Carian

Orgga Malaysia : Produk Kecantikan Tempatan

Assalamualaikum dan hai!

Apa pandangan korang bila dengar pasal produk kecantikan buatan Malaysia atau lebih tepat kita panggil tempatan? Senang kata orang panggil local product. Adakaha negatif atau positif yang ada dalam fikiran korang?

Dulu, kalau dengar nama 'local product' memang aku agak skeptik. Mana tidaknya, saban tahun mesti ada keluar secara online senarai 'local product' yang ada bahan yang terlarang. Tambah pula ada sesetengah dikenali dengan nama 'produk timbang kilo'. Huish seram!

Sebenarnya, kalau nak tahu, ada je produk kecantikan tempatan yang tidak merbahaya dan mengikut standard procedure pembuatan. Ada je beberapa produk tempatan yang bagus. In fact, aku ada senarai produk tempatan yang aku nak cuba dan yang dah pernah cuba. Ada masa, mungkin aku boleh buat entri lain.



Jumpa barang baru di kedai Preloved!

Assalamualaikum dan hai.

Baru-baru ni aku dapat jemputan untuk datang ke majlis pra-pembukaan sebuah kedai preloved di KipMall Bangi. Dulu aku kenal KipMall ni sebagai Warta. Sekarang nama dah lain. So, kedai preloved ni sebenarnya sangat unik tau. Bukan macam kedai preloved yang biasa kita jumpa.

Kedai ni namanya Jalan Jalan Japan. Haaa, dengar nama pun dah boleh agak kan barang macam mana yang korang boleh jumpa dekat sini. Semestinya barang dari Jepun! Dah nama pun kedai preloved, barang semuanya adalah preloved.


Cawangan Jalan Jalan Japan di KipMall Bangi adalah cawangan yang kelima selepas cawangan keempat di M3 Mall, Gombak. Jalan Jalan Japan mula buka cawangan pertama di One City Sky Park, Subang pada November 2016. Kemudian di 1 Shamelin Mall pada 2017 dan seterusnya cawangan ketiga di CentrePoint, Seremban pada tahun lepas.


Pasta Segera: Panasakan dan Makan!

Assalamualaikum dan hai!

Biasanya kalau tengah mood malas nak memasak lagi-lagi tengah malam, memang jawabnya makan maggi lah kan? Tak pun dengan teknologi sekarang yang ada Food Panda, Grab Food dan Dah Makan, banyak juga pilihan untuk korang beli kan? Cuma kalau nak cepat of courselah maggi. Tuang air panas, tunggu maggi kembang dah boleh makan.

Sebenarnya selain maggi ada juga makanan segera yang lebih cepat dari maggi untuk korang makan waktu malas nak masak. Pilihan yang lebih sihat dan tiada MSG, tiada pengawet serta halal. Dan paling best tak perlu simpan dalam peti pun. Nak tahu apa dia?

Master Pasto: Instant Pasta


Kita jaga kita! - Movie Ejen Ali: Misi Neo

Assalamualaikum dan hai!

Hujung tahun ni rasanya ada baaanyak cerita menarik dekat panggung kan? Nak pula tengah musim cuti sekolah dan banyak movie kartun yang tengah ditayangkan. Memang penuh sentiasa rasanya panggung tu.

Tengah tahun 2019 hari tu dah bawa anak-anak pergi tengok movie BoboiBoy sampai aku yang mak ni terlebih teruja dan seronok tengok. Haha. Kali ni, kami plan nak tengok selepas aku habis persidangan akademik di Langkawi sebab aku nak fokus dulu dan sebenarnya nak ajak MakSu Amanda sekali.

movie ejen ali misi: neo
Credit gambar Google

Fungsi CC Cream Yang Terbaik Dari Hansaegee Nature

Assalamualaikum dan hai!

Nak tanya sikit, korang tahu tak antara langkah paling asas dalam penjagaan kulit adalah untuk memakai pelindung matahari? Atau nama bahasa Inggerisnya sunblock atau sunscreen. Sebenarnya, sebagus mana cara kita jaga kulit tapi kalau malas dengan satu langkah ni, memang susah nak dapatkan kulit yang ideal.

Memang pakai sunscreen atau sunblock ni leceh. Biasanya sunscreen ni buat kulit nampak macam berminyak sikit. Kemudian lepas dah pakai sunblock nak tepek bedaklah, foundationlah. Makin bertambah-tambah benda nak dipakai kan? Jadi rasa memang nak skip sangat sunblock ni.

Kali ni aku nak bagi satu pandangan peribadi tentang satu produk yang ada sunblock yang fungsinya 3 dalam 1.

cc cream hansaegee nature


Petua dapatkan tidur terbaik dari Getha Sleep Therapy team

Assalamualaikum dan hai!

Hari tu, ada pergi jalan-jalan ke Mid Valley. Saja nak bawa anak berjalan sebab dua tiga minggu ni sibuk. Dengan hari persembahan anak-anak kelas tambahan, dengan talk untuk anak-anak sekolah tentang akil baligh, dengan persiapan untuk conference dan banyaklah lagi.

