Carian

Memaparkan catatan dengan label Family Life. Papar semua catatan

Raya CovEid 2021

 Assalamualaikum dan hai

Selamat Hari Raya bagi semua yang membaca blog ini. Aku rasa masih belum terlambat kot nak ucapkan selamat hari raya. Maklumlah kita kat Malaysia memang sambut hari raya Aidilfitri sepanjang 30 hari Syawal. Hehe

Ada yang dah habis Puasa Enam? Aku masih belum mula lagi. Wildan pun dah mula ajak puasa sekali walaupun sebenarnyan puasa Ramadan tempoh hari dia tak cukup 30 hari.

Sebelum mula Ramadan lagi aku dah boleh agak yang tahun ini kita akan beraya sama seperti tahun lepas. Memandangkan jumlah kes dari hari ke hari masih lagi dengan 4 angka. Bila vaksin sudah mula diberikan kepada frontliners dan fasa rakyat biasa sudahpun bermula, bilangan kes baharu setiap hari masih lagi mencecah 4 angka. Herd community untuk mencegah Covid-19 masih belum kuat. 

Walaupun kita semua boleh dikatakan beraya dalam keadaan PKP, tidak boleh ke mana-mana, aku tengok dalam timeline Facebook dan Instagram tidak kurang meriah seperti hari raya sebelum sebelum ini. Maklumlah ini sahaja cara untuk kita berkomunikasi dengan kawan-kawan dan sanak saudara yang ada.

raya covid-19 tahun 2021

4 Tips Ajar Anak Berpuasa

 Assalamualaikum dan hai!

Ramadan Tiba ~ Ramadan Tiba ~ Marhaban Ya Ramadan.

Alhamdulillah untuk tahun ini kita bertemu lagi dengan Ramadan. Mesti ramai yang memang tak sabar kan? Maklumlah tahun lepas kita Ramadan bersama Covid-19 dan sampai ke hari raya masing-masing buat solat raya di rumah sendiri. Satu pengalaman baru kan? MasyaAllah.

Untuk tahun ini, rezeki kita semua dapatlah merasa bazar. Tahun lepas semua dah sakan masak macam-macam jenis resepi untuk berbuka kan? Tahun ini bazar dibuka semula dan solat terawih juga sudah dibenarkan. Merasalah aura terawih berbanding tahun lepas ya.

Bagi yang baru je jumpa blog ni, tahun lepas disebabkan pandemik Covid-19, rasanya dua pertiga Ramadan kami lalui tanpa anak sulung, Wildan. Kisahnya dia balik kampung beberapa sebelum PKP dimulakan pada bulan Mac 2020 dan akhirnya dia terkandas di sana sehinggalah kami datang ambil dia masa bulan Mei 2020. 

Dan tahun ini, Wildan sudahpun masuk darjah satu (7 tahun). Nak pula sekolah sudah berjalan seperti biasa, tipulah kalau aku tak risau sama ada boleh atau tidak dia berpuasa. Tahun lepas (2020) dia berpuasa dua pertiga Ramadan dengan nenek. Tak ada adiknya yang tak berpuasa. Tahun ini, dengan adik tak puasa, sekolah macam biasa. Fuh, berpeluh maknya berfikir apa cara nak bagi dia tak takut rasa lapar.

Sebenarnya tahun ketiga cubaan mendidik Wildan berpuasa penuh. Aku tak meletakkan harapan yang tinggi memandangkan Wildan masih kecil tetapi aku cuba galakkan dia untuk berpuasa dan merasakan nikmatnya berpuasa.

ajar anak puasa bulan ramadan

Dual Language Program Sekolah Kebangsaan

 Assalamualaikum dan hai

Sempena hari terakhir bulan Mac dan sementara tengah cuti sekolah ni, nak updatelah pasal Dual Language Programme yang dilaksnakan oleh sekolah kebangsaan kerajaan. Sebelum anak masuk darjah satu memang tak tahu pun pasal kewujudan Dual Language Programme ni. Nama pendek dia DLP. Aku sebenarnya antara batch awal-awal yang sempat merasa PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris). Ingatkan selepas PPSMI diberhentikan, medium pembelajaran Sains dan Matematik jadi Bahasa Melayu sepenuhnya.

Ingat tak, hari tu ada cerita pasal Modul Transisi untuk anak tahun satu? Selepas habis modul transisi, barulah anak-anak tahun satu ditempatkan ke dalam kelas mengikut tapisan berdasarkan prestasi mereka dalam kelas. Dan ada sekolah yang buat DLP. Bergantung pada sekolah bagaimana mereka memilih pelajar untuk masuk kelas DLP ni. Sekolah tempat Wildan sekolah ni buat ujian bertulis dan ujian membaca untuk tapis pelajar masuk dalam kelas DLP dan mereka hanya buat satu kelas sahaja.

dual language program for stem in malaysia

Hari Pertama Tahun 1 Sesi 2021

 Assalamualaikum dan hai!

