Carian

Memaparkan catatan dengan label Kids' Activity. Papar semua catatan

Game Online Percuma Mesra Keluarga

 Assalamualaikum dan hai!

Apa khabar semuanya? Harap-harap semuanya masih boleh bertahan untuk PKP yang masih lagi berjalan. Sejak sesi persekolahan bermula, aku nampak ramai yang kongsikan pengalaman mereka untuk sesi PdPR anak-anak. Selaku seorang ibu, aku sangat memahami situasi dengan anak PdPR.

Kali ini aku nak ajak semua yang tengah baca ambil masa untuk berehat dengan anak-anak yang stress seminggu kelas tu main game komputer.

Biar betul nak ajak main game komputer?

Yes. Aku nak ajak main game. Buat yang tak tahu, aku suka main game komputer. Kebanyakkan game yang aku suka main adalah game game yang atas talian. Siapa yang kena Yahooligans! Kita geng! Sekarang dah tak ada. Hehe.

Di zaman serba canggih ni, kita tak boleh nak stick pada cara lama ajak anak-anak main permainan tradisional sahaja. Sesekali kita kena juga ikut serta anak-anak bermain game dalam komputer. Maklumlah mereka ni generasi alpha. Seawal 2 tahun dah pandai guna smartphone kot.

Kebetulan, aku ada jumpa satu website yang ada koleksi permainan atas talian yang sangat sangat mesra keluarga. Nama website ni Plays.Org

plays.org online free browser games

Kelebihan Bermain 'Puzzle'

 Assalamualaikum dan hai!

Siapa kat sini suka puzzle?

Aku tahu aku tak minat tapi aku sendiri ajar anak main puzzle. Hehe. 

Sebenarnya Wildan diperkenalkan kepada puzzle masa umur dia 3 tahun. Masa tu dia main Talking Ginger dalam iPad. Bagi yang pernah tahu Talking Tom, Talking Ginger ni aplikasi yang sama tapi lebih berfokus pada anak-anak. Ada timer gosok gigi, ada mandikan kucing, ada bagi makan. Dan kalau dapat siapkan 4 tugasan pertama akan dapat beberapa keping puzzle. Masa tu dah ada dalam 5 ke 6 puzzle yang dah penuh, so Wildan main cantum-cantumkan. 

Masa tu sekadar ajar dia sahaja macam mana nak buat. Malah dalam Talking Ginger tu nak susun puzzle tak susah sebab gambar asal ada di bawahnya. Kira dengan mata kasar kita nampak bahagian mana letak di mana. Bagi aku untuk peringkat pengenalan sangat bagus.


Memupuk Semangat Patriotisme Anak-anak

 Assalamualaikum dan hai.

Kita sudahpun masuk ke minggu terakhir bulan Ogos. Dah 31 Ogos tahun ini genaplah negara Malaysia menjadi sebuah negara yang merdeka. Setiap tahun, pastinya kita sebagai rakyat Malaysia menantikan untuk menyambut ulangtahu kemerdekaan negara kita. Mana tidaknya, negara kita sudah 426 tahun dijajah sejak tahun 1511. Dan akhirnya pada tahun 1957 negara Malaysia diisytiharkan merdeka.

Sejak aku ada anak-anak, aku tak pandai sangat nak memupuk semangat patriotisme. Cuma tahun lepas, masa tengok anak sendiri buat perarakan dan menyayikan lagu Negaraku sambil mengibarkan bendera Malaysia, aku terasa sebagai ibu bapa sangat penting untuk kita memupuk semangat cintakan tanah air kepada anak-anak.

printable merdeka

Buat quiz guna Google Form untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Tak lama lagi insyaAllah PKP akan tamat(?). InsyaAllah. Diharapkan dapat tamat dengan jayanya. Lebih sebulan kita semua berkurung dalam rumah, demi keselamatan diri sendiri dan juga negara. Siapa yang selalu baca blog, mesti tahu yang sejak bermulanya PKP pada 18 Mac 2020, anak sulung aku, Wildan dah selamat berada di kampung bersama neneknya. Maksudnya dah sebulan lebih ni jugalah kami tak bersua muka melainkan atas talian melalui video call. 

Walaupun PKP berlangsung, pihak sekolah Wildan tidak mengambil kesempatan untuk mengabaikan anak-anak didik mereka. So, sebaik sahaja cuti sekolah bulan Mac tamat, memang cikgu-cikgu buat follow up untuk revision dengan anak-anak. Wildan tak ketinggalan. Cuma, sejak masuk bulan Ramadan memang cikgu bagitahu tidak ada kelas melainkan kelas bacaan seminggu 2 - 3 kali. Kalau tidak, setiap hari cikgu dia buatkan quiz dan bagi link pada ibu ayah untuk anak-anak jawab. So, bila quiz dari cikgu dah tak ada, nak tak nak Ummi nya kena belajar buatkan. Dengan menggunakan Google Form sebab dah ada account Google kan. Hehe.

