Carian

Memaparkan catatan dengan label review. Papar semua catatan

Kita jaga kita! - Movie Ejen Ali: Misi Neo

Assalamualaikum dan hai!

Hujung tahun ni rasanya ada baaanyak cerita menarik dekat panggung kan? Nak pula tengah musim cuti sekolah dan banyak movie kartun yang tengah ditayangkan. Memang penuh sentiasa rasanya panggung tu.

Tengah tahun 2019 hari tu dah bawa anak-anak pergi tengok movie BoboiBoy sampai aku yang mak ni terlebih teruja dan seronok tengok. Haha. Kali ni, kami plan nak tengok selepas aku habis persidangan akademik di Langkawi sebab aku nak fokus dulu dan sebenarnya nak ajak MakSu Amanda sekali.

movie ejen ali misi: neo
Credit gambar Google

Fungsi CC Cream Yang Terbaik Dari Hansaegee Nature

Assalamualaikum dan hai!

Nak tanya sikit, korang tahu tak antara langkah paling asas dalam penjagaan kulit adalah untuk memakai pelindung matahari? Atau nama bahasa Inggerisnya sunblock atau sunscreen. Sebenarnya, sebagus mana cara kita jaga kulit tapi kalau malas dengan satu langkah ni, memang susah nak dapatkan kulit yang ideal.

Memang pakai sunscreen atau sunblock ni leceh. Biasanya sunscreen ni buat kulit nampak macam berminyak sikit. Kemudian lepas dah pakai sunblock nak tepek bedaklah, foundationlah. Makin bertambah-tambah benda nak dipakai kan? Jadi rasa memang nak skip sangat sunblock ni.

Kali ni aku nak bagi satu pandangan peribadi tentang satu produk yang ada sunblock yang fungsinya 3 dalam 1.

cc cream hansaegee nature


Petua dapatkan tidur terbaik dari Getha Sleep Therapy team

Assalamualaikum dan hai!

Hari tu, ada pergi jalan-jalan ke Mid Valley. Saja nak bawa anak berjalan sebab dua tiga minggu ni sibuk. Dengan hari persembahan anak-anak kelas tambahan, dengan talk untuk anak-anak sekolah tentang akil baligh, dengan persiapan untuk conference dan banyaklah lagi.

Alang-alang pergi Mid Valley, singgah sekejap dekat Getha Sleep Therapy Center di sana. Korang kenal kan tilam jenama Getha? Jenama tilam yang sudah berada di Malaysia selama 50 tahun tau.

Sebenarnya aku baru tahu, nak pilih tilam ni, bukan sekadar nak kena sedap dibaring sahaja. Ada banyak faktor-faktor lain yang perlu diambil kira untuk memilih tilam yang terbaik. Dan team dari Getha sedia membantu untuk mendapatkan tilam yang terbaik.


Topeng muka kecantikan dari ID.AZ

Assalamualaikum dan hai.

Dah lama tak bercerita pasal produk kecantikan. Kali ni, nak bercerita pasal topeng muka kecantikan, atau nama dalam bahasa Inggerisnya 'beauty mask'.

Okaylah, sebenarnya mask ni dapat dari team Butterfly Project yang membuka tawaran untuk mencuba dan memberi pandangan supaya dapat berkongsi maklumat dengan korang semua.

Kalau nak tahu, aku dapat mask dari ID.AZ Dermastic. Rasanya bagi peminat kecantikan (beauty enthusiasts) terutamanya Korean products, jenama ID.AZ Dermastic ni taklah asing sangat kan? Lagipun dekat kedai-kedai Watson terpilih ada jual mask dari jenama ni. Nanti pergi cari ya.

ID.AZ Derm Review


The Asian Parent: Aplikasi Untuk IbuBapa Millenial

Assalamualaikum dan hai!

Dalam zaman digital ni, kalau boleh semua benda nak ada di hujung jari kan? Lagi-lagi maklumat yang berkaitan dengan keluarga. Haa, ni nak cerita pasal satu aplikasi yang boleh dimuat turun untuk semua ibubapa milenial. (Eh, siapa-siapa yang pandai guna gadget boleh tau).

