah selamat kita semua menempuhi hampir 70 hari PKP bersama Ramadan dan akhirnya Syawal telah tiba!

Kita berkurung sejak sebelum masuk Ramadan, sepanjang Ramadan dan akhirnya beraya juga dalam PKP. Satu pengalaman yang sangat sangat luar biasa. Bagi aku yang baru hidup 28 tahun, inilah kali pertama beraya begini. Sama juga buat Ummi dan Baba yang sudah hidup 52 tahun pun merasakan inilah pengalaman pertama mereka.

Tahun ini, ramai yang berkongsi pengalaman beraya di rumah dari seawal pagi, solat raya, khutbah raya dan akhirnya berakhir dengan sesi raya secara atas talian melalui panggilan video. Sangat lain dari biasa.

Apa yang berbeza tapi bermakna untuk raya Cov-Eid 2020 ni?



Kempen Menderma Bersama Vit's

Assalamualaikum dan hai.

Semenjak kes penularan wabak Covid-19 berleluasa ke seluruh dunia, banyak syarikat mula mengambil inisiatif untuk membantu memberi sumbangan kepada merea yang memerlukan dan juga kepada barisan hadapan negara yang bertarung tenaga dan nyawa. Tak ketinggalan,  Vit's Makanan juga ada melibatkan diri secara aktif. Baru-baru ni, Vit's Makanan ataupun Vit's Food telah melancarkan satu kempen bantuan derma PPE untuk Hospital Kuala Lumpur. Kalau korang nak tahu, jenama Vit's ni sebenarnya dah bertapak di Malaysia sejak tahun 1975. Kebanyakan rangkaian makanan Vit's adalah mee segera. Aku paling suka beli yang macam maggi tu. Ada yang jenis tebal dan ada yang jenis halus. Sempena PKP ni boleh cari rangkaian produk Vit's Makanan secara online melalui Shopee sahaja.

Tahu tak, sejak perintah kawalan pergerakan diumumkan pada 18 Mac2020, pihak Vit's Makanan telahpun membuat rangka pelan untuk membantu masyarakat sebagai membalas jasa rakyat Malaysia yang telah meyokong produk mereka sejak 1975. Antara aktiviti yang dijalankan adalah agihan makanan kepada barisan hadapan negara seperti kepada pihak polis, pegawai bomba dan juga pusat kawalan Covid-19 di Hospital Kuala Lumpur. 

Aktiviti bersama anak sepanjang PKP

Assalamualaikum dan hai!

Awal bulan hari tu, sempat kongsikan resepi yang kami sekeluarga cuba sepanjang PKP yang berlangsung bermula 18 Mac hingga 14 April 2020 (InsyaAllah akan ada versi no 2). Alhamdulillah, kami sekeluarga dapat duduk beramai-ramai sejak PKP diumumkan. Cumanya, anak aku yang sulung (Wildan) dah selamat balik Kerteh untuk cuti sekolah tempoh hari. Tiba-tiba keluar arahan kawalan pergerakan. Sudahnya tinggallah dia di sana bersama atuk nenek dan makcik pakcik dia. Alhamdulillah juga sebab keluarga mertua dapat berkumpul sekeluarga kecuali adik ipar seorang yang sedang berlaja di Shah Alam.

Dengan teknologi zaman sekarang ni, ada smartphone, ada akses internet, taklah susah sangat untuk berhubung. Hampir sebulan PKP ni, boleh kata setiap harilah bervideo call dengan anak seorang yang ada di Kerteh. Dia sihat, seronok dan baaaanyak aktiviti. Maklumlah ramai yang nak melayan.

Kembali pada tajuk entri kali ni, aku nak kongsikan sedikit aktiviti-aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak. Mungkin bersesuaian dengan anak-anak yang berumur 6 tahun ke bawah sebab anak aku ni baru 3 tahun lebih. Abangnya pun baru nak masuk 6 tahun. So, kebanyakkan aktiviti memang terhad untuk range umur 6 hingga 3 tahun lah.

aktiviti bersama anak di dalam rumah, indoor games, pkp, mco


Resepi Sepanjang PKP 2020

Assalamualaikum dan hai!