Sebenarnya aku memang seratus peratus amatur dalam bab ni. Belajar semua atas talian dengan Google dan blog-blog yang ada. Semuanya dalam masa sehari. Dapatlah buat satu quiz untuk Wildan. Aku cuba sebaiknya untuk buat satu quiz yang menyeronokkan dan tidak terlalu berat untuk Wildan. 

So, aku nak kongsikan sikit apa yang aku dapat sepanjang buat quiz menggunakan Google Form. 

buat quiz guna google form

Set Aktiviti Aidilfitri untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Dah seminggu dah rupanya kita beraya. Masih ramai yang memuat naik gambar-gambar raya. Dan ada juga yang baru sempat beraya kerana kesibukan bekerja pada hari raya pertama. Apa-apa pun, SELAMAT HARI RAYA. Kita masih lagi dalam bulan Syawal kan?

Berbeza dengan tahun-tahun sebelum, kali ini raya kita cuma sehari. Tiada jemputan rumah terbuka, tiada ziarah-menziarahi sampai melimpah rumah, tiada traffik sesak di lebuh-lebuh raya. Kerajaan cuma membenarkan sambutan raya diadakan dengan sehabis sederhana dengan maksima 20 orang dalam satu rumah.


eid printable - aktiviti raya

Aktiviti bersama anak sepanjang PKP

Assalamualaikum dan hai!

Awal bulan hari tu, sempat kongsikan resepi yang kami sekeluarga cuba sepanjang PKP yang berlangsung bermula 18 Mac hingga 14 April 2020 (InsyaAllah akan ada versi no 2). Alhamdulillah, kami sekeluarga dapat duduk beramai-ramai sejak PKP diumumkan. Cumanya, anak aku yang sulung (Wildan) dah selamat balik Kerteh untuk cuti sekolah tempoh hari. Tiba-tiba keluar arahan kawalan pergerakan. Sudahnya tinggallah dia di sana bersama atuk nenek dan makcik pakcik dia. Alhamdulillah juga sebab keluarga mertua dapat berkumpul sekeluarga kecuali adik ipar seorang yang sedang berlaja di Shah Alam.

Dengan teknologi zaman sekarang ni, ada smartphone, ada akses internet, taklah susah sangat untuk berhubung. Hampir sebulan PKP ni, boleh kata setiap harilah bervideo call dengan anak seorang yang ada di Kerteh. Dia sihat, seronok dan baaaanyak aktiviti. Maklumlah ramai yang nak melayan.

Kembali pada tajuk entri kali ni, aku nak kongsikan sedikit aktiviti-aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak. Mungkin bersesuaian dengan anak-anak yang berumur 6 tahun ke bawah sebab anak aku ni baru 3 tahun lebih. Abangnya pun baru nak masuk 6 tahun. So, kebanyakkan aktiviti memang terhad untuk range umur 6 hingga 3 tahun lah.

aktiviti bersama anak di dalam rumah, indoor games, pkp, mco


Kita jaga kita! - Movie Ejen Ali: Misi Neo

Assalamualaikum dan hai!

Hujung tahun ni rasanya ada baaanyak cerita menarik dekat panggung kan? Nak pula tengah musim cuti sekolah dan banyak movie kartun yang tengah ditayangkan. Memang penuh sentiasa rasanya panggung tu.

Tengah tahun 2019 hari tu dah bawa anak-anak pergi tengok movie BoboiBoy sampai aku yang mak ni terlebih teruja dan seronok tengok. Haha. Kali ni, kami plan nak tengok selepas aku habis persidangan akademik di Langkawi sebab aku nak fokus dulu dan sebenarnya nak ajak MakSu Amanda sekali.

movie ejen ali misi: neo
Credit gambar Google

Kembara Alam Ranger 2019: Sukaneka versi baru!

Assalamualaikum dan hai!

Sejak Wildan masuk tadika ni, antara event yang aku tunggu-tunggu ialah hari sukaneka. Sebab nak tengok depan mata sendiri kemahiran bersosial Wildan dan macam hubungan dia dengan cikgu-cikgu dia. Maklumlah, Wildan pertama kali keluar dari zon selesa dia kan.

Kalau ikut takwim tadika, diaorang tak ada sukaneka tapi ada perkhemahan. Haaaa, perkhemahan diaorang melibatkan komitmen mak ayah. Memang dari awal mendaftar, pengusaha dah maklumkan yang penglibatan ibu bapa memainkan peranan yang besar untuk sama-sama membantu dan mendidik anak-anak. Sebab tu kerja sekolah anak-anak semua hujung minggu sahaja untuk dibuat bersama mak ayah.