Alang-alang pergi Mid Valley, singgah sekejap dekat Getha Sleep Therapy Center di sana. Korang kenal kan tilam jenama Getha? Jenama tilam yang sudah berada di Malaysia selama 50 tahun tau.

Sebenarnya aku baru tahu, nak pilih tilam ni, bukan sekadar nak kena sedap dibaring sahaja. Ada banyak faktor-faktor lain yang perlu diambil kira untuk memilih tilam yang terbaik. Dan team dari Getha sedia membantu untuk mendapatkan tilam yang terbaik.


KDrama SkyCastle yang menjentik pemikiran

Assalamualaikum dan hai!

Untuk entri kali ini, berbeza dengan yang biasa. Biasa update pasal anak, cerita review ataupun sekadar berkongsi pendapat. Kali ini nak cerita pasal satu drama Korea yang membuatkan aku tak beralih mata sepanjang menonton.

Sebelum cerita pasal drama Korea ni, nak bagitahu siap-siap yang aku bukanlah kaki layan KDrama. Rajin layan Running Man je. Itu pun kalau rajinlah. Movie Korea pun tengoklah mana yang menarik perhatian.

Macam mana boleh tertengok dengan tekun drama Korea ni?

Sebenarnya nampak dekat IG feed (instagram) Ustaz Hasrizal yang mengupas cerita ini secara ringkas dari sudut sistem pendidikan Korea yang agak serupa dengan sistem di Malaysia. Termasuk juga dengan mindset dan budaya yang ada di Malaysia. Terus bagitahu suami, dan dia siap pergi tengok sorang sampai habis dulu.

Suami memang bagitahu cerita ni padat dan sarat dengan mesej. Hampir setiap satu episod tu ada mesej. Serius geram dan teruja nak tengok tapi tahulah kan drama Korea bukan macam drama Melayu yang hanya 30-40 minit. Satu episod boleh sejam setengah! Sejam setengah tu banyak benda nak buat tau.

Tajuk drama ni Skycastle.

KDrama SkyCastle Review

Update: Perkembangan Mukhlis dalam bertutur

Assalamualaikum dan hai!

Lama dah bercerita pasal perkembangan Mukhlis dalam pertuturan dia. Siapa yang follow instagram @slumberlady , memang akan nampak sesekali adalah update pasal pertuturan Mukhlis ni.

Alhamdulillah, 15 Oktober yang lalu Mukhlis dah pun mencecah 3 tahun!

Walaupun dah 3 tahun, dia masih kecil molek, masih umminya suka gomol sebab comel. Eh. Haha.

InsyaAllah dalam entri kali ni cuma nak kongsikan sedikit perkembangan Mukhlis dalam percakapan, update pasal Klinik Audiologi yang kami pergi untuk buat pemeriksaan dan juga sedikit tips tambahan yang kami buat selain daripada yang sebelum ini.


Topeng muka kecantikan dari ID.AZ

Assalamualaikum dan hai.

Dah lama tak bercerita pasal produk kecantikan. Kali ni, nak bercerita pasal topeng muka kecantikan, atau nama dalam bahasa Inggerisnya 'beauty mask'.

Okaylah, sebenarnya mask ni dapat dari team Butterfly Project yang membuka tawaran untuk mencuba dan memberi pandangan supaya dapat berkongsi maklumat dengan korang semua.

Kalau nak tahu, aku dapat mask dari ID.AZ Dermastic. Rasanya bagi peminat kecantikan (beauty enthusiasts) terutamanya Korean products, jenama ID.AZ Dermastic ni taklah asing sangat kan? Lagipun dekat kedai-kedai Watson terpilih ada jual mask dari jenama ni. Nanti pergi cari ya.

ID.AZ Derm Review


Melawat Kuala Lumpur tanpa kenderaan

Assalamualaikum dan hai!

Untuk entri kali ni nak cerita pasal jalan-jalan dalam Kuala Lumpur tanpa rasa susah. Percaya tak percaya sepanjang membesar di Cheras yang merupakan sempadan Selangor dan Kuala Lumpur, aku jarang masuk KL sebab rasa KL tu jauh walaupun cuma jarak 15-20 km sahaja. Pergi Bangi yang jarak 20 - 25 km itu lebih dekat pada aku. Nak-nak sekarang dah jadi student UKM. Haha. Mana tidaknya, masuk bandar Kuala Lumpur tu selalu sesak dan makan masa kot.

Ingat lagi, masa kecil dulu, memang akan naik pengangkutan awam untuk pergi Sogo, Jalan TAR untuk cari baju raya atau semata-mata nak pergi KLCC. Ummilah bawa kami empat beradik masuk KL dengan menaiki LRT. Baba pula bawa kereta dari pejabat atau dari mana-mana. Haha. Taklah susah bila bawa dua kereta dengan nak parking lagi, dengan menghadap trafik lagi.

mudahnya berjalan di kuala lumpur


4 perkara penting sebelum terlafaznya akad

Assalamualaikum dan hai!

Okay, sebenarnya post ni aku nak buat sempena hari ulangtahun perkahwinan yang keenam, 17 Ogos 2019 yang lalu. Baru 6 tahun kami ni.

