Carian

'Me-Time': Satu keperluan atau hanya mengada?

Assalamualaikum

Okay, baru-baru ni timeline facebook penuh dengan post-post berkaitan dengan 'Me Time' untuk ibu-ibu terutamanya ibu-ibu muda. Ada yang bersetuju dan ada juga yang tidak bersetuju. Yang jadi haru ada yang siap bergaduh ni! Allahu.

Apa yang nak ditulis ada pendapat peribadi. Terserah kalau korang nak bersetuju atau tidak bersetuju. In fact, cara hidup kita, gaya pemikiran dan latar belakang kita berbeza. I give my respect to that.

Secara peribadinya, semua orang perlukan dan ada masa ber'me time' dengan cara masing-masing. Lelaki ke perempuan ke hatta budak-budak pun. Cuma kita tak perasaan dan tak sedar je.

me time for mommies


Pengalaman shooting

Assalamualaikum.

Okay, untuk entri kali ini nak kongsi pengalaman dapat join shooting iklan. Haha.

Masuk iklan je. Bukan jadi retis pun. Tapi still, pengalaman dan peluang sangat-sangat dihargai.

Sebenarnya kalau nak kira pengalaman berdepan dengan kamera, ini bukan pengalaman pertama. Ini pengalaman kedua. Dan kali ini buat recording yang memakan masa lama dan memang tak tipu penat. Berbeza dengan kali pertama, it was a live shooting. So taklah penat sangat.


Company MLM semua penipu ke?

Assalamualaikum.

Orang kita sangat taboo kalau dengar perkataan MLM. Bagi yang tak tahu, MLM ni maksudnya multi level  marketing. Macam ni ha sistemnya.

Semua company MLM penipu?
Sumber gambar : Google


Tiada lagi ujian untuk Tahun 1, 2 dan 3. Ini pendapat aku.

Assalamualaikum.

Awal November hari tu, timeline Facebook aku pernuh dengan screenshot tentang kenyataan Dr. Maszlee yang akan memansuhkan peperiksaan bagi pelajar tahun 1, 2 dan 3. Wow!

Apa pendapat aku?
Happy dan excited. Happy dengan perubahan yang cuba dibawa oleh Dr. Maszlee dan excited nak tengok bagaimana cara perlaksanaan memandangkan kita dah lama hidup dengan berpandukan pada ujian dan peperiksaan.

kenyataan media pentaksiran alternatif murid tahap satu


Join Try And Review Now!

Assalamualaikum,

Hai! Hari ni aku nak share satu website untuk mereka-mereka yang suka mencuba produk-produk baru dan juga mereka yang suka bagi review yang jujur dan telus tak bertapis.

Aku join dah dekat setahun juga kot. Asalnya aku join sebab ada orang share dapat set Teh Lipton yang berperisa tu.


Kereta Sewa Layan Diri

Assalamualaikum.

Siapa pernah dengar pasal aplikasi SOCAR?
Sebenarnya aku baru tahu pasal aplikasi ni pun dari encik suami. Hehe.

Ceritanya begini, minggu lepas, encik suami tiba-tiba ajak guna kereta sewa. Mula-mula tu, aku macam 'dah kenapa nak pakai kereta sewa? Kita kan ada kereta.'
Dia kata dengan aplikasi SOCAR ni, boleh dapat kereta sewa PERCUMA untuk 2 JAM PERTAMA BAGI FIRST TIMER.



Jadi ahli Company Forever Living

Assalamualaikum

Hari ini nak share kenapa aku join Forever Living.

Kalau korang tak tahu apa benda company Forever Living ni, ini sebenarnya company MLM yang dah bertapak kat dunia selama 40 tahun dan dah ada di 162 buah negara.
Company ni famous dengan BOTOL KUNING ni haaa.



aloe vera forever living
Gambar: Pinterest

Aloe Lips - Pelembap Bibir PALING BEST!

Assalamualaikum

Jarang-jarang nak bercerita pasal barang kecantikan (beauty products) tapi untuk entri kali ni rasanya nak juga kongsi sebab ini produk paling best dan rasanya taknak cari yang lain dah.