Ingat lagi, masa mengandungkan Wildan (6 tahun yang lalu), aplikasi untuk ibu mengandung kebanyakkannya ada benda yang asas sahaja. Ada kick counter (pengiraan pergerakan bayi), perkembangan bayi dalam perut dan beberapa artikel asas. Masa tu, memang bergantung banyak pada satu website dari Amerika. Tapi website tu, banyak info untuk orang-orang Amerika lah kan. Pantang larang orang melayu semua tak ada pun. Kena banyak main google.

theasianparent app launch event

Luckin Kopi : Klasik dan Moden

Assalamualaikum dan hai!

Punyalah lama tak update blog. Draft banyak, nak edit, nak proof read lagi. Sekarang tengah sibuk sikit. Buka laptop pun sempat kejap-kejap je.

Okaylah, hari ni sebenarnya nak share dengan korang satu kedai kopi hispter. Walaupun dia hipster, ada banyak pilihan makanan klasik. Nama kedai yang aku nak cerita hari ni ialah Luckin Kopi.

Kedai ni dekat Jalan Panggong elok terletak berdekatan Petaling Street, berhadapan dengan pintu A MRT Pasar Seni. Memang keluar-keluar dari MRT Pasar Seni tu, tengok deretan kedai bertentangan pintu A akan nampak Luckin Kopi. Jalan sikit dah sampai Luckin Kopi ni. So, kalau tak nak bersesak mencari parking kereta (sebab kat situ sangat pack) boleh sangat datang dengan MRT je. Sangat dekat tau. Atau tengah syok berjalan dekat Pasar Seni, singgah je sini untuk makan.


kedai luckin kopi

Karihome: Susu Kambing dari Ladang New Zealand

Assalamualaikum dan hai!

Hari ni nak share pasal susu kambing dari Karihome.

Haaa, kalau korang nak tahu, Mukhlis ni jarang sakit. Tapi sekali dia sakit, risau teruk kitorang dibuatnya. Sebab dia akan terus tak lalu makan, merengek selalu dan paling sedih ialah badan akan mula turun berat. Mula-mula dia demam masa dia 13 bulan (1 tahun 1 bulan), dalam masa 3 hari terus hilang pipi bam bam dia.

Ingatkan masa tu je dia demam akan jadi macam tu. Rupanya setiap kali demam, setiap kali itulah dia akan lembik dan lemah longlai. Dan akan nampak ketara badannya susut. Sedih sebab ada yang kata tak bagi makan. Huhu.

Dahlah Mukhlis jenis tak suka minum susu dan agak memilih. Susah untuk pastikan dia dapat nutrient yang cukup terutamanya waktu dia sakit. Makanan sehari-harian dia pun kadang tak menentu inikan pula waktu dia sakit.

susu kambing karihome review


Skincare Range from Dr. Elsee : A Review

Assalamualaikum and hai!

Siapa suka produk penjagaan kulit dari Korea? Hari ni aku nak kongsikan satu produk dari Korea.

Aku bukanlah sejenis yang minat satu spesifik produk. Setiap produk yang aku nak pakai, mesti akan baca label, kandungan dan fungsi. Tak kiralah produk tempatan mahupun yang dari luar negara. Ada je produk tempatan yang aku suka sebab fungsi menepati keperluan kulit aku.

Okay, bab KBeauty ni rasanya memang tengah hype sebab ramai orang nakkan kulit macam gadis-gadis Korea. Maklumlah kalau tengok yang dalam K-Drama tu, yang umur 30-an mukanya mulus, cerah, 'glowing' dan nampak muda. Kalau google cari tahun kelahiran, tak sangka dia dah 30-an! Kalau korang perasan, produk kecantikan dari Korea pun dah mula masuk dalam Malaysia. Dulu, banyak produk dari US dan UK. Sekarang tengah banyak masuk dari Korea dan Jepun pula.