Cumanya, aku kecoh-kecoh siapkan artikel untuk Master, kecoh-kecoh juga balik kampung. Agak huru hara dan memang tak sempat nak menaip. Tak lupa juga ada beberapa draft yang tak proofread dan letak gambar. So, aku siapkan semuanya dulu dan barulah mula menaip semula.

Tajuk untuk entri kali ni, macam-macam tajuk singgah dalam kepala. Sekali masa aku mula menaip, laju je tangan aku menulis "Sebelum terlafaznya akad". Kalau sesiapa yang layan drama 'Setelah Terlafaznya Akad' mesti perasan. Haha. Tak ada niat pun nak ubah tajuk drama tu.

Aku cuma nak kongsikan sikit persiapan sebelum berkahwin. Dan maksud aku persiapan ni, bukan persiapan dari segi hantaran ke pelamin atau mekap semua tu. Aku nak bercerita persiapan mental terutamanya untuk jangka masa panjang.

persiapan sebelum berkahwin


The Asian Parent: Aplikasi Untuk IbuBapa Millenial

Assalamualaikum dan hai!

Dalam zaman digital ni, kalau boleh semua benda nak ada di hujung jari kan? Lagi-lagi maklumat yang berkaitan dengan keluarga. Haa, ni nak cerita pasal satu aplikasi yang boleh dimuat turun untuk semua ibubapa milenial. (Eh, siapa-siapa yang pandai guna gadget boleh tau).

Ingat lagi, masa mengandungkan Wildan (6 tahun yang lalu), aplikasi untuk ibu mengandung kebanyakkannya ada benda yang asas sahaja. Ada kick counter (pengiraan pergerakan bayi), perkembangan bayi dalam perut dan beberapa artikel asas. Masa tu, memang bergantung banyak pada satu website dari Amerika. Tapi website tu, banyak info untuk orang-orang Amerika lah kan. Pantang larang orang melayu semua tak ada pun. Kena banyak main google.

theasianparent app launch event

Luckin Kopi : Klasik dan Moden

Assalamualaikum dan hai!

Punyalah lama tak update blog. Draft banyak, nak edit, nak proof read lagi. Sekarang tengah sibuk sikit. Buka laptop pun sempat kejap-kejap je.

Okaylah, hari ni sebenarnya nak share dengan korang satu kedai kopi hispter. Walaupun dia hipster, ada banyak pilihan makanan klasik. Nama kedai yang aku nak cerita hari ni ialah Luckin Kopi.

Kedai ni dekat Jalan Panggong elok terletak berdekatan Petaling Street, berhadapan dengan pintu A MRT Pasar Seni. Memang keluar-keluar dari MRT Pasar Seni tu, tengok deretan kedai bertentangan pintu A akan nampak Luckin Kopi. Jalan sikit dah sampai Luckin Kopi ni. So, kalau tak nak bersesak mencari parking kereta (sebab kat situ sangat pack) boleh sangat datang dengan MRT je. Sangat dekat tau. Atau tengah syok berjalan dekat Pasar Seni, singgah je sini untuk makan.


kedai luckin kopi

Karihome: Susu Kambing dari Ladang New Zealand

Assalamualaikum dan hai!

Hari ni nak share pasal susu kambing dari Karihome.

Haaa, kalau korang nak tahu, Mukhlis ni jarang sakit. Tapi sekali dia sakit, risau teruk kitorang dibuatnya. Sebab dia akan terus tak lalu makan, merengek selalu dan paling sedih ialah badan akan mula turun berat. Mula-mula dia demam masa dia 13 bulan (1 tahun 1 bulan), dalam masa 3 hari terus hilang pipi bam bam dia.

Ingatkan masa tu je dia demam akan jadi macam tu. Rupanya setiap kali demam, setiap kali itulah dia akan lembik dan lemah longlai. Dan akan nampak ketara badannya susut. Sedih sebab ada yang kata tak bagi makan. Huhu.

Dahlah Mukhlis jenis tak suka minum susu dan agak memilih. Susah untuk pastikan dia dapat nutrient yang cukup terutamanya waktu dia sakit. Makanan sehari-harian dia pun kadang tak menentu inikan pula waktu dia sakit.

susu kambing karihome review


Latihan stimulasi anak bercakap

Assalamualaikum dan hai!

Baca tajuk pun dah tahu hari ni aku nak cerita pasal apa. Bab masalah lambat percakapan ni sebenarnya kerisauan kebanyakan ibu bapa. Sebab bercakap adalah satu elemen paling penting dalam komunikasi. Kalau proses komunikasi tak berjalan dengan baik, susah nak sampai maklumat dan dua dua pihak (yang bercakap dan yang mendengar) akan cepat kecewa.

Bila ada anak, masa anak boleh bercakap adalah saat yang paling bahagia. Walaupun bila anak tu jadi non stop bercakap, kita rasa bersyukur sebab anak kita boleh luahkan apa yang dia nak. Nak makan apa, nak minum apa, nak pergi mana dan banyak lagi.