Aku tahu ramai orang ada masalah bibir kering. Lagi-lagi orang perempuan kan?
Aku dari zaman sekolah rendah lagi merana. Tiap-tiap hari mesti kena pakai lipbalm. Dan biasalah pakai lipbalm ni nampak macam berkilat sikit. Memang kena cop juga mengada. Haha.
Kalau bulan puasa, siap ada yang tanya takpe ke pakai lipbalm ni.


aloe lips

5 Perkara Penting Dalam Survey Tadika

Assalamualaikum,

Untuk yang selalu follow blog ni memang sedia maklum, anak sulung kitorang, Wildan, insyaAllah tahun depan masuk 5 tahun.

Pada aku, masuk tadika 5 tahun ni sedang elok. Sebab umur 5 tahun banyak benda dah boleh buat, in fact boleh berdikari sikit-sikit.

Boleh juga buka entri Checklist Anak Masuk Tadika. Ada free printable checklist untuk assess and monitor sama ada anak kita sesuai atau tak untuk start masuk tadika. Ada budak seawal 4 tahun dan boleh, ada budak lambat sikit. Pastikan anak tu suka dan gembira pergi sekolah ye.

Okay, berbalik pada tujuan utama entri kali ini.

Kita nak cerita pasal survey tadika.


Do-A-Dot Marker

Assalamualaikum.

Pernah tak korang dengar pasal Do-A-Dot Marker?
Haaaa... kalau tak pernah dengar, meh nak share sikit pasal Do A Dot Marker ni.

do-a-dot marker blog title








Kelebihan Bermain Buih Untuk Anak-Anak

Assalamualaikum.

Dah nak hampir tengah bulan Septembaer baru menyempat nak update blog. Draft banyak tapi content masih in the making. Hehe.

Kali ini nak tulis pasal bermain dengan buih a.k.a bubbles dengan anak-anak.

Sebenarnya, Wildan dengan Mukhlis ni dah biasa sangat main buih masa mandi sebab dua-dua pun memang suka main buih, lagi-lagi dia 'foamy' tu. Wildan sendiri tahu buat buih. (Jenuh bersihkan bilik air dan urut dada je bila angkat botol sabun mandi).

Tapi, ini cerita bukan tentang buih sabun mandi tapi buih belon yang kita tiup tu.

main buih dan kelebihannya


Bila budak bandar duduk kampung

Assalamualaikum.

Sekarang ni kitorang duduk rumah mertua sebab mertua pergi haji.
Dah tiga minggu lebih juga dah sejak diorang berangkat ke Tanah Suci. Doakan ya diorang selamat di sana dan selamat juga balik bulan September nanti.

Bila duduk kat kawasan kampung ni, anak-anak seronok sebab hari-hari dapat main kat luar rumah. Yelah, kat KL kitorang duduk condo. Keluar petang bila rajin sebab umminya nak kena berpakaian lengkap dan kena turun naik lif bagai. Playground kat condo pun terhad. Sekadar main gelongsong, buaian macam tu je. Tanah rumput bukannya ada.

Berbeza dengan rumah nenek Wildan ni, tanahnya luas. Rumput hijau. Pagi-pagi sejuk angin sepoi-sepoi, petang pun taklah panas terik, sedap nak berlari-lari. Kat sini pun ada kucing dengan 5 ekor anaknya. Kadang-kadang nampak bapaknya datang, berkepit dengan mak kucing tu je. Haha. Pagi-pagi nampaklah seekor dua katak atas rumput melompat-lompat. Seronok sangat budak berdua ni dapat explore habis-habisan alam. Lagi-lagi si Mukhlis.

Budak bandar duduk kampung



Pagi-pagi, kalau Mukhlis nampak Umminya buka pintu nak jemur baju ke, nak bagi makan kucing ke, memang dia akan berlari keluar rumah. Deras dia turun rumah. Tujuan utama dia sebenarnya nak 'ligan' anak-anak kucing. Haha. Paling tidak pun, sibuk berlari ke pintu depan rumah sambil berkaki ayam. Saja nak keliling rumah. Langsung tak ada takut ke risau ke (seronoknyalah jadi budak-budak)

Sebenarnya alam semulajadi ni sangat bagus untuk kita dedahkan pada anak-anak. Bagi diorang berlari atas rumput, dia pegang pokok-pokok, main dengan haiwan-haiwan yang ada supaya kemahiran sensori, motor, motor halus berkembang.