Kbeauty review, dr elsee review


Review: Antioxidant Serum by Sanny & Joleen

Assalamualaikum.

Hai, lama dah tak review pasal produk kecantikan ataupun skincare. Kali ini nak cerita pasal satu serum yang berjaya menangkap perhatian aku.

Sebenarnya, sejak trend serum diperkenalkan, aku memang tak berani nak guna serum. Salah satu alasannya adalah dia melekit dan kulit aku mudah bagi reaksi yang tak diingin seperti naik jerawat berjemaah atau sebum overproduce. Setakat yang aku jumpa dekat kedai banyak yang melekit, kecuali The Body Shop yang Youth Drop. Ada yang tak melekit tapi, dia ada buatkan muka rasa tak selesa atau tegang tiba-tiba.



Kenapa aku rasa drama Nur 2 patut ditonton?

Assalamualaikum,

Jarang sangat aku nak menulis pasal movie atau drama. Lagi-lagi kalau cerita melayu. Sebab aku tak layan sangat. Banyak sangat fantasi dan tak ada isi, lebih kepada nak puaskan hati rakyat Malaysia. Tapi, untuk drama Nur ni aku terjebak menonton sejak tahun lepas.

Sebenarnya tahun lepas tak layan juga cerita Nur. Yelah, aku memang sebelah malam mana tengok TV dah dengan anak-anak. Nak pula bulan puasa masa tu. Lepas isya' kemas rumah, layan budak-budak dan paksakan tidur. Haha.

Aku jadi tertengok sebab kecoh dekat media sosial pasal netizen mengamuk babak Ustaz Syed Hamadi melanggan pelacur. Masa tu babak tu memang aku tengok dekat rumah Ummi. Tak tahu pula esoknya kecoh netizen marah sebab babak macam tu seolah-olah menghina status ustaz. Adik aku pulak, bersungguh rekomen aku tengok cerita Nur sebab katanya cerita tu padu. Masa tu dah lebih 10 episod bersiaran. Serius rasa malas nak layan, nak kejar lagi.

Memandangkan kecaman netizen sangat heboh, suami ajak aku layan drama Nur. Nak tahu juga part mana yang director menghina status ustaz. Kena tengok dari awal untuk faham karekter ustaz yang tu. Maka kami memang berkejaranlah menonton drama Nur. Haha. Masa tu, almost setiap episod aku rasakan ada mesej yang sangat dalam. Mulut becok bercakap sambil tengok cerita. Kena tengok dengan mata hati, tak boleh tengok dengan emosi. Sebab setiap babak dan dialog ada isinya.

Intisari Nur 2


Master Pasto - 3 Minutes Wonder Instant Pasta

Assalamualaikum.

Haaaaaa, siapa peminat spaghetti kat sini? Aku memang suka masak spaghetti atau pun pasta. Kadang-kadang memang masak lunch spaghetti je. Masa bujang duduk sorang-sorang kat Moscow, boleh dua minggu tak makan nasi sebab makan pasta je. Hehe.

Kalau difikirkan zaman bujang dulu, tahap malas nak masak tu tak payah cakap. Paling malas pernah terfikir nak masak pasta dan makan dengan sos tomato je. Gila malas nak masak. Tapi tak pernah buat sebab tak sedap pun makan kosong tak ada isi.

5-6 tahun lepas, makanan instant yang paling suka student Malaysia bawa balik Moscow ialah instant noodles macam Maggi tu. Boleh berpaket-paket bawa balik. Cuma, aku tak berapa minat maggi ni. Untuk setahun biasa bawa satu paket (yang ada 6 tu) je. Aku memang lagi suka makan pasta. Tapi masa tu mana ada instant pasta. Kalau ada pun, kena rebus pastanya. Variasi pun tak banyak.

Baru-baru ni jumpa MASTER PASTO - INSTANT SPAGHETTI, produk buatan Malaysia daripada company Lioco Food Industries Sdn. Bhd.

Master Pasto Instant Spaghetti Halal Food

Girls Spa Day

Assalamualaikum.