Masa Wildan dulu, lebih kurang dua bulan sebelum dia masuk 2 tahun, dia dah boleh bercakap. Masa dia dapat adik (2 tahun 5 bulan) dia boleh express dia sayang adik, boleh panggil nama adik walaupun pelat. Bila Mukhlis membesar, aku ingatkan proses akan sama juga. Tapi, masuk 2 tahun satu perkataan pun tak pernah dengar. Masuk 2 tahun 5 bulan, dia jadi cepat marah sebab apa dia nak semua orang tak faham.
latihan untuk anak bercakap


Kembara Alam Ranger 2019: Sukaneka versi baru!

Assalamualaikum dan hai!

Sejak Wildan masuk tadika ni, antara event yang aku tunggu-tunggu ialah hari sukaneka. Sebab nak tengok depan mata sendiri kemahiran bersosial Wildan dan macam hubungan dia dengan cikgu-cikgu dia. Maklumlah, Wildan pertama kali keluar dari zon selesa dia kan.

Kalau ikut takwim tadika, diaorang tak ada sukaneka tapi ada perkhemahan. Haaaa, perkhemahan diaorang melibatkan komitmen mak ayah. Memang dari awal mendaftar, pengusaha dah maklumkan yang penglibatan ibu bapa memainkan peranan yang besar untuk sama-sama membantu dan mendidik anak-anak. Sebab tu kerja sekolah anak-anak semua hujung minggu sahaja untuk dibuat bersama mak ayah.

Naik cuti sekolah, cikgu mula-mula maklumkan akan buat perkhemahan dekat Sungai Congkak. Masa tu aku macam rasa lega sebab dekat je kot Sungai Congkak ni. Lepas seminggu, tukar rancangan. Tak buat perkhemahan tapi buat acara di Pantai Batu Laut, Banting. Program dibuat dari lagi sampai petang. Ada sukaneka, ada acara untuk ibu ayah dan ada aktiviti 'mengisa ikan'. Mesti pelik bila dengar perkataan mengisa ikan kan? Apa benda lah tu? Haha. Nanti aku cerita.

sukaneka amazing seed kembara alam ranger 2019

Pesta Kopi di Malaysia Coffee Fest 2019

Assalamualaikum dan hai!

Hujung bulan lepas (27 Julai 2019) aku dapat jemputan untuk hadir ke Malaysia Coffee Fest 2019 yang belangsung di One Utama Shopping Centre. Malaysia Coffee Fest ni berlangsung bermula 25 Julai hinggalah 27 Julai 2019. Memandangkan hujung minggu je senang nak datang, aku datanglah 27 Julai walaupun tahu manusia akan penuh yang amat.

Sejujurnya aku bukanlah hantu kopi ataupun #coffeeaddict sangat pun. Tapi kalau pergi cafe memang aku akan pilih kopi. Waktu belajar kat Rusia, aku suka beli latte. Sejak ada anak ni jarang sikit nak beli sebab budak-budak ni suka sangat nak kongsi air umminya. So, kena kurangkan minumlah.

Berbalik pada cerita Pesta Kopi di OU tadi, Malaysia Coffee Fest 2019 ini diaturkan oleh Conference and Exhibition Management Service (CEMS) cawangan Malaysia bersama Malaysia Specialty Coffee Association (MSCA) dan Cafe Owners Alliance, Malaysia (COA, My). Dan sepanjang pesta ini berlangsungnya pertandingan antara barista yang disusun oleh Barista Guild Asia (BGA).

Malaysia Coffee Fest 2019


Apa kita nak 'expect' masa hari perjumpaan dengan guru?

Assalamualaikum dan hai!

Dah nak masuk bulan Ogos dah kita semua. Alhamdulillah dah lepas fasa 7 bulan yang pertama.

Masa sekolah dulu, antara hari yang aku suka ialah Hari Perjumpaan dengan guru kelas. Sebabnya, habis perjumpaan dengan guru kelas boleh baaaaaalik!

Sejak dari darjah satu memang Ummi akan datang paling awal. Jadi antara lima orang pertama biasanya. Maklumlah dia bekerja. Nak tak nak dia boleh luangkan masa sebelah pagi sahaja. Last hari perjumpaan dengan guru semestinya masa aku tingkatan 5. Dah 10 tahun yang lalu dah. Sekarang aku pula datang tadika anak untuk jumpa cikgu anak sendiri. Ya Allah tuanya laaa.

Siapa yang follow blog aku, memang tahu ini adalah tahun pertama Wildan masuk tadika. Dan aku sebenarnya tak ada expectation yang tinggi sangat memandangkan dia pun baru 5 tahun. Hehe. Tak sangka pula tadika dia ada buat Parents' Teacher Meeting (hari perjumpaan ibu bapa). Kalau ikut takwim asalnya, sepatutnya sebelum cuti raya bulan Mei hari tu. Tapi masing-masing cikgu dan ibu bapa sibuk, makanya ditangguh sampai tengah bulan Julai.

hari perjumpaan guru

Skincare Range from Dr. Elsee : A Review

Assalamualaikum and hai!

Siapa suka produk penjagaan kulit dari Korea? Hari ni aku nak kongsikan satu produk dari Korea.