Sensori-sensori nilah yang perlu kita titik beratkan dalam masa 6 tahun pertama anak membesar sebelum kita fokus pada membaca, menulis dan sebagainya. Tak salah nak anak pandai membaca, menulis cepat tapi pastikan kita kenal pasti sensori anak-anak dah berkembang baik dan dia sendiri melalui zaman kanak-kanak selayaknya.

Budak bandar duduk kampung
Nampak betapa seronoknya dia berlari kejar kucing. Haha


Tahu tak yang sebenarnya sensori-sensori nilah yang paling banyak membantu untuk anak kita cepat belajar, cepat membaca, cepat menulis dan banyak lagi?
Contoh nak anak pandai menulis, bukan paksa anak menulis tapi buat aktiviti sensori motor halus seperti masukkan manik dalam tali, bagi anak pegang pasir dan banyak lagi. Sebab tu sebenarnya dengan bermain lagi banyak anak boleh belajar.
Mak mertua pernah cakap banyak kes budah darjah satu tak boleh pegang pensel dengan baik sebab terlalu banyak bermain dengan gajet. Dia Guru Besar sekolah okay.

Masa join playschool dulu, salah satu aktiviti yang cikgu diorang buat ialah bagi anak-anak berlari tanpa kasut atau selipar dekat padang. Lepastu dia kenalkan permainan 'baling selipar'. Mana nak jumpa budak-budak sekarang main baling selipar? Tahu cara main pun entah ya entah tidak. Secara tak langsung bagi anak-anak kurang rasa 'geli' pada tanah, bagi dia tahu seronoknya bermain dengan alam ni.

Sejak duduk rumah mertua ni, terserlah keberanian Mukhlis. Sekali dia keluar dari rumah, dia boleh berlari tanpa pedulikan sesiapa. Ummi dia pula kejap-kejap kena panggil dia masuk rumah. Dia punya berani, cicak pun dia berusaha nak ambil. Katak tu, kalau dapat berlari agaknya katak tu lari daripada lompat. Kucing pula kalau nampak je Mukhlis semua menyorok bawah kereta. Haha. Mukhlis ni memang berani sangat. Kalau jatuh jarang dia nak nangis, bercalar balar dia bukan peduli. Dia bangun dan terus main balik. Adoilah.

Berbanding dengan Mukhlis, Wildan banyak playsafe. Mungkin sebab dia dah besar sikit ataupun sebab dia membesar bukan dengan suasana kampung sangat. Ada masa Wildan memang penggeli sikit dan agak cerewet bab kebersihan, tapi dia boleh je berlari bebas tanpa pedulikan kecerewetan dia. Kena paksa sikit dia, baru dia kurang songeh dia tu. Tapi dengan kucing dia tak ada masalah dan kucing pun taklah takut sangat dengan dia. Kucing dah macam best friend kot. Hehe.

Budak bandar duduk kampung
Gelecek bola kononnya si Wildan. Haha. Gambar pakai phone je ni, itu yang kelabu.


Macam dulu awal-awal kenalkan dia dengan pokok semalu, dia taknak langsung pegang pokok tu. Dia lalukan selipar dia je untuk tengok daun semalu tu kuncup. Dia takut, dia geli. Memang kena pegang bagi tangan dia sentuh daun tu. Biar dia kurang geli. Sekarang ni dengan bangganya "Ummi, Wildan pegang pakai tangan!". Dia jerit pulak tu. Haha.

Selain perkembangan sensori, perkembangan emosi pun bagus juga. Macam kitorang ni banyak main dengan kucing. Aku banyak ajar Wildan cara nak handle kucing dan bagi makan pada kucing. Kalau Mukhlis agak susah sebab dia belum boleh cakap dengan jelas, sifat 'possessive' dia masih kuat, emosi pun dia baru nak kenal. Memang jenuh hari-hari ajar dia bersimpati, empati dan berperikemanusiaan dengan anak-anak kucing.