Apa khabar korang semua? Okay tak semua dekat 30 hari berkurung dalam rumah? Aku akhirnya keluar pada hari ke 25 untuk beli barang sebab lagi mudah bila aku sendiri yang pergi. Berdebar juga rupanya nak keluar. Daya imaginasi aku terbayangkan movie Zombieland. Ingatkan lenggang kat luar tapi tidaklah lenggang sangat. Haha. Over betul daya imaginasi.

Sepanjang PKP berlangsung, aku banyak habiskan masa dengan buat kerja dari rumah. Of course aku memang dah biasa buat kerja dari rumah. Sejak tahun 2016 lagi aku dah mula kerja dari rumah dengan bisnes dropship. Cuma kali ni meriah sebab semua orang kerja dari rumah. Hehe. Dan Wildan pula masih lagi berada di Kerteh sebab pergerakkan antara negeri ditutup.

Untuk cerita pasal aktiviti sepanjang PKP atau pun proses pembelajaran anak-anak, insyaAllah aku akan tulis dalam satu entri lain, untuk entri kali ini, seperti yang tertulis pada tajuk, aku nak kongsikan resepi-resepi yang dicuba sepanjang PKP ini berlangsung. Tak kisahlah resepi yang viral ke tidak, boleh kata macam-macam juga kami adik beradik cuba. Hehe.



Perintah Kawalan Pergerakan : Situasi Covid-19 Malaysia

Assalamualaikum dan hai.

Apa khabar rakyat Malaysia sekalian? Aku harapkan yang sedang membaca dalam keadaan sihat dan masih waras. Almaklumlah dah masuk dua minggu duduk dalam rumah sepanjang perintah kawalan pergerakan yang mula dilaksanakan pada 18 Mac 2020.

Rasanya semua sedia maklum kenapa Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan secara mengejut pada tarikh 16 Mac 2020 tempoh hari. Wabak virus Covid-19 sekarang dikategorikan sebagai PANDEMIK oleh World Health Organisation. Dan, kes-kes baru yang dilaporkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia masih dalam bilangan ratusan.

Kalau ikutkan aku cuba mendiamkan diri daripada bercerita tentang isu wabak Covid-19 sebab aku bukanlah pakar, malah bukan ahli medik pun. Cuma seorang rakyat marhaen yang mengambil berat tentang isu semasa. Oleh itu, terasa terpanggil untuk mengajak semua orang untuk sama-sama patuh dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

Sebenarnya, sebelum Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan lagi pihak Kementerian Kesihatan dan mula mewar-warkan untuk rakyat menjaga kesihatan, kerap basuh tangan. Malah fakta-fakta asas tentang Covid-19 juga dikongsikan oleh Kementerian Kesihatan supaya rakyat lebih cakna dan mengambil tindakan bagi mengelakkan daripada berjangkit.


Beli Belah Di Getha Online Shop

Assalamualaikum dan hai!

Lama juga rasanya tak singgah blog ni. Sejak awal tahun 2020, bermacam-macam hal yang berlaku sampaikan memang kekangan masa untuk menulis blog. Draft memang banyak tapi masih tak sempat lagi nak siapkan semuanya. Ini pun sempat curi masa alang-alang rakyat Malaysia diarahkan untuk mengawal gerakan bagi mengurangkan penyebaran virus Covid-19.

InsyaAllah cerita Covid-19 nanti kita kupas dalam entri lain. Untuk kali ini, aku nak kongsikan pengalaman membeli bantal secara online di kedai ternama Getha. Ye, boleh beli online sahaja sekarang. Nak-nak zaman sekarang hampir semua benda boleh dibeli secara online.

getha online shop


First Impression: Smoothing Exfoliator Forever Living

Assalamualaikum dan hai!

Sejak aku semakin rajin berblog, aku nak ubah sikit gaya menulis dan susun atur entri-entri aku yang akan datang. Maklumlah dah masuk tahun 2020, kena ada perubahan yang lebih baik dan lebih tersusun kan.