Naik cuti sekolah, cikgu mula-mula maklumkan akan buat perkhemahan dekat Sungai Congkak. Masa tu aku macam rasa lega sebab dekat je kot Sungai Congkak ni. Lepas seminggu, tukar rancangan. Tak buat perkhemahan tapi buat acara di Pantai Batu Laut, Banting. Program dibuat dari lagi sampai petang. Ada sukaneka, ada acara untuk ibu ayah dan ada aktiviti 'mengisa ikan'. Mesti pelik bila dengar perkataan mengisa ikan kan? Apa benda lah tu? Haha. Nanti aku cerita.

sukaneka amazing seed kembara alam ranger 2019

4 Cara Bermain Lego Sambil Belajar

Assalamualaikum

Sejak Wildan dah mula sekolah, aku sekarang cuba fokus pada aktiviti homeschool dengan Mukhlis. Bila Wildan balik sekolah, aku tak push sangat untuk beraktiviti melainkan dia memang ajak aku. Aktiviti-aktiviti homeschool ni dah lama pun buat dengan anak-anak. In fact sebelum Wildan sekolah lagi.

Dalam banyak-banyak aktiviti homeschool dengan anak-anak, diorang memang akan teruja bila main dua benda: LEGO dan PASIR KINETIK.

Hari ni aku nak kongsikan cara bermain dengan lego sambil kita mengajar anak-anak.

Rasanya setiap parents mesti akan beli lego atau building blocks untuk anak-anak kan? Kira ini antara educational toys yang paling wajib ada dalam rumah.

Aku meletakkan lego sebagai satu permainan berpendidikan (educational toys) sebab dengan bermain lego sahaja, kita boleh nampak daya imaginasi dan tahap kreativiti anak-anak. Macam Wildan dia buat rumah lah, pistol lah, kadang-kadang dinosaur. Pernah juga jadi handphone!

idea bermain dengan lego

Do-A-Dot Marker

Assalamualaikum.

Pernah tak korang dengar pasal Do-A-Dot Marker?
Haaaa... kalau tak pernah dengar, meh nak share sikit pasal Do A Dot Marker ni.

do-a-dot marker blog title








Kelebihan Bermain Buih Untuk Anak-Anak

Assalamualaikum.

Dah nak hampir tengah bulan Septembaer baru menyempat nak update blog. Draft banyak tapi content masih in the making. Hehe.

Kali ini nak tulis pasal bermain dengan buih a.k.a bubbles dengan anak-anak.

Sebenarnya, Wildan dengan Mukhlis ni dah biasa sangat main buih masa mandi sebab dua-dua pun memang suka main buih, lagi-lagi dia 'foamy' tu. Wildan sendiri tahu buat buih. (Jenuh bersihkan bilik air dan urut dada je bila angkat botol sabun mandi).

Tapi, ini cerita bukan tentang buih sabun mandi tapi buih belon yang kita tiup tu.

main buih dan kelebihannya


4 Ilmu dari bermain batu seremban

Assalamualaikum.

Kenal lagi tak batu seremban?

Batu seremban adalah antara permainan tradisional yang paling seronok. Sambil bermain, dapat kawan baru, dapat kemahiran baru. Tapi sekarang macam susah nak tengok generasi alpha ni main, betul tak?

Generasi 90-an dan ke atas mesti merasai pengalaman bermain batu seremban ni. Malah dulu siap berlumba siapa paling hebat! Kalau timbang lima, dapat tangkap lima biji memang kira power. Haha.

batu seremban


Cadangan YouTube untuk Kanak-Kanak

Assalamualaikum

Siapa tak suka tengok YouTube?
Haaaa. Kat YouTube lah bermacam jenis video boleh jumpa. Dari program pendidikan sampailah kisah gossip yang macam-macam.

Rasanya untuk generasi alpha, YouTube bukanlah sesuatu yang asing. Melalui YouTubelah diorang tengok cartoon, lagu dan banyak lah lagi.

Wildan pun sama juga, ada masa nak juga tengok YouTube. Dan, dia pernah ketagih kejap. Huhu. Masa tu layan Upin Ipin dan Boboiboy banyak. Dia jadi pantang tengok telefon, mesti minta je kerja. Masa ni terasa dia ketagihkan gadget dan kena buat sesuatu. Maka bermulalah misi kurangkan gadget.

5 Tip Memasak Dengan Anak

Assalamualaikum.

Siapa yang follow Facebook dan Instagram, mesti selalu nampak story update Wildan memasak. Kalau nak tahu, Wildan memang minat memasak. Dari kecik lagi perasan. Bila dah masuk tiga tahun sangat-sangat ketara minat dia sebab dia akan lakon semula cara memasak yang dia tengok di TV dan dia mesti nak cuba masak sekali.

tip memasak dengan anak