Budak bandar duduk kampung


Bila bagi anak-anak bermain dengan haiwan, kenal alam, lagi baaaanyak yang diorang boleh belajar dengan sendirinya sebab semuanya melibatkan skil kehidupan. Skil-skil macam ni, kalau sekadar cakap, anak-anak susah nak faham melainkan diorang alami dan rasai sendiri. Biar dia sendiri pegang binatang, tengok rupa sebenar, pegang rumput, rasa jatuh, rasa sakit macam mana. Benda-benda sakit, tekstur rumput, tanah, perasaan sayang ni kalau cerita je tak cukup.

Untuk 4 tahun pertama anak-anak ni, memang dari dulu aku cakap kat suami aku nak fokus pada perkembangan peribadi anak-anak.Sebab bila dah masuk 5 tahun dan ke atas, 4 tahun pertama tadi akan jadi peribadi atau 'inner core' anak-anak. Bukan tak boleh bentuk, tapi metod dah tak sama seperti 4 tahun pertama. Belum lagi bila dah masuk umur 8 tahun dan ke atas, lagi berbeza pendekatan dalam membesarkan anak-anak ni. 

So, itulah serba serbi apa yang dapat disimpulkan dari pengalaman kami main petang-petang dengan kucing dan berlari di tanah yang luas. Harap terhibur!

7 Idea Untuk Berborak dengan Pasangan

Assalamualaiakum.

Alhamdulillah hari ni, 17 Ogos 2018,  genap usia perkahwinan kami yang ke-5.

Dalam 5 tahun berkahwin ni, banyak benda baru yang kami belajar, banyak hati budi yang baru dikenalpasti. 5 tahun ni baru satu perlima dari umur kitorang. Jauh lagi perjalanan dalam dunia rumahtangga ni. Sekarang ni pun dah anak dua. Yang ketiga lambat lagi. Haha.

Sempena ulangtahun kelima, aku nak share sikit pasal topik-topik best untuk pasangan suami isteri borakkan. Sebab pada aku, pasangan kita adalah kawan baik kita dunia dan akhirat, insyaAllah. Nama pun best friend, mesti ada sesi pillow talk kan?


'Check' dulu anak sebelum hantar tadika

Assalamualaikum.

Zaman sekarang ni, ramai je yang dah mula hantar anak ke tadika masa umur 4 tahun. Dari tahun lepas (2017) memang ada berkira nak hantar Wildan tadika tahun ni (2018), tapi.... sebab rasa umur 4 tahun macam terlalu membebankan, kami decide untuk tak hantar dan slowly homeschool. Ummi Abah nya dulu pun masuk tadika umur 5 tahun. Lagipun nak bagi dia hidup riang ria sampai puas.

Dan, tahun ni Allah bagi rezeki Wildan join satu playschool ni. It's a fun school for kids! Kalau ada rezeki, maybe nak hantar tadika situ je. Sebab dia tak banyak nak kena duduk dan belajar. Dia banyak ajar budak untuk explore dan main sambil belajar. Cikgu dia rajin share development apa yang kita sebagai mak ayah perhatikan sebelum nak suruh anak belajar. Best!

checklist before kindergarten

4 Ilmu dari bermain batu seremban

Assalamualaikum.

Kenal lagi tak batu seremban?

Batu seremban adalah antara permainan tradisional yang paling seronok. Sambil bermain, dapat kawan baru, dapat kemahiran baru. Tapi sekarang macam susah nak tengok generasi alpha ni main, betul tak?

Generasi 90-an dan ke atas mesti merasai pengalaman bermain batu seremban ni. Malah dulu siap berlumba siapa paling hebat! Kalau timbang lima, dapat tangkap lima biji memang kira power. Haha.

batu seremban


5 Things about Family Planning

Assalamualaikum

Masa bulan Ramadan lepas, ada tengok rancangan Raudhah Mawaddah bincang topik pasal family planning. Ally Iskandar sebagai moderator bersama Dr Harlina dan Ustaz Don. Memang seronok dengar perbincangan pasal family planning ni. Lagi-lagi bila dikupas bersama doktor pakar dan ustaz.