Minggu lepas, 23 Februari (Sabtu) akhirnya kami anak beranak perempuan pergi ber'spa' di The Hut Spa yang yang terletak di Kampung Sungai Sekamat atau Taman Seri Sekamat, Kajang.

Sebenarnya dah lama terfikir nak buat hang out macam ni, cuma kekangan masa dan keadaan. Walaupun bila balik rumah mak, selalu sangat kitorang duduk beramai-ramai borak sakan, berhibur dan sesi heart to heart, masa-masa ke spa ni somehow menambahkan rencah dan kira kami have fun. Hehe.

Aku terfikir nak ajak adik ke sana sebab dia ada sebut-sebut nak sesekali kitorang anak beranak perempuan pergi spa buat massage ke facial ke apa-apa yang girls things la kan. Aku teringatkan The Hut Spa ni sebab dah follow instagram dia sejak mengandungkan Mukhlis lagi. Haha.

Tengah scroll, nampak promosi Tahun Baru Cina yang sangat menarik perhatian.



[REVIEW] Aloe Scrub dari Forever Living

Assalamualaikum.

Bagi orang perempuan, rasanya perkataan 'scrub' tak lagi asing, betul tak? Sebab sebahagian daripada skincare routine, penggunaan scrub ni memainkan peranan yang besar walapun bukan pakai setiap hari.

Selain daripada pencuci muka, penyegar (toner) dan pelembab (moisturizer), penggunaan scrub secara mingguan dalam dua ke tiga kali seminggu memainkan peranan penting untuk menyerikan kulit. Yelah, scrub ni fungsinya untuk menanggalkan kulit mati, lagi-lagi kulit kusam. Biasanya tekstur scrub ni kasar atau berbiji-biji.

forever living aloe scrub


Mesin jahit sulam Janome MC500e

Assalamualaikum.

Excited nak cerita pasal mesin jahit sulam. Sebenarnya minat menjahit dari zaman sekolah lagi. Minat sebagai hobi je. Paling seronok bila kelas Kemahiran Hidup. Projek buat blaus, buat skirt. Masa projek buat blaus, skirt, kat rumah sempat lagi dengan mak buat blaus dan skirt untuk raya. (mana pergi entah baju dan skirt tu) Guna mesin jahit mak yang klasik dari US.

Pernah jugalah terlintas cita-cita nak jadi fashion designer juga. Dulu rajin buat sketch walaupun tak lawa. Haha. Berangan bukan main. Selain buat blaus dengan skirt, selalu juga buat cross stitch. Isi masa kosong kononnya. Sampai ke Moscow dulu pun ada buat cross stitch (mana entah letaknya.) Sekarang banyak alter baju dengan buat busy book sikit-sikit.

Janome Memory Craft 500E

Join Try And Review Now!

Assalamualaikum,

Hai! Hari ni aku nak share satu website untuk mereka-mereka yang suka mencuba produk-produk baru dan juga mereka yang suka bagi review yang jujur dan telus tak bertapis.

Aku join dah dekat setahun juga kot. Asalnya aku join sebab ada orang share dapat set Teh Lipton yang berperisa tu.


Kereta Sewa Layan Diri

Assalamualaikum.

Siapa pernah dengar pasal aplikasi SOCAR?
Sebenarnya aku baru tahu pasal aplikasi ni pun dari encik suami. Hehe.

Ceritanya begini, minggu lepas, encik suami tiba-tiba ajak guna kereta sewa. Mula-mula tu, aku macam 'dah kenapa nak pakai kereta sewa? Kita kan ada kereta.'
Dia kata dengan aplikasi SOCAR ni, boleh dapat kereta sewa PERCUMA untuk 2 JAM PERTAMA BAGI FIRST TIMER.



Aloe Lips - Pelembap Bibir PALING BEST!

Assalamualaikum

Jarang-jarang nak bercerita pasal barang kecantikan (beauty products) tapi untuk entri kali ni rasanya nak juga kongsi sebab ini produk paling best dan rasanya taknak cari yang lain dah.

