Carian

4 Cara Bermain Lego Sambil Belajar

Assalamualaikum

Sejak Wildan dah mula sekolah, aku sekarang cuba fokus pada aktiviti homeschool dengan Mukhlis. Bila Wildan balik sekolah, aku tak push sangat untuk beraktiviti melainkan dia memang ajak aku. Aktiviti-aktiviti homeschool ni dah lama pun buat dengan anak-anak. In fact sebelum Wildan sekolah lagi.

Dalam banyak-banyak aktiviti homeschool dengan anak-anak, diorang memang akan teruja bila main dua benda: LEGO dan PASIR KINETIK.

Hari ni aku nak kongsikan cara bermain dengan lego sambil kita mengajar anak-anak.

Rasanya setiap parents mesti akan beli lego atau building blocks untuk anak-anak kan? Kira ini antara educational toys yang paling wajib ada dalam rumah.

Aku meletakkan lego sebagai satu permainan berpendidikan (educational toys) sebab dengan bermain lego sahaja, kita boleh nampak daya imaginasi dan tahap kreativiti anak-anak. Macam Wildan dia buat rumah lah, pistol lah, kadang-kadang dinosaur. Pernah juga jadi handphone!

idea bermain dengan lego

Girls Spa Day

Assalamualaikum.

Minggu lepas, 23 Februari (Sabtu) akhirnya kami anak beranak perempuan pergi ber'spa' di The Hut Spa yang yang terletak di Kampung Sungai Sekamat atau Taman Seri Sekamat, Kajang.

Sebenarnya dah lama terfikir nak buat hang out macam ni, cuma kekangan masa dan keadaan. Walaupun bila balik rumah mak, selalu sangat kitorang duduk beramai-ramai borak sakan, berhibur dan sesi heart to heart, masa-masa ke spa ni somehow menambahkan rencah dan kira kami have fun. Hehe.

Aku terfikir nak ajak adik ke sana sebab dia ada sebut-sebut nak sesekali kitorang anak beranak perempuan pergi spa buat massage ke facial ke apa-apa yang girls things la kan. Aku teringatkan The Hut Spa ni sebab dah follow instagram dia sejak mengandungkan Mukhlis lagi. Haha.

Tengah scroll, nampak promosi Tahun Baru Cina yang sangat menarik perhatian.



Cabaran 7 Hari 'Positive Parenting'

Assalamualaikum,

Minggu lepas, aku join satu '7 Days Positive Parenting Challenge' yang dikelolakan oleh seorang instagrammer international: muslim.parenting. Follow instagram ni, banyak ilmu korang boleh dapat.

Sebelum-sebelum ni banyak je aktiviti yang aku nak join. Contohnya quranic parenting journalling. Tapi sebab tak rasa konfiden nak buat Quran Journaling, aku tak join. Just everyday akan check IG untuk baca teladan dan pengajaran dari ayat-ayat yang dijurnalkan.

Dan, kali ini, dia ajak follower dia untuk buat Positive Parenting Challenge ni dan update everyday apa yang kita belajar dan apa yang kita dapat daripada challenge hari tu. Setiap hari akan berbeza dan akan dapat kita belajar sesuatu serta perbaiki mana yang kurang. InsyaAllah.

positive parenting


[REVIEW] Aloe Scrub dari Forever Living

Assalamualaikum.

Bagi orang perempuan, rasanya perkataan 'scrub' tak lagi asing, betul tak? Sebab sebahagian daripada skincare routine, penggunaan scrub ni memainkan peranan yang besar walapun bukan pakai setiap hari.

Selain daripada pencuci muka, penyegar (toner) dan pelembab (moisturizer), penggunaan scrub secara mingguan dalam dua ke tiga kali seminggu memainkan peranan penting untuk menyerikan kulit. Yelah, scrub ni fungsinya untuk menanggalkan kulit mati, lagi-lagi kulit kusam. Biasanya tekstur scrub ni kasar atau berbiji-biji.

forever living aloe scrub


Homeschool sama dengan tak sekolah?

Assalamualaikum.

Dua hari lepas, tiba-tiba dinding Facebook ada berlaku perbincangan panas tentang 'homeschooling' yang membuatkan aku godek google dan godek segala media sosial yang ada untuk tahu punca sebenar perbincangan ini berlaku.

Makanya penuhlah kecaman dan cemuhan terhadap golongan yang memilih untuk 'homeschool' anak-anak. Walaupun aku tak 'homeschool' anak sepenuh masa, tapi aku tahu ada yang buat dengan cara yang betul dan anak-anak mereka jadi manusia.
Pada aku tak adil kita melihat 'homeschool' ni sebagai sesuatu yang buruk walhal banyak perkara berkaitan 'homeschool' ni kita sendiri tak jelas.

Penafian: aku menulis sepenuhnya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang ada sahaja. 

So, persoalannya adakah 'homeschooling' ini tak bagus?
Atau adakah hantar anak sekolah pula tak bagus?

Mari kita bincangkan bersama.

homeschool di malaysia