Kalau cakap pasal family planning, sesetengah orang ada minset begini

"Tolak rezeki Allah la tu"

"Buat apa kahwin tak nak anak?"

Orang kita sibuk nak anak ramai tapi selalu lupa kebajikan anak-anak serta pasangan. Lagi parah, sibuk berlumba anak siapa paling ramai tanpa pedulikan perkembangan mental ahli keluarga yang sihat. Aduh.

Family planning
Credit gambar: Google


Wildan's recovery - avoiding scar

Assalamualaikum.

Hampir sebulan dah selepas kejadian Wildan jatuh tangga sampai berkejar ke hospital. Memang masa nampak luka kat dahi dia, mahu gugur juga jantungg sebab darah banyak. Tapi, masa tu Abah Wildan dah pegang dan dah basuhkan, kita mak duduk tenang dulu sambil layan adiknya.

Adatlah budak lelaki nak bermain. Lasak tu tak payah nak ceritalah. Kalau orang nampak Wildan lasak, orang ramai tak tahu adik dia laaaagi lasak. Tapi adiknya, Mukhlis depan orang sopan je. Pemalu sikit.

So apa yang sebenarnya berlaku sampai boleh luka dan dapat jahit si Wildan ni?

Wildan's recovery - avoiding scar

Kisahnya begini, hari tu Syawal yang kedua. Kami sekeluarga bersama satu lagi keluarga saudara pergi beraya di Padang Piol, melawat nenek saudara mak mertua. Memang hari tu destinasi paling jauh satu tu sahaja.

Sampai sana pun dalam pukul 4 petang lebih kurang. Biasalah bila dah berkumpul, kita berborak sambil jamah kuih muih yang ada. Nak pula TV tayang cerita Kabhi Kushi Kabhi Gham. Ramailah ter'gam' depan TV.

Wildan dan beberapa budak kecik bawah 4 tahun mana nak duduk tengok cerita orang dewasanya. Maka mereka ni bermain sesama mereka. Asalnya, Wildan duduk bermain dengan makcik saudara dia (sebaya) dengan Mukhlis. Tiba-tiba Wildan entah bila pergi ke ruang legar dekat pintu masuk rumah, tempat tak ada orang tengok dia. Hurmm.

Tak lama lepas tu, dengar dia menangis. Adik ipar dah jerit "Along, darah banyak".

Tak ada saksi sebab orang tengok dia bila dia dah nangis. Macam mana semuanya berlaku hanya Wildan yang tahu.

Abah Wildan terus pergi ambil Wildan dan basuh darah dia. Bila dengar tuan rumah suggest pergi hospital, Umminya bingkas bangun dan pergi tengok Wildan sendiri. Darah memang banyak, bertakung pulak atas kening dia yang tebal. Masa tu, serius confuse luka dia kat mana. Ingatkan dua tempat luka.

Nampak macam kecik je luka, tapi darah yang keluar banyak. Itu yang terus bawa dia pergi klinik.

Hajatnya nak ke klinik, tapi, sudahnya bawa ke hospital sebab semua klinik tutup. Berayalah 3 jam di hospital sebab Wildan dalam green zone. Dapatlah kenangan dahi jahit tiga jarum.

Satu fakta baru, hatta nak jahit sikit ni pun parents kena sign consent rupanya! Bagus juga procedure macam tu.

Accident Day Wildan
Nampak kecik je kan?

Accident Deep Cut
Nah, close up. Maaf pada yang mabuk darah. Lukanya dalam.

Lepas dah jahit semua, Wildan punya lasak sama je. Haha. Orang lain tengok dia yang seriau sebab tengok jahitan dia memang scary. Dia pula maintain energy yang sama. Cuma, dia sensitif kalau pegang dahi. Pegang sikit confirm akan marah dan menangis.



Wildan's injury day 4

21 Jun (5 hari lepas kejadian), kami bawa dia pergi buka jaiht dekat klinik kawasan rumah. Drama dia kat klinik toksah cerita. Nak masuk klinik tu pun tak nak asalnya. Dahlah pergi klinik beramai-ramai dengan mak mertua, adik ipar dua orang sekali dengan Mukhlis.

