Carian

Kempen Menderma Bersama Vit's

Assalamualaikum dan hai.

Semenjak kes penularan wabak Covid-19 berleluasa ke seluruh dunia, banyak syarikat mula mengambil inisiatif untuk membantu memberi sumbangan kepada merea yang memerlukan dan juga kepada barisan hadapan negara yang bertarung tenaga dan nyawa. Tak ketinggalan,  Vit's Makanan juga ada melibatkan diri secara aktif. Baru-baru ni, Vit's Makanan ataupun Vit's Food telah melancarkan satu kempen bantuan derma PPE untuk Hospital Kuala Lumpur. Kalau korang nak tahu, jenama Vit's ni sebenarnya dah bertapak di Malaysia sejak tahun 1975. Kebanyakan rangkaian makanan Vit's adalah mee segera. Aku paling suka beli yang macam maggi tu. Ada yang jenis tebal dan ada yang jenis halus. Sempena PKP ni boleh cari rangkaian produk Vit's Makanan secara online melalui Shopee sahaja.

Tahu tak, sejak perintah kawalan pergerakan diumumkan pada 18 Mac2020, pihak Vit's Makanan telahpun membuat rangka pelan untuk membantu masyarakat sebagai membalas jasa rakyat Malaysia yang telah meyokong produk mereka sejak 1975. Antara aktiviti yang dijalankan adalah agihan makanan kepada barisan hadapan negara seperti kepada pihak polis, pegawai bomba dan juga pusat kawalan Covid-19 di Hospital Kuala Lumpur. 

Aktiviti bersama anak sepanjang PKP

Assalamualaikum dan hai!

Awal bulan hari tu, sempat kongsikan resepi yang kami sekeluarga cuba sepanjang PKP yang berlangsung bermula 18 Mac hingga 14 April 2020 (InsyaAllah akan ada versi no 2). Alhamdulillah, kami sekeluarga dapat duduk beramai-ramai sejak PKP diumumkan. Cumanya, anak aku yang sulung (Wildan) dah selamat balik Kerteh untuk cuti sekolah tempoh hari. Tiba-tiba keluar arahan kawalan pergerakan. Sudahnya tinggallah dia di sana bersama atuk nenek dan makcik pakcik dia. Alhamdulillah juga sebab keluarga mertua dapat berkumpul sekeluarga kecuali adik ipar seorang yang sedang berlaja di Shah Alam.

Dengan teknologi zaman sekarang ni, ada smartphone, ada akses internet, taklah susah sangat untuk berhubung. Hampir sebulan PKP ni, boleh kata setiap harilah bervideo call dengan anak seorang yang ada di Kerteh. Dia sihat, seronok dan baaaanyak aktiviti. Maklumlah ramai yang nak melayan.

Kembali pada tajuk entri kali ni, aku nak kongsikan sedikit aktiviti-aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak. Mungkin bersesuaian dengan anak-anak yang berumur 6 tahun ke bawah sebab anak aku ni baru 3 tahun lebih. Abangnya pun baru nak masuk 6 tahun. So, kebanyakkan aktiviti memang terhad untuk range umur 6 hingga 3 tahun lah.

aktiviti bersama anak di dalam rumah, indoor games, pkp, mco


Resepi Sepanjang PKP 2020

Assalamualaikum dan hai!

Apa khabar korang semua? Okay tak semua dekat 30 hari berkurung dalam rumah? Aku akhirnya keluar pada hari ke 25 untuk beli barang sebab lagi mudah bila aku sendiri yang pergi. Berdebar juga rupanya nak keluar. Daya imaginasi aku terbayangkan movie Zombieland. Ingatkan lenggang kat luar tapi tidaklah lenggang sangat. Haha. Over betul daya imaginasi.

Sepanjang PKP berlangsung, aku banyak habiskan masa dengan buat kerja dari rumah. Of course aku memang dah biasa buat kerja dari rumah. Sejak tahun 2016 lagi aku dah mula kerja dari rumah dengan bisnes dropship. Cuma kali ni meriah sebab semua orang kerja dari rumah. Hehe. Dan Wildan pula masih lagi berada di Kerteh sebab pergerakkan antara negeri ditutup.

Untuk cerita pasal aktiviti sepanjang PKP atau pun proses pembelajaran anak-anak, insyaAllah aku akan tulis dalam satu entri lain, untuk entri kali ini, seperti yang tertulis pada tajuk, aku nak kongsikan resepi-resepi yang dicuba sepanjang PKP ini berlangsung. Tak kisahlah resepi yang viral ke tidak, boleh kata macam-macam juga kami adik beradik cuba. Hehe.



Perintah Kawalan Pergerakan : Situasi Covid-19 Malaysia

Assalamualaikum dan hai.

Apa khabar rakyat Malaysia sekalian? Aku harapkan yang sedang membaca dalam keadaan sihat dan masih waras. Almaklumlah dah masuk dua minggu duduk dalam rumah sepanjang perintah kawalan pergerakan yang mula dilaksanakan pada 18 Mac 2020.

Rasanya semua sedia maklum kenapa Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan secara mengejut pada tarikh 16 Mac 2020 tempoh hari. Wabak virus Covid-19 sekarang dikategorikan sebagai PANDEMIK oleh World Health Organisation. Dan, kes-kes baru yang dilaporkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia masih dalam bilangan ratusan.

Kalau ikutkan aku cuba mendiamkan diri daripada bercerita tentang isu wabak Covid-19 sebab aku bukanlah pakar, malah bukan ahli medik pun. Cuma seorang rakyat marhaen yang mengambil berat tentang isu semasa. Oleh itu, terasa terpanggil untuk mengajak semua orang untuk sama-sama patuh dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan.

Sebenarnya, sebelum Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan lagi pihak Kementerian Kesihatan dan mula mewar-warkan untuk rakyat menjaga kesihatan, kerap basuh tangan. Malah fakta-fakta asas tentang Covid-19 juga dikongsikan oleh Kementerian Kesihatan supaya rakyat lebih cakna dan mengambil tindakan bagi mengelakkan daripada berjangkit.


Beli Belah Di Getha Online Shop

Assalamualaikum dan hai!

Lama juga rasanya tak singgah blog ni. Sejak awal tahun 2020, bermacam-macam hal yang berlaku sampaikan memang kekangan masa untuk menulis blog. Draft memang banyak tapi masih tak sempat lagi nak siapkan semuanya. Ini pun sempat curi masa alang-alang rakyat Malaysia diarahkan untuk mengawal gerakan bagi mengurangkan penyebaran virus Covid-19.

InsyaAllah cerita Covid-19 nanti kita kupas dalam entri lain. Untuk kali ini, aku nak kongsikan pengalaman membeli bantal secara online di kedai ternama Getha. Ye, boleh beli online sahaja sekarang. Nak-nak zaman sekarang hampir semua benda boleh dibeli secara online.

getha online shop