Wah, dah seminggu rupanya sekolah untuk anak-anak tahun 1 bermula. Bagi yang memang rajin membaca blog ni, pastinya korang tahukan, anak sulung aku tahun ni (2021) masuk tahun 1. Ayat biasa orang cakap 'rasa macam semalam kecik je'. Tapi itulah hakikatnya. Dari lahir kita jaga dan besarkan, dan kali ini dia akan menghadap realiti sendirian.

Setakat seminggu sekolah ni, tak banyak cerita sangat pun. Tapi boleh lah nak kongsikan dan coretkan sebagai satu memori bersekolah pada musim pandemik Covid-19. Maklumlah, disebabkan pandemik dan PKP, norma kita tidak lagi sama seperti dahulu. Nak masuk sekolah pun SOP bukan main panjang. Kira sesi persekolahan tahun 2021 mungkin menjadi sebahagian sejarah sebagaimana sesi persekolahan 2020 yang menjadi kenangan kita semua.

Jomlah aku kongsikan apa peristiwa-peristiwa menarik yang berlaku pada minggu pertama persekolahan bagi sesi tahun 2021.

Modul Transisi Tahun 1 2021

 Assalamualaikum dan hai!

Pertama sekali sebelum aku mula menulis, aku nak maklumkan yang aku menulis seratus peratus berdasarkan pengalaman tengok anak sendiri melalui proses PdPr untuk modul transisi. So, ini lebih kepada nak kongsi pengalaman, supaya ibu ibu yang anak mereka masuk Tahun 1 bagi 2022 jelas dengan apa benda modul transisi ni (itu pun kalau 2022 masih ada Modul Transisi ni lah)

Seingat aku, masa aku darjah satu, hari orentasi tu aku jadi sebak sebab mak aku tak tunggu pun depan kelas. Haha. Dia tinggal je aku masuk kelas. Padahal sebelum tu aku dah tadika selama dua tahun. Zaman aku dulu, siapa yang masuk tadika ni kira rare. Bukan semua orang masuk tadika. Malah prasekolah cabang dari sekolah kebangsaan pun tak ada lagi. Zaman sekarang, masuk tadika dah macam wajib. Sejak dari hari pertama sekolahlah aku memulakan perjalanan hidup tanpa ibu ayah, di sekolah je lah.

Sebelum Wildan masuk tahun 1, mak mertua aku (seorang guru besar) dah pesan siap-siap yang nanti akan ada minggu transisi. Aku ingatkan macam minggu orentasi masuk universiti tulah. Maklumlah biasanya masuk sekolah kelas terus berjalan. Memang masa tu ingatkan minggu transisi ni selama seminggu sahaja. Sangkaan aku meleset bila tengok video taklimat sekolah, rupanya minggu transisi ni bukan 7 hari, tapi 42 hari. Haha.

modul transisi tahun 1 2021


7 Idea Kuatkan Cinta Perkahwinan

 Assalamualaikum dan hai!

Alhamdulillah bersempena tarikh Ogos ini (17 Ogos), genap sudah perkahwinan aku dan suami selama 7 tahun. Sebenarnya aku macam tak sedar rupanya dah 7 tahun kami berkahwin. Bagi aku, fasa 5 tahun yang pertama mencabar. Masuk 5 tahun kedua ini juga mencabar.

Bagi yang pertama kali menyinggah di sini, setiap tahun, sejak tahun 2018, aku mendedikasikan satu entri bagi meraikan ulangtahun perkahwinan aku. Salah satu sebabnya adalah untuk aku berkongsi dan juga sebagai peringatan untuk diri sendiri.

Untuk tahun ini aku nak kongsikan idea-idea untuk indahkan perkahwinan. InsyaAllah benda-benda ini sangat realistik dan bukan macam drama-drama dalam TV. Selamat membaca!

7 idea bercinta dalam perkahwinan

K-Drama Menggamit Memori : Reply 1988

Assalamualaikum dan hai!

Akhirnya selepas berbulan-bulan aku berjaya juga habiskan K-Drama yang bertajuk Reply 1998. Sebenarnya pernah nampak dah dekat TvN ada tayang tapi tak pernah terfikir pun nak tengok sebab ingatkan dia K-Drama yang biasa penuh dengan cinta cintun tu. Hehe.