Bila nampak nombor giliran Wildan, terus cakap kat dia nak jumpa doktor. Terus dia jerit "Tak nak! Tak nak doktor korek"

Berulang jugalah cakap baik-baik yang doktor nak tengok, nak tolong check dan bagi ubat bagi tak sakit. Budak kalau dah tak nak, memang jerit sampai nak terkeluar anak tekak.

Masa nak buka jahit dia, sampai tiga orang pegangkan dia. Jangan main-main dengan kekuatan budak kecik bila dia meronta. Sambil pegang dia, sambil pujuk dan bacakan basmallah untuk dia.

Dah siap semua, menangislah Wildan sampai keluar bilik doktor. Habis satu klinik tengok dia. Bila dia perasan semua orang tengok dia, barulah dia senyap.

Doktor memang ada bagi ubat sapu, tapi doktor kata itu ubat antibiotik untuk luka tu. So, kami decide nanti bila dah kering sikit nak guna aloe vera gelly sahaja. Alhamdulillah aloe vera serba serbi membantu process pemulihan luka dan kurangkan parut.

Masuk hari ketiga macam tu, kami start sapu aloe vera. Itupun tak senang sebab Wildan masih dalam mode 'jangan sentuh dahi'. Kena curi-curi letak masa dia tidur.



Wildan's injury day 10
 26 June (6 hari selepas jahit dibuka)

10 hari selepas buka jahit
30 June (10 hari selepas jahitan dibuka)
20 hari selepas kemalangan
5 July (15 hari selepas jahitan dibuka)
Ada banyak faktor membantu proses pemulihan Wildan.

1. Usia yang muda. Besar ni kuat makan, nak pula suka makan protein; ayam, telur. Protein banyak membantu dari segi cell recovery process.

2. Tindakan yang cepat. Kalau ikutkan maybe ada yang kata tak perlu jahit (?) tapi sebab lukanya dalam, takut terkena infection dan kalau dibiarkan parut akan nampak lebih teruk.

3. Ikhtiar dengan ilmu. Aloe Vera Gelly ni memang kitorang satu family dah pakai lama. Dari asalnya nak buat hilang gatal nyamuk, ubat kecut jerawat, ubat hilang sunburn, kalau terkena air panas dan sampailah sekarang ikhtiar untuk proses baik pulih luka.

Aloe Vera Gelly ni boleh je nak dapatkan dari Watson ke Guardian ke tapi kitorang setia guna Forever Living punya sebab ingredient dia yang pertama sekali Aloe Vera: high concentration. Dan, berdasarkan pengalaman pun memang selesa lagi yang ini.

Alhamdulillah, recovery process Wildan sangat baik. Sekarang pun dia tak takut dah nak letak aloe vera gelly ni. Kalau tanya pasal dahi pun, dia jawab "Wildan okay" dengan gaya cool. Haha.

Begitulah kisahnya hero seorang ni.

Thanks sudi baca!



Jurnal Ramadan [+ FREE Printable]

Assalamualaikum.

Tamatlah sudah musim PRU14 untuk tahun 2018. Berjumpa lagi kita 5 tahun akan datang. Sudah-sudahlah bercerita pasal politik. Kita masuk bab baru pula.

InsyaAllah bulan Ramadan akan mula minggu depan. Doakan kita semua berkesempatan bertemu Ramadan dan diberikan ruang dan keupayaan untuk memanfaatkan bulan Ramadan tahun ini.  Siapa yang belum ganti puasa, cepat habiskan. Yang belum bayar fidyah, bayar jangan tak bayar.

Tahun ini tahun keempat Ramadan sebagai seorang ibu. Dah empat tahun rupanya jadi mak orang. Masih susah nak percaya. Haha. Dahlah tahun ini Ramadan dengan dua hero cilik yang aktif lagi kreatif. Tahun lepas Mukhlis merangkak dan baru start solid, tahun ini dia join Wildan bersama-sama menjadi kreatif di dalam rumah.

Azam tahun ini, bulan Ramadan nak all out. Sebab tahun lepas rasa Ramadan lemau. Dan tahun ni nak cuba buat Jurnal Ramadan atau Ramadan Journal.