Aku bukanlah sejenis yang minat satu spesifik produk. Setiap produk yang aku nak pakai, mesti akan baca label, kandungan dan fungsi. Tak kiralah produk tempatan mahupun yang dari luar negara. Ada je produk tempatan yang aku suka sebab fungsi menepati keperluan kulit aku.

Okay, bab KBeauty ni rasanya memang tengah hype sebab ramai orang nakkan kulit macam gadis-gadis Korea. Maklumlah kalau tengok yang dalam K-Drama tu, yang umur 30-an mukanya mulus, cerah, 'glowing' dan nampak muda. Kalau google cari tahun kelahiran, tak sangka dia dah 30-an! Kalau korang perasan, produk kecantikan dari Korea pun dah mula masuk dalam Malaysia. Dulu, banyak produk dari US dan UK. Sekarang tengah banyak masuk dari Korea dan Jepun pula.

Kbeauty review, dr elsee review


Budaya negatif depan anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Sejak dah jadi mak ni, aku suka gali dan gali ilmu keibubapaan (parenting knowledge). Dan sepanjang aku menggali, aku tak pernah tak dapat ilmu baru. Akan sentiasa ada benda baru yang mengubah cara aku melihat sesuatu perkara. Yelah, ilmu memang begitu sifatnya, sepanjang zaman tanpa henti. Aku percaya kebanyakkan ibu bapa macam aku. Sentiasa mencari ilmu. Kalau tidak, masakan banyak poster-poster seminar keibubapaan kan?

Memandangkan kalau nak pergi seminar aku tak berapa mampu dari segi masa sebab hujung minggu aku masih bekerja juga. Jalan terbaik aku ialah follow mereka yang selalu berkongsi tentang ilmu keibubaapan. Kalau dekat Facebook, ada banyak tokoh keibubapaan yang aku follow, siap buat see first untuk aku baca setiap hari. Belum kira lagi channel dalam Telegram. Buku parenting pun aku rajin beli, rajin juga buat wishlist. Ya Allah, memang banyak tau wishlist buku parenting.


Mukhlis masuk tadika dah?

Assalamualaikum dan hai!

Kalau ada yang follow aku dari instagram mesti ada yang perasan aku dah start kerja sejak tengah bulan April yang lalu. Sekarang dah jarang nak update feed dan story. Bila ada kelapangan barulah update. Jangan risau, aku akan sentiasa update blog.

Memang dalam perancangan hidup nak bekerja. Cumanya, tak secepat ini. Sebab rancangan asal nak tunggu Mukhlis masuk 3 atau 4 tahun. Kira dalam tahun depan(?) macam tu. Walaupun sebenarnya masa Mukhlis nak masuk dua tahun dulu dah mula cari kerja, tapi hati masih berat rasa nak kerja dan nak tinggalkan dia dekat orang lain.

Alhamdulillah rezeki dapat kerja yang agak fleksibel. Jadi Pembantu Penyelidik atau Research Assistant. InsyaAllah ada rezeki dalam masa terdekat nak sambung master (doakan aku kuat dan boleh bersabar dengan cabaran!) Pada masa yang sama, dapat juga jadi tutor part time. Dan, tak lupa bisnes aku kat Calligenia Market masih berjalan lagi tau. Nampak macam orang gila duit dah. Haha. Aku buat semua serentak, kejar cita-cita dan untuk anak-anak hidup juga. Ini baru aku, belum tengok suami aku kerja. Lagi gila.

3 tahun dah tadika, hantar anak tadika umur 3 tahun

Raya belah mana tahun ni?

Assalamualaikum.

Minggu ni minggu terakhir Syawal. Dan aku tahu mesti ramai pulun buat open house kan? Mesti juga berderet jemputan yang korang dapat. Hehe.

Untuk Syawal tahun ni (1440 Hijriah), aku rasa puas hati sangat sebab cuti lama. Merasa balik kampung awal, buka buasa dua tiga beramai-ramai sebelum malam raya. Rasa-rasanya sejak dua ke tiga tahun lepas, asyiknya balik hari terakhir puasa. Lepas tu habis kelam kabut malam raya tu menyiapkan semua benda.

Ikutkan dari tahun 2016 aku sambut Syawal pertama belah suami. Sampai dah naik hafal dah rumah-rumah yang kami pergi beraya. Sebenarnya, masa kami masih lagi pelajar dulu, kami bergilir tahun sambut raya. Sebab dua-dua memang jauh dari keluarga masa tu.

raya suami isteri



Review: Antioxidant Serum by Sanny & Joleen

Assalamualaikum.

Hai, lama dah tak review pasal produk kecantikan ataupun skincare. Kali ini nak cerita pasal satu serum yang berjaya menangkap perhatian aku.

Sebenarnya, sejak trend serum diperkenalkan, aku memang tak berani nak guna serum. Salah satu alasannya adalah dia melekit dan kulit aku mudah bagi reaksi yang tak diingin seperti naik jerawat berjemaah atau sebum overproduce. Setakat yang aku jumpa dekat kedai banyak yang melekit, kecuali The Body Shop yang Youth Drop. Ada yang tak melekit tapi, dia ada buatkan muka rasa tak selesa atau tegang tiba-tiba.