Kalau korang yang layan K-Drama mesti tahu sebelum ni dah ada Reply 1997 dan Reply 1994. Tak. Kesemua siri Reply ini tidak saling berkait. Adik aku yang bagitahulah. Dia yang rekomen suruh tengok Reply 1988. Aku mula-mula layankan aja tapi sebenarnya best juga! Back to 90s gitu.

kdrama reply 1988 must watch

Sebenarnya apa yang membuatkan aku menulis entri pasal Reply 1988 semestinya bukan sebab temanya yang nostalgik sahaja  tetapi juga intipati daripada drama tersebut yang buatkan aku masih lagi terbayang-bayang.

Set Aktiviti Aidilfitri untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Dah seminggu dah rupanya kita beraya. Masih ramai yang memuat naik gambar-gambar raya. Dan ada juga yang baru sempat beraya kerana kesibukan bekerja pada hari raya pertama. Apa-apa pun, SELAMAT HARI RAYA. Kita masih lagi dalam bulan Syawal kan?

Berbeza dengan tahun-tahun sebelum, kali ini raya kita cuma sehari. Tiada jemputan rumah terbuka, tiada ziarah-menziarahi sampai melimpah rumah, tiada traffik sesak di lebuh-lebuh raya. Kerajaan cuma membenarkan sambutan raya diadakan dengan sehabis sederhana dengan maksima 20 orang dalam satu rumah.


eid printable - aktiviti raya

Drama Realiti Melayu : Kampung People

Assalamualaikum dan hai!

Kali ini nak cerita lagi pasal drama Melayu yang trending awal tahun tempoh hari sampai buatkan ramai orang ketawa berdekah dan sedih bila drama ni sampai ke penghujungnya. Drama apa lagi kalau bukan drama Kampung People yang menggabungkan lakonan terbaik dari Rashidi Ishak dan Elly Mazlien bersama dua bakat baru.

Sebenarnya aku memang jarang nak layan drama Melayu yang malam-malam. Sama macam kes cerita Nur dulu, tahu-tahu dah tengah cerita baru sibuk nak layan. Haha. Siapa suruh malas layan drama. Kan melepas.

Kisahnya, aku tahu Kampung People trending viral dekat twitter sebenarnya. Ramai yang puji dan sukakan ketelusan dalam drama ni. Masa tu dah masuk minggu ke 2 tak silap. Adik aku siap ajak layan sekali walaupun tengok dekat YouTube je. Episod pertama sahaja dah buatkan aku rasa nak tengok lagi sebab gelagat dan lakonan selamba pelakon-pelakon ni buatkan aku terhibur.

kampung people


KDrama SkyCastle yang menjentik pemikiran

Assalamualaikum dan hai!

Untuk entri kali ini, berbeza dengan yang biasa. Biasa update pasal anak, cerita review ataupun sekadar berkongsi pendapat. Kali ini nak cerita pasal satu drama Korea yang membuatkan aku tak beralih mata sepanjang menonton.

Sebelum cerita pasal drama Korea ni, nak bagitahu siap-siap yang aku bukanlah kaki layan KDrama. Rajin layan Running Man je. Itu pun kalau rajinlah. Movie Korea pun tengoklah mana yang menarik perhatian.

Macam mana boleh tertengok dengan tekun drama Korea ni?

Sebenarnya nampak dekat IG feed (instagram) Ustaz Hasrizal yang mengupas cerita ini secara ringkas dari sudut sistem pendidikan Korea yang agak serupa dengan sistem di Malaysia. Termasuk juga dengan mindset dan budaya yang ada di Malaysia. Terus bagitahu suami, dan dia siap pergi tengok sorang sampai habis dulu.

Suami memang bagitahu cerita ni padat dan sarat dengan mesej. Hampir setiap satu episod tu ada mesej. Serius geram dan teruja nak tengok tapi tahulah kan drama Korea bukan macam drama Melayu yang hanya 30-40 minit. Satu episod boleh sejam setengah! Sejam setengah tu banyak benda nak buat tau.

Tajuk drama ni Skycastle.

KDrama SkyCastle Review

4 perkara penting sebelum terlafaznya akad

Assalamualaikum dan hai!

Okay, sebenarnya post ni aku nak buat sempena hari ulangtahun perkahwinan yang keenam, 17 Ogos 2019 yang lalu. Baru 6 tahun kami ni.

Cumanya, aku kecoh-kecoh siapkan artikel untuk Master, kecoh-kecoh juga balik kampung. Agak huru hara dan memang tak sempat nak menaip. Tak lupa juga ada beberapa draft yang tak proofread dan letak gambar. So, aku siapkan semuanya dulu dan barulah mula menaip semula.

