Carian

Kampung People 2 : Memeriahkan Kampung Sinaran Baru

 Asaalamualaikum dan hai!

Akhirnya, aku berjaya tamatkan drama siri Kampung People 2. Habiskan seminggu selepas tamat bersiaran di TV. Sekarang aku kerja dari rumah, malam kadang tak buka TV. So, sudahnya aku tengok Kampung People 2 secara atas talian di IQiyi.

So, secara keseluruhannya aku masih lagi kagum dengan karya Wan Hasliza dalam cerita Kampung People 2. Sama macam aku terpikat dengan Keluarga Iskandar 1 dan Keluarga Iskandar 2. Oh tak lupa Keluarga Iskandar The Movie!

Apa yang berbeza sebenarnya Kampung People 2 kali ni?

Tesco Scan And Shop

 Assalamualaikum dan hai!

Hari ini nak cerita pengalaman beli barang, scan sendiri dan terus bayar tanpa beratur panjang di Tesco! Okay, pertama sekali nak bagitahu Tesco adalah tempat shopping kegemaran tapi aku jarang nak membeli di Tesco sebab tak ada yang berdekatan dengan rumah. Dekat kawasan perumahan kami sahaja ada 3 kedai borong dalam sekitar 3-5 kilometer dari rumah, so memang kebiasaanya membeli belah di kedai yang terdekat.

Aku sukakan Tesco sebab pilihan barang dan kualiti barang di Tesco. Malahan  Tesco ada rangkaian produk sendiri yang berkualiti. Cuma jarang-jarang nak membeli barang dapur di Tesco sebab tak ada yang berhampiran dengan rumah. Paling dekat pun makan masa 30 minit perjalanan. Tapi kalau memang mood nak beli di Tesco, memang cari juga Tesco.

Baru-baru ini, sebelum bermula PKPB di negeri Selangor, aku berkesempatan untuk membeli barang dapur di Tesco dan pengalaman kali ini berbeza daripada biasa.

Kenapa?

Sebab ada Tesco Scan and Shop.

tesco scan and shop

#KitaJagaKita : Covid-19 masih belum kalah

 Assalamualaikum dan hai.

Jarang-jarang sebenarnya aku nak ulas atau kupas isu semasa tetapi untuk kali ni selepas berhari-hari aku tergerak hati untuk menulis sedikit sebagai coretan dan juga pengajaran buat kita semua.

Semua sedia maklum yang sekarang kita sebenarnya tengah dalam fasa PKPP iaitu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan. Semua orang sudah mula biasa dengan norma-norma baru seperti bawa hand sanitizer ke mana