Carian

Pupuk minat memasak dalam diri anak-anak

 Assalamualaikum dan hai.

Lamanyaaaaa tak update entri blog ni. Sebenarnya sibuk dengan kehidupan seharian. Nak nak lagi dengan thesis dan research untuk Master. Di tambah pula dengan anak masuk sekolah rendah. Proses transisi dari tadika lagi. Fuh, memang penat. 

Salah satu goal untuk tahun 2022 adalah untuk buat lebih banyak masa dengan anak terutamanya aktiviti memasak. Rindu nak memasak dengan anak-anak. Sebelum PKP, sebelum sambung belajar, memang kerap buat aktiviti memasak dengan anak-anak. Cuma, sejak dah sibuk dan banyak kerja nak buat, bukan setakat aktiviti memasak dengan anak, masak harian pun macam payah.


culinary school online games cooking

Permainan Klasik Komputer Zaman 90-an

 Assalamualaikum dan hai!

Ramai ke yang follow blog ni anak-anak zaman 90-an? Ehem aku salah seorang mereka yang lahir tahun 90-an. Hehe

Zaman aku membesar berbeza dengan zaman anak-anak aku membesar. Pertama kali aku guna komputer adalah ketika aku berumur 7 tahun. Itupun masa tu mak aku nak sambung belajar (ijazah sarjana - master degree) di United Kingdom selama setahun dan terpaksa tinggalkan kami 4 beradik bersama ayah. Sekitar tahun 1999-2000. Internet masa tu masih baru-baru lagi.

Pssst... masa tu nak sambung talian internet kena cabut wayar telefon dan kena 'dial up' di komputer baru boleh dapat internet. Ye, aku belajar seawal 7 tahun macam mana nak sambungkan wayar telefon rumah ke CPU untuk dapatkan talian internet. 

Bukan itu sahaja, aku belajar cara nak guna desktop dan karang email untuk hantar email kepada mak yang berada di UK. Masa tu semua mak ajar sebelum dia berangkat.

computer games in 90s permainan komputer 90-an

VIP Pass: Pass percutian yang di idamkan

 Assalamualaikum dan hai,

Apa benda pertama korang nak buat sebaik sahaja pandemik dah reda dan rentas negeri dibenarkan?

Aku nak pergi bercuti. Kalau boleh nak pusing pusing satu Malaysia. Banyak lagi sebenarnya tempat dalam Malaysia ni aku sendiri tak pernah sampai. Hatta Kuala Lumpur sendiri aku masih tak biasa. Padahal Kuala Lumpur ni 20 km sahaja dari rumah aku.

Lamanyalah tak pergi hotel. Sebenarnya aku kadang-kadang suka duduk hotel walaupun satu malam. Macam terapi gitu. Rehatkan otak sekejap, rehatkan badan jauh dari kesibukan realiti. Kita rasa hidup eksklusif kejap. Kejap pun jadilah.

Rindunyaaa...

Cuma, dengan keadaan sekarang, ekonomi sekarang, memang akan fikir bajet juga untuk keluarkan duit nak pergi hotel atau berjalan-jalan. Kena buat pengasingan duit dulu, rancang betul-betul. Nak nak dengan keadaan pandemik, banyak SOP yang nak perlu dipatuhi.

pass vip getpassvip hotel travel malaysia

Game Online Percuma Mesra Keluarga

 Assalamualaikum dan hai!

Apa khabar semuanya? Harap-harap semuanya masih boleh bertahan untuk PKP yang masih lagi berjalan. Sejak sesi persekolahan bermula, aku nampak ramai yang kongsikan pengalaman mereka untuk sesi PdPR anak-anak. Selaku seorang ibu, aku sangat memahami situasi dengan anak PdPR.

Kali ini aku nak ajak semua yang tengah baca ambil masa untuk berehat dengan anak-anak yang stress seminggu kelas tu main game komputer.

Biar betul nak ajak main game komputer?

Yes. Aku nak ajak main game. Buat yang tak tahu, aku suka main game komputer. Kebanyakkan game yang aku suka main adalah game game yang atas talian. Siapa yang kena Yahooligans! Kita geng! Sekarang dah tak ada. Hehe.

Di zaman serba canggih ni, kita tak boleh nak stick pada cara lama ajak anak-anak main permainan tradisional sahaja. Sesekali kita kena juga ikut serta anak-anak bermain game dalam komputer. Maklumlah mereka ni generasi alpha. Seawal 2 tahun dah pandai guna smartphone kot.

Kebetulan, aku ada jumpa satu website yang ada koleksi permainan atas talian yang sangat sangat mesra keluarga. Nama website ni Plays.Org

plays.org online free browser games

Menjahilkan diri depan jodoh yang tak pasti

Assalamualaikum dan hai

Jarang jarang aku nak menulis entri berkaitan dengan benda-benda yang tengah viral ataupun hangat diperkatakan di media sosial.

Bagi yang memahami tajuk entri yang ditulis, tahniah. Bagi yang tidak memahami mungkin boleh cari sendiri di Google untuk mendapatkan penjelasan mengenai isu yang tengah tular dan masih panas ini. 

Kenapa isu viral kali ini aku tulis sebuah entri?
Sebab aku rasa entri ini sangat relevan untuk kekal lama. Ianya berkaitan mencari jodoh. Lebih tepat bagaimana untuk mencari jodoh.

Selepas hampir 24 jam aku membaca kupasan yang berbeza-beza di pelbagai platform seperti Facebook, Twitter dan Instagram, aku akan kumpulkan secara keseluruhan pandangan dan pendapat aku mengenai isu menjahilkan diri.

Apa isu yang panas sebenarnya?

Isunya bermula dengan sebuah video berdurasi kurang daripada 60 saat dengan tajuk 'Kenapa Wanita Lambat Jodoh?'

Yang buat video pun, pergi letak tajuk bukan main minta kena kecam. Tapi sebenarnya pada aku konten atau isi kandungan video tersebut yang lebih menarik perhatian.

"Orang laki-laki suka perempuan lembut-lembut, high estrogen, mengharapkan perlu ditolong, biarlah macam bodoh-bodoh sikit, kan boleh la? Pada siapa yang lambat jodoh tengok karakter anda bagaimana"