Tajuk untuk entri kali ni, macam-macam tajuk singgah dalam kepala. Sekali masa aku mula menaip, laju je tangan aku menulis "Sebelum terlafaznya akad". Kalau sesiapa yang layan drama 'Setelah Terlafaznya Akad' mesti perasan. Haha. Tak ada niat pun nak ubah tajuk drama tu.

Aku cuma nak kongsikan sikit persiapan sebelum berkahwin. Dan maksud aku persiapan ni, bukan persiapan dari segi hantaran ke pelamin atau mekap semua tu. Aku nak bercerita persiapan mental terutamanya untuk jangka masa panjang.

persiapan sebelum berkahwin


Raya belah mana tahun ni?

Assalamualaikum.

Minggu ni minggu terakhir Syawal. Dan aku tahu mesti ramai pulun buat open house kan? Mesti juga berderet jemputan yang korang dapat. Hehe.

Untuk Syawal tahun ni (1440 Hijriah), aku rasa puas hati sangat sebab cuti lama. Merasa balik kampung awal, buka buasa dua tiga beramai-ramai sebelum malam raya. Rasa-rasanya sejak dua ke tiga tahun lepas, asyiknya balik hari terakhir puasa. Lepas tu habis kelam kabut malam raya tu menyiapkan semua benda.

Ikutkan dari tahun 2016 aku sambut Syawal pertama belah suami. Sampai dah naik hafal dah rumah-rumah yang kami pergi beraya. Sebenarnya, masa kami masih lagi pelajar dulu, kami bergilir tahun sambut raya. Sebab dua-dua memang jauh dari keluarga masa tu.

raya suami isteri



Apa nak buat bila anak kemalangan di rumah?

Assalamualaikum.

Seperti yang sedia maklum, sejak hujung bulan Mac lagi Wildan demam campak. Dan sejak itu memang Wildan kami cutikan dari sekolah. Sepanjang Wildan demam campak, kami memang berjaga-jaga risaukan Mukhlis berjangkit. Maklumlah dua beradik ni mana boleh berpisah. Bila datang mood nak main bersama tu, memang tak ingat dah kalau sorang tengah sakit atau sebenarnya nak pergi tandas. Haha.
Boleh baca selanjutnya kat sini: Wildan demam campak

Wildan pula masa demam campak, untuk 4-5 hari pertama, siang hari gayanya sihat (boleh berlari ke sana ke mari, main masak-masak) tetapi sebelah malam badan akan panas, dia kuat merengek dan semua tak kena. Jadi mencabar sebab sebelah malam kita nak rehat. Yelah, kadang terjaga tengah malam merengek. Dari dia baby mana ada dia bangun malam. Time demam campak ni yang kerap sikit bangun malam.

Jangan terkejut, walaupun Wildan demam campak, dia masih boleh bermain dengan Mukhlis dengan girangnya dan akhirnya kemalangan berlaku.

apa nak buat bila ada kemalangan


Bila anak kena demam campak

Assalamualaikum.

Korang ingat tak masa korang umur berapa kena demam campak? Aku dulu kena masa darjah 2 (umur 8 tahun). Ingat lagi masa tu rasa seksa dengan gatal serata badan, tak selesa sana sini. Gambar dalam album pun ada tau. Haha.

Aku tak pernah terfikir pun yang Wildan akan kena demam campak seawal 5 tahun. Tapi orang kata eloklah kena masa kecik, sakitnya kurang dan pantang makan pun kurang.

Nak tahu macam mana dia boleh kena?

demam campak, chicken pox



4 Cara Bermain Lego Sambil Belajar

Assalamualaikum

Sejak Wildan dah mula sekolah, aku sekarang cuba fokus pada aktiviti homeschool dengan Mukhlis. Bila Wildan balik sekolah, aku tak push sangat untuk beraktiviti melainkan dia memang ajak aku. Aktiviti-aktiviti homeschool ni dah lama pun buat dengan anak-anak. In fact sebelum Wildan sekolah lagi.

Dalam banyak-banyak aktiviti homeschool dengan anak-anak, diorang memang akan teruja bila main dua benda: LEGO dan PASIR KINETIK.

Hari ni aku nak kongsikan cara bermain dengan lego sambil kita mengajar anak-anak.

Rasanya setiap parents mesti akan beli lego atau building blocks untuk anak-anak kan? Kira ini antara educational toys yang paling wajib ada dalam rumah.

Aku meletakkan lego sebagai satu permainan berpendidikan (educational toys) sebab dengan bermain lego sahaja, kita boleh nampak daya imaginasi dan tahap kreativiti anak-anak. Macam Wildan dia buat rumah lah, pistol lah, kadang-kadang dinosaur. Pernah juga jadi handphone!

idea bermain dengan lego

Girls Spa Day

Assalamualaikum.