Aku tahu ramai orang ada masalah bibir kering. Lagi-lagi orang perempuan kan?
Aku dari zaman sekolah rendah lagi merana. Tiap-tiap hari mesti kena pakai lipbalm. Dan biasalah pakai lipbalm ni nampak macam berkilat sikit. Memang kena cop juga mengada. Haha.
Kalau bulan puasa, siap ada yang tanya takpe ke pakai lipbalm ni.


aloe lips

Do-A-Dot Marker

Assalamualaikum.

Pernah tak korang dengar pasal Do-A-Dot Marker?
Haaaa... kalau tak pernah dengar, meh nak share sikit pasal Do A Dot Marker ni.

do-a-dot marker blog title








Wildan's recovery - avoiding scar

Assalamualaikum.

Hampir sebulan dah selepas kejadian Wildan jatuh tangga sampai berkejar ke hospital. Memang masa nampak luka kat dahi dia, mahu gugur juga jantungg sebab darah banyak. Tapi, masa tu Abah Wildan dah pegang dan dah basuhkan, kita mak duduk tenang dulu sambil layan adiknya.

Adatlah budak lelaki nak bermain. Lasak tu tak payah nak ceritalah. Kalau orang nampak Wildan lasak, orang ramai tak tahu adik dia laaaagi lasak. Tapi adiknya, Mukhlis depan orang sopan je. Pemalu sikit.

So apa yang sebenarnya berlaku sampai boleh luka dan dapat jahit si Wildan ni?

Wildan's recovery - avoiding scar

Kisahnya begini, hari tu Syawal yang kedua. Kami sekeluarga bersama satu lagi keluarga saudara pergi beraya di Padang Piol, melawat nenek saudara mak mertua. Memang hari tu destinasi paling jauh satu tu sahaja.

Sampai sana pun dalam pukul 4 petang lebih kurang. Biasalah bila dah berkumpul, kita berborak sambil jamah kuih muih yang ada. Nak pula TV tayang cerita Kabhi Kushi Kabhi Gham. Ramailah ter'gam' depan TV.

Wildan dan beberapa budak kecik bawah 4 tahun mana nak duduk tengok cerita orang dewasanya. Maka mereka ni bermain sesama mereka. Asalnya, Wildan duduk bermain dengan makcik saudara dia (sebaya) dengan Mukhlis. Tiba-tiba Wildan entah bila pergi ke ruang legar dekat pintu masuk rumah, tempat tak ada orang tengok dia. Hurmm.

Tak lama lepas tu, dengar dia menangis. Adik ipar dah jerit "Along, darah banyak".

Tak ada saksi sebab orang tengok dia bila dia dah nangis. Macam mana semuanya berlaku hanya Wildan yang tahu.

Abah Wildan terus pergi ambil Wildan dan basuh darah dia. Bila dengar tuan rumah suggest pergi hospital, Umminya bingkas bangun dan pergi tengok Wildan sendiri. Darah memang banyak, bertakung pulak atas kening dia yang tebal. Masa tu, serius confuse luka dia kat mana. Ingatkan dua tempat luka.

Nampak macam kecik je luka, tapi darah yang keluar banyak. Itu yang terus bawa dia pergi klinik.

Hajatnya nak ke klinik, tapi, sudahnya bawa ke hospital sebab semua klinik tutup. Berayalah 3 jam di hospital sebab Wildan dalam green zone. Dapatlah kenangan dahi jahit tiga jarum.

Satu fakta baru, hatta nak jahit sikit ni pun parents kena sign consent rupanya! Bagus juga procedure macam tu.

Accident Day Wildan
Nampak kecik je kan?

Accident Deep Cut
Nah, close up. Maaf pada yang mabuk darah. Lukanya dalam.

Lepas dah jahit semua, Wildan punya lasak sama je. Haha. Orang lain tengok dia yang seriau sebab tengok jahitan dia memang scary. Dia pula maintain energy yang sama. Cuma, dia sensitif kalau pegang dahi. Pegang sikit confirm akan marah dan menangis.