Buffet Ramadan oleh Azam Pandan Sdn Bhd di Dewan Tengku Zara, Bangi

Assalamualaikum.

Hari ni dah genap 7 hari kita berpuasa untuk bulan Ramadan 1440H. Macam mana momentum korang? Harapnya masih kuat dan boleh pecut sampai habis Ramadan lah.

Sempena masuk Ramadan ni, of course baaaanyak buffet Ramadan yang ada. Rezeki aku tahun ni, dapat jemputan ke buffet Ramadan yang disediakan oleh Azam Pandan Sdn. Bhd di Dewan Tengku Zara di Bangi.

Walaupun aku duduk Cheras, Bangi ni bunyinya tak jauh sebab antara masuk KL dengan pergi Bangi, lagi suka pergi Bangi. Hehe. Bila dapat jemputan tu terus bagitahu husband dan dia setuju. Yeay!

Buffet Ramadan 2019 Dewan Tengku Zara


Buat duit online tanpa berniaga.

Assalamualaikum.

Zaman sekarang ni sekadar makan gaji tak cukup. Kos sara hidup semakin tinggi, tapi kenaikan gaji tetap tak banyak. Harga rumah, kereta dan barang boleh naik sampai 30-40 peratus tapi gaji naik tak sampai 20% setiap tahun.

Siap ada yang bandingkan 20 tahun lalu, gaji RM2000 dah boleh beli Honda. Zaman sekarang masih boleh beli, tapi ikat perutlah tiap hujung bulan. Betul tak?

Nak tak nak, ramai yang buat kerja sampai 2-3 jenis. Tak kiralah kalau pagi kerja office, malam buat grab atau jual burger atau buat bisnes online dan hujung minggu part time jaga restoran atau butik. Selagi boleh cari jalan buat duit lebih, buatlah sampai lebam. Bukan sebab mata duitan, tapi kos sara hidup meningkat saban tahun. Kena cari jalan untuk survive.

Sejak balik Malaysia (tahun 2015), aku dah mula cari jalan untuk buat duit tanpa perlu berniaga. Aku jumpalah beberapa cara untuk buat duit tanpa perlu berniaga. Salah satu daripadanya ialah dengan menjawab survey-survey tentang produk-produk, iaitu jadi panelist survey.

buat duit dengan survey



Kenapa aku rasa drama Nur 2 patut ditonton?

Assalamualaikum,

Jarang sangat aku nak menulis pasal movie atau drama. Lagi-lagi kalau cerita melayu. Sebab aku tak layan sangat. Banyak sangat fantasi dan tak ada isi, lebih kepada nak puaskan hati rakyat Malaysia. Tapi, untuk drama Nur ni aku terjebak menonton sejak tahun lepas.

Sebenarnya tahun lepas tak layan juga cerita Nur. Yelah, aku memang sebelah malam mana tengok TV dah dengan anak-anak. Nak pula bulan puasa masa tu. Lepas isya' kemas rumah, layan budak-budak dan paksakan tidur. Haha.

Aku jadi tertengok sebab kecoh dekat media sosial pasal netizen mengamuk babak Ustaz Syed Hamadi melanggan pelacur. Masa tu babak tu memang aku tengok dekat rumah Ummi. Tak tahu pula esoknya kecoh netizen marah sebab babak macam tu seolah-olah menghina status ustaz. Adik aku pulak, bersungguh rekomen aku tengok cerita Nur sebab katanya cerita tu padu. Masa tu dah lebih 10 episod bersiaran. Serius rasa malas nak layan, nak kejar lagi.

Memandangkan kecaman netizen sangat heboh, suami ajak aku layan drama Nur. Nak tahu juga part mana yang director menghina status ustaz. Kena tengok dari awal untuk faham karekter ustaz yang tu. Maka kami memang berkejaranlah menonton drama Nur. Haha. Masa tu, almost setiap episod aku rasakan ada mesej yang sangat dalam. Mulut becok bercakap sambil tengok cerita. Kena tengok dengan mata hati, tak boleh tengok dengan emosi. Sebab setiap babak dan dialog ada isinya.

Intisari Nur 2


Apa nak buat bila anak kemalangan di rumah?

Assalamualaikum.

Seperti yang sedia maklum, sejak hujung bulan Mac lagi Wildan demam campak. Dan sejak itu memang Wildan kami cutikan dari sekolah. Sepanjang Wildan demam campak, kami memang berjaga-jaga risaukan Mukhlis berjangkit. Maklumlah dua beradik ni mana boleh berpisah. Bila datang mood nak main bersama tu, memang tak ingat dah kalau sorang tengah sakit atau sebenarnya nak pergi tandas. Haha.
Boleh baca selanjutnya kat sini: Wildan demam campak

Wildan pula masa demam campak, untuk 4-5 hari pertama, siang hari gayanya sihat (boleh berlari ke sana ke mari, main masak-masak) tetapi sebelah malam badan akan panas, dia kuat merengek dan semua tak kena. Jadi mencabar sebab sebelah malam kita nak rehat. Yelah, kadang terjaga tengah malam merengek. Dari dia baby mana ada dia bangun malam. Time demam campak ni yang kerap sikit bangun malam.