Minggu lepas, 23 Februari (Sabtu) akhirnya kami anak beranak perempuan pergi ber'spa' di The Hut Spa yang yang terletak di Kampung Sungai Sekamat atau Taman Seri Sekamat, Kajang.

Sebenarnya dah lama terfikir nak buat hang out macam ni, cuma kekangan masa dan keadaan. Walaupun bila balik rumah mak, selalu sangat kitorang duduk beramai-ramai borak sakan, berhibur dan sesi heart to heart, masa-masa ke spa ni somehow menambahkan rencah dan kira kami have fun. Hehe.

Aku terfikir nak ajak adik ke sana sebab dia ada sebut-sebut nak sesekali kitorang anak beranak perempuan pergi spa buat massage ke facial ke apa-apa yang girls things la kan. Aku teringatkan The Hut Spa ni sebab dah follow instagram dia sejak mengandungkan Mukhlis lagi. Haha.

Tengah scroll, nampak promosi Tahun Baru Cina yang sangat menarik perhatian.



Cabaran 7 Hari 'Positive Parenting'

Assalamualaikum,

Minggu lepas, aku join satu '7 Days Positive Parenting Challenge' yang dikelolakan oleh seorang instagrammer international: muslim.parenting. Follow instagram ni, banyak ilmu korang boleh dapat.

Sebelum-sebelum ni banyak je aktiviti yang aku nak join. Contohnya quranic parenting journalling. Tapi sebab tak rasa konfiden nak buat Quran Journaling, aku tak join. Just everyday akan check IG untuk baca teladan dan pengajaran dari ayat-ayat yang dijurnalkan.

Dan, kali ini, dia ajak follower dia untuk buat Positive Parenting Challenge ni dan update everyday apa yang kita belajar dan apa yang kita dapat daripada challenge hari tu. Setiap hari akan berbeza dan akan dapat kita belajar sesuatu serta perbaiki mana yang kurang. InsyaAllah.

positive parenting


Mukhlis Potty Train & Wean Off journey

Assalamualaikum.

InsyaAllah masuk 2019 ni, by right Mukhlis dah 3 tahun. Tapi sebab dia October Baby, aku masih anggap dia dua tahun. Hehe. Macam tak padan badan dengan umur.

Peringkat umur 2-3 tahun ni adalah peringkat anak mula ada personaliti sendiri, mula nak berdikari. Biasanya ada dua proses yang agak memenatkan: cerai susu badan (wean off) dan latihan tanpa lampin (potty train).

Percaya tak percaya, Mukhlis lalui dua proses penting ni secara serentak!
Bila difikirkan balik memang rasa tak percaya. Sebab masa Wildan, mula dengan cerai susu badan, kemudian baru proses potty train.

Nak tahu macam mana boleh jadi serentak?

cerai susu badan dan potty train


5 Perkara Penting Dalam Survey Tadika

Assalamualaikum,

Untuk yang selalu follow blog ni memang sedia maklum, anak sulung kitorang, Wildan, insyaAllah tahun depan masuk 5 tahun.

Pada aku, masuk tadika 5 tahun ni sedang elok. Sebab umur 5 tahun banyak benda dah boleh buat, in fact boleh berdikari sikit-sikit.

Boleh juga buka entri Checklist Anak Masuk Tadika. Ada free printable checklist untuk assess and monitor sama ada anak kita sesuai atau tak untuk start masuk tadika. Ada budak seawal 4 tahun dan boleh, ada budak lambat sikit. Pastikan anak tu suka dan gembira pergi sekolah ye.

Okay, berbalik pada tujuan utama entri kali ini.

Kita nak cerita pasal survey tadika.


7 Idea Untuk Berborak dengan Pasangan

Assalamualaiakum.

Alhamdulillah hari ni, 17 Ogos 2018,  genap usia perkahwinan kami yang ke-5.

Dalam 5 tahun berkahwin ni, banyak benda baru yang kami belajar, banyak hati budi yang baru dikenalpasti. 5 tahun ni baru satu perlima dari umur kitorang. Jauh lagi perjalanan dalam dunia rumahtangga ni. Sekarang ni pun dah anak dua. Yang ketiga lambat lagi. Haha.

Sempena ulangtahun kelima, aku nak share sikit pasal topik-topik best untuk pasangan suami isteri borakkan. Sebab pada aku, pasangan kita adalah kawan baik kita dunia dan akhirat, insyaAllah. Nama pun best friend, mesti ada sesi pillow talk kan?