Wildan's injury day 4

21 Jun (5 hari lepas kejadian), kami bawa dia pergi buka jaiht dekat klinik kawasan rumah. Drama dia kat klinik toksah cerita. Nak masuk klinik tu pun tak nak asalnya. Dahlah pergi klinik beramai-ramai dengan mak mertua, adik ipar dua orang sekali dengan Mukhlis.

Bila nampak nombor giliran Wildan, terus cakap kat dia nak jumpa doktor. Terus dia jerit "Tak nak! Tak nak doktor korek"

Berulang jugalah cakap baik-baik yang doktor nak tengok, nak tolong check dan bagi ubat bagi tak sakit. Budak kalau dah tak nak, memang jerit sampai nak terkeluar anak tekak.

Masa nak buka jahit dia, sampai tiga orang pegangkan dia. Jangan main-main dengan kekuatan budak kecik bila dia meronta. Sambil pegang dia, sambil pujuk dan bacakan basmallah untuk dia.

Dah siap semua, menangislah Wildan sampai keluar bilik doktor. Habis satu klinik tengok dia. Bila dia perasan semua orang tengok dia, barulah dia senyap.

Doktor memang ada bagi ubat sapu, tapi doktor kata itu ubat antibiotik untuk luka tu. So, kami decide nanti bila dah kering sikit nak guna aloe vera gelly sahaja. Alhamdulillah aloe vera serba serbi membantu process pemulihan luka dan kurangkan parut.

Masuk hari ketiga macam tu, kami start sapu aloe vera. Itupun tak senang sebab Wildan masih dalam mode 'jangan sentuh dahi'. Kena curi-curi letak masa dia tidur.



Wildan's injury day 10
 26 June (6 hari selepas jahit dibuka)

10 hari selepas buka jahit
30 June (10 hari selepas jahitan dibuka)
20 hari selepas kemalangan
5 July (15 hari selepas jahitan dibuka)
Ada banyak faktor membantu proses pemulihan Wildan.

1. Usia yang muda. Besar ni kuat makan, nak pula suka makan protein; ayam, telur. Protein banyak membantu dari segi cell recovery process.

2. Tindakan yang cepat. Kalau ikutkan maybe ada yang kata tak perlu jahit (?) tapi sebab lukanya dalam, takut terkena infection dan kalau dibiarkan parut akan nampak lebih teruk.

3. Ikhtiar dengan ilmu. Aloe Vera Gelly ni memang kitorang satu family dah pakai lama. Dari asalnya nak buat hilang gatal nyamuk, ubat kecut jerawat, ubat hilang sunburn, kalau terkena air panas dan sampailah sekarang ikhtiar untuk proses baik pulih luka.

Aloe Vera Gelly ni boleh je nak dapatkan dari Watson ke Guardian ke tapi kitorang setia guna Forever Living punya sebab ingredient dia yang pertama sekali Aloe Vera: high concentration. Dan, berdasarkan pengalaman pun memang selesa lagi yang ini.

Alhamdulillah, recovery process Wildan sangat baik. Sekarang pun dia tak takut dah nak letak aloe vera gelly ni. Kalau tanya pasal dahi pun, dia jawab "Wildan okay" dengan gaya cool. Haha.

Begitulah kisahnya hero seorang ni.

Thanks sudi baca!



Buku Ummi Profazz

Assalamualaikum

InsyaAllah ini entri kedua untuk #bookreview buku parenting.
Entri pertama kita bercerita pasal buku Now You Are A Mother, yang menggunakan bahasa Inggeris dan bukan buku tempatan.
Boleh refer pada klik kat bawah ni untuk baca review dan tengok rupa buku.

#BOOKREVIEW : Now You Are A Mother

So, untuk review kali ini, kita review tiga buku sekaligus sebab tiga-tiga buku ini ditulis oleh orang yang sama. Pada dasarnya intipati dan mesej yang disampaikan dalam tiga-tiga buku ni sama.