Jangan terkejut, walaupun Wildan demam campak, dia masih boleh bermain dengan Mukhlis dengan girangnya dan akhirnya kemalangan berlaku.

apa nak buat bila ada kemalangan


Master Pasto - 3 Minutes Wonder Instant Pasta

Assalamualaikum.

Haaaaaa, siapa peminat spaghetti kat sini? Aku memang suka masak spaghetti atau pun pasta. Kadang-kadang memang masak lunch spaghetti je. Masa bujang duduk sorang-sorang kat Moscow, boleh dua minggu tak makan nasi sebab makan pasta je. Hehe.

Kalau difikirkan zaman bujang dulu, tahap malas nak masak tu tak payah cakap. Paling malas pernah terfikir nak masak pasta dan makan dengan sos tomato je. Gila malas nak masak. Tapi tak pernah buat sebab tak sedap pun makan kosong tak ada isi.

5-6 tahun lepas, makanan instant yang paling suka student Malaysia bawa balik Moscow ialah instant noodles macam Maggi tu. Boleh berpaket-paket bawa balik. Cuma, aku tak berapa minat maggi ni. Untuk setahun biasa bawa satu paket (yang ada 6 tu) je. Aku memang lagi suka makan pasta. Tapi masa tu mana ada instant pasta. Kalau ada pun, kena rebus pastanya. Variasi pun tak banyak.

Baru-baru ni jumpa MASTER PASTO - INSTANT SPAGHETTI, produk buatan Malaysia daripada company Lioco Food Industries Sdn. Bhd.

Master Pasto Instant Spaghetti Halal Food

Bila anak kena demam campak

Assalamualaikum.

Korang ingat tak masa korang umur berapa kena demam campak? Aku dulu kena masa darjah 2 (umur 8 tahun). Ingat lagi masa tu rasa seksa dengan gatal serata badan, tak selesa sana sini. Gambar dalam album pun ada tau. Haha.

Aku tak pernah terfikir pun yang Wildan akan kena demam campak seawal 5 tahun. Tapi orang kata eloklah kena masa kecik, sakitnya kurang dan pantang makan pun kurang.

Nak tahu macam mana dia boleh kena?

demam campak, chicken pox



4 Cara Bermain Lego Sambil Belajar

Assalamualaikum

Sejak Wildan dah mula sekolah, aku sekarang cuba fokus pada aktiviti homeschool dengan Mukhlis. Bila Wildan balik sekolah, aku tak push sangat untuk beraktiviti melainkan dia memang ajak aku. Aktiviti-aktiviti homeschool ni dah lama pun buat dengan anak-anak. In fact sebelum Wildan sekolah lagi.

Dalam banyak-banyak aktiviti homeschool dengan anak-anak, diorang memang akan teruja bila main dua benda: LEGO dan PASIR KINETIK.

Hari ni aku nak kongsikan cara bermain dengan lego sambil kita mengajar anak-anak.

Rasanya setiap parents mesti akan beli lego atau building blocks untuk anak-anak kan? Kira ini antara educational toys yang paling wajib ada dalam rumah.

Aku meletakkan lego sebagai satu permainan berpendidikan (educational toys) sebab dengan bermain lego sahaja, kita boleh nampak daya imaginasi dan tahap kreativiti anak-anak. Macam Wildan dia buat rumah lah, pistol lah, kadang-kadang dinosaur. Pernah juga jadi handphone!

idea bermain dengan lego

Girls Spa Day

Assalamualaikum.

Minggu lepas, 23 Februari (Sabtu) akhirnya kami anak beranak perempuan pergi ber'spa' di The Hut Spa yang yang terletak di Kampung Sungai Sekamat atau Taman Seri Sekamat, Kajang.

Sebenarnya dah lama terfikir nak buat hang out macam ni, cuma kekangan masa dan keadaan. Walaupun bila balik rumah mak, selalu sangat kitorang duduk beramai-ramai borak sakan, berhibur dan sesi heart to heart, masa-masa ke spa ni somehow menambahkan rencah dan kira kami have fun. Hehe.

Aku terfikir nak ajak adik ke sana sebab dia ada sebut-sebut nak sesekali kitorang anak beranak perempuan pergi spa buat massage ke facial ke apa-apa yang girls things la kan. Aku teringatkan The Hut Spa ni sebab dah follow instagram dia sejak mengandungkan Mukhlis lagi. Haha.

Tengah scroll, nampak promosi Tahun Baru Cina yang sangat menarik perhatian.



Cabaran 7 Hari 'Positive Parenting'

Assalamualaikum,

Minggu lepas, aku join satu '7 Days Positive Parenting Challenge' yang dikelolakan oleh seorang instagrammer international: muslim.parenting. Follow instagram ni, banyak ilmu korang boleh dapat.

Sebelum-sebelum ni banyak je aktiviti yang aku nak join. Contohnya quranic parenting journalling. Tapi sebab tak rasa konfiden nak buat Quran Journaling, aku tak join. Just everyday akan check IG untuk baca teladan dan pengajaran dari ayat-ayat yang dijurnalkan.