Teruskan membaca untuk dapatkan free printable ni.

ramadan journal



Buku Ummi Profazz

Assalamualaikum

InsyaAllah ini entri kedua untuk #bookreview buku parenting.
Entri pertama kita bercerita pasal buku Now You Are A Mother, yang menggunakan bahasa Inggeris dan bukan buku tempatan.
Boleh refer pada klik kat bawah ni untuk baca review dan tengok rupa buku.

#BOOKREVIEW : Now You Are A Mother

So, untuk review kali ini, kita review tiga buku sekaligus sebab tiga-tiga buku ini ditulis oleh orang yang sama. Pada dasarnya intipati dan mesej yang disampaikan dalam tiga-tiga buku ni sama.



Cadangan YouTube untuk Kanak-Kanak

Assalamualaikum

Siapa tak suka tengok YouTube?
Haaaa. Kat YouTube lah bermacam jenis video boleh jumpa. Dari program pendidikan sampailah kisah gossip yang macam-macam.

Rasanya untuk generasi alpha, YouTube bukanlah sesuatu yang asing. Melalui YouTubelah diorang tengok cartoon, lagu dan banyak lah lagi.

Wildan pun sama juga, ada masa nak juga tengok YouTube. Dan, dia pernah ketagih kejap. Huhu. Masa tu layan Upin Ipin dan Boboiboy banyak. Dia jadi pantang tengok telefon, mesti minta je kerja. Masa ni terasa dia ketagihkan gadget dan kena buat sesuatu. Maka bermulalah misi kurangkan gadget.

Erti sebuah perkahwinan muda

Assalamualaikum.

Hujung tahun 2017 ada pergi jalan-jalan dengan mertua sambil menghantar adik ipar ke asrama. Tengah berjalan dalam shopping mall tu, terjumpa dengan penjual buku pendidikan kanak-kanak. Sembang punya sembang pasal pakej dan produk, dia tanya pasal kerja. Memang jawab housewife. Terus dia tanya lagi, dulu pernah kerja ke? Jawablah memang tak sempat merasa kerja sebab kahwin awal masa belajar dan decide untuk jaga anak sebelum betul-betul kerja.

Wildan Potty Train Journey

Assalamualaikum.

InsyaAllah tahun ni Wildan mencecah 4 tahun.
Tahun ni adalah tahun intensive preparation untuk tadika next year.

Kami dah pakat nak hantar Wildan tadika umur 5 tahun atas banyak faktor. Salah satu faktornya nak homeschool dan prepare Wildan betul-betul untuk tadika. Kebanyakkan nak prepare dari segi life skill.

Sejak Wildan umur 2 tahun lagi dah berfikir-fikir pasal tadika ni. Siap cari playschool untuk dia. Cumanya kat Malaysia playschool banyak diusahakan oleh parents sendiri (buat playdate, berkumpul di rumah) dan bukan pusat-pusat tadika. Kalau ada pun, mostly aku tengok dah macam sekolah sebab pagi sampai tengahari dan macam pack jadualnya. Aku nak cari yang masa cuma satu jam lebih dan ada penglibatan ibu bapa, sebab itu maksud playschool. (Ini nanti ulas kat entri lain)

5 Tip Memasak Dengan Anak

Assalamualaikum.

Siapa yang follow Facebook dan Instagram, mesti selalu nampak story update Wildan memasak. Kalau nak tahu, Wildan memang minat memasak. Dari kecik lagi perasan. Bila dah masuk tiga tahun sangat-sangat ketara minat dia sebab dia akan lakon semula cara memasak yang dia tengok di TV dan dia mesti nak cuba masak sekali.

tip memasak dengan anak

Short Cervix

Assalamualaikum.

Masuk tahun 2018 ni, tergerak hati nak menulis pasal short cervix atau dalam bahasa melayunya pangkal rahim pendek.

Ini cerita pengalaman sepanjang mengandungkan #themursyidbros. Masa mengandungkan diorang dulu tiga bulan terakhir (trimester ketiga) dipaksakan untuk tidak bergerak banyak (bedridden) sebab masalah ni.

my pregnancy story, short cervix, fullterm babies
Yang mana abang, yang mana adik?