Kali ini aku nak berkongsi tentang satu produk keluaran Forever Living. Bagi yang dah lama follow blog ni memang tahu aku rajin berkongsi pasal produk Forever Living. Kali ini aku nak cerita pasal Smoothing Exfoliator Forever Living.

Sebenarnya, aku pernah ada review pasal scrub lain keluaran Forever Living juga. Tapi yang itu namanya Aloe Scrub yang boleh digunakan untuk muka dan badan. Boleh baca lebih lanjut pandangan aku pasal Aloe Scrub dekat link ni ya.

forever living smoothing exfoliator


Drama Realiti Melayu : Kampung People

Assalamualaikum dan hai!

Kali ini nak cerita lagi pasal drama Melayu yang trending awal tahun tempoh hari sampai buatkan ramai orang ketawa berdekah dan sedih bila drama ni sampai ke penghujungnya. Drama apa lagi kalau bukan drama Kampung People yang menggabungkan lakonan terbaik dari Rashidi Ishak dan Elly Mazlien bersama dua bakat baru.

Sebenarnya aku memang jarang nak layan drama Melayu yang malam-malam. Sama macam kes cerita Nur dulu, tahu-tahu dah tengah cerita baru sibuk nak layan. Haha. Siapa suruh malas layan drama. Kan melepas.

Kisahnya, aku tahu Kampung People trending viral dekat twitter sebenarnya. Ramai yang puji dan sukakan ketelusan dalam drama ni. Masa tu dah masuk minggu ke 2 tak silap. Adik aku siap ajak layan sekali walaupun tengok dekat YouTube je. Episod pertama sahaja dah buatkan aku rasa nak tengok lagi sebab gelagat dan lakonan selamba pelakon-pelakon ni buatkan aku terhibur.

kampung people


#SLMscLife EP2 : Mendaftar Sebagai Pelajar Pascasiswazah

Assalamualaikum dan hai!

Baca tajuk pun dah tahu nak cerita pasal apa kan? Yes, semestinya nak bercerita tentang bagaimana aku boleh 'terjebak' mendaftar sebagai pelajar siswazah. Sebenarnya perancangan untuk sambung belajar memang dah lama ada. Cuma terbantut-bantut sebab aku nak susun dulu kehidupan dengan baik. Nak pula dah ada anak dan komitmen makin lama makin bertambah. Kita susun satu-satu dulu.

Keputusan untuk sambung belajar ni berkali-kali juga difikirkan. Dari sejak graduate (tahun 2015) lagi memang dah tercari-cari program dan tempat untuk sambung. Setiap 6 bulan mesti akan tengok kursus-kursus dan universiti yang ada untuk program Master secara online. Sambil mencari tu, mencari juga dana-dana mana-mana untuk biasiswa juga. Sambung belajar bukan percuma okay.

slmsclife , daftar pascasiswazah, postgraduate

#SLMScLife EP1: Pengalaman Persidangan Akademik Pertama

Assalamualaikum dan hai

Kali ni aku nak buat satu hashtag baru sebagai kenangan dan sebahagian dokumentasi perjalanan sepanjangan bergelar pelajar sarjana. Secara rasminya, aku mendaftar sebagai pelajar bulan September 2019. Niat nak sambung belajar sejak dari habis degree lagi tapi banyak keutamaan lain yang perlu aku dahulukan sebelum dapat betul-betul mulakan perjalanan dunia sarjana.

Rezeki aku dapat sambung sarjana dalam mod kajian atau master by research. Jauh dari apa yang aku target sebenarnya. Aku target nak sambung mod kursus (coursework) dan bukan bidang kejuruteraan. Tapi, aku percaya rezeki yang dapat sekarang ni Allah yang bagi dan Dia lebih tahu apa yang terbaik. Perjalanan aku berjumpa dengan penyelia dan mendaftar sangat lancar sampailah hari ni. Doakan semuanya berjalan lancar sampailah aku viva nanti! Amin.

InsyaAllah lepas entri ni, aku akan dokumenkan cerita macam mana boleh sambung masuk balik universiti untuk sarjana mod kajian. (Aku sendiri masih tak percaya)

#slmsclif , first conference