Dan, kali ini, dia ajak follower dia untuk buat Positive Parenting Challenge ni dan update everyday apa yang kita belajar dan apa yang kita dapat daripada challenge hari tu. Setiap hari akan berbeza dan akan dapat kita belajar sesuatu serta perbaiki mana yang kurang. InsyaAllah.

positive parenting


[REVIEW] Aloe Scrub dari Forever Living

Assalamualaikum.

Bagi orang perempuan, rasanya perkataan 'scrub' tak lagi asing, betul tak? Sebab sebahagian daripada skincare routine, penggunaan scrub ni memainkan peranan yang besar walapun bukan pakai setiap hari.

Selain daripada pencuci muka, penyegar (toner) dan pelembab (moisturizer), penggunaan scrub secara mingguan dalam dua ke tiga kali seminggu memainkan peranan penting untuk menyerikan kulit. Yelah, scrub ni fungsinya untuk menanggalkan kulit mati, lagi-lagi kulit kusam. Biasanya tekstur scrub ni kasar atau berbiji-biji.

forever living aloe scrub


Homeschool sama dengan tak sekolah?

Assalamualaikum.

Dua hari lepas, tiba-tiba dinding Facebook ada berlaku perbincangan panas tentang 'homeschooling' yang membuatkan aku godek google dan godek segala media sosial yang ada untuk tahu punca sebenar perbincangan ini berlaku.

Makanya penuhlah kecaman dan cemuhan terhadap golongan yang memilih untuk 'homeschool' anak-anak. Walaupun aku tak 'homeschool' anak sepenuh masa, tapi aku tahu ada yang buat dengan cara yang betul dan anak-anak mereka jadi manusia.
Pada aku tak adil kita melihat 'homeschool' ni sebagai sesuatu yang buruk walhal banyak perkara berkaitan 'homeschool' ni kita sendiri tak jelas.

Penafian: aku menulis sepenuhnya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang ada sahaja. 

So, persoalannya adakah 'homeschooling' ini tak bagus?
Atau adakah hantar anak sekolah pula tak bagus?

Mari kita bincangkan bersama.

homeschool di malaysia



Mesin jahit sulam Janome MC500e

Assalamualaikum.

Excited nak cerita pasal mesin jahit sulam. Sebenarnya minat menjahit dari zaman sekolah lagi. Minat sebagai hobi je. Paling seronok bila kelas Kemahiran Hidup. Projek buat blaus, buat skirt. Masa projek buat blaus, skirt, kat rumah sempat lagi dengan mak buat blaus dan skirt untuk raya. (mana pergi entah baju dan skirt tu) Guna mesin jahit mak yang klasik dari US.

Pernah jugalah terlintas cita-cita nak jadi fashion designer juga. Dulu rajin buat sketch walaupun tak lawa. Haha. Berangan bukan main. Selain buat blaus dengan skirt, selalu juga buat cross stitch. Isi masa kosong kononnya. Sampai ke Moscow dulu pun ada buat cross stitch (mana entah letaknya.) Sekarang banyak alter baju dengan buat busy book sikit-sikit.

Janome Memory Craft 500E

Mukhlis Potty Train & Wean Off journey

Assalamualaikum.

InsyaAllah masuk 2019 ni, by right Mukhlis dah 3 tahun. Tapi sebab dia October Baby, aku masih anggap dia dua tahun. Hehe. Macam tak padan badan dengan umur.

Peringkat umur 2-3 tahun ni adalah peringkat anak mula ada personaliti sendiri, mula nak berdikari. Biasanya ada dua proses yang agak memenatkan: cerai susu badan (wean off) dan latihan tanpa lampin (potty train).

Percaya tak percaya, Mukhlis lalui dua proses penting ni secara serentak!
Bila difikirkan balik memang rasa tak percaya. Sebab masa Wildan, mula dengan cerai susu badan, kemudian baru proses potty train.

Nak tahu macam mana boleh jadi serentak?

cerai susu badan dan potty train


Kenapa hantar Wildan tadika?

Assalamualaikum.

Dah terlambat ke nak ucapkan tahun baru? Sebab dah dua minggu kita di tahun 2019. Hehe.

Masuknya tahun 2019, bermula satu fasa baru kehidupan kami sekeluarga: Fasa anak bersekolah. Sejak bulan November lagi, dah mula runsingkan bermacam perkara. Yelah, nak masuk fasa baru ni tak senang. Nak-nak bab pilih sekolah ni.

Facebook dengan Instagram tak habis-habis bagi iklan bermacam jenis tadika. Jenuh menengoknya. Survey juga bermacam secara online. Dari segi silibus, pendekatan, lokasi dan semestinya yuran.

Kalau ikutkan abahnya Wildan, dia kata susah sangat tak payah hantar sekolah. Buat je homeschool macam biasa. Haha. Terasa ralat kalau tak hantar sebabnya Wildan sendiri dah mula seronok kalau dapat kawan baru, bermain, berinteraksi dengan orang selain daripada keluarga. Dan, of course, sifat ingin tahu Wildan tu sampai buatkan ummi abahnya mati kutu nak menjawab soalah. Dahlah sejak join playgroup, kadang ada dia menyebut nak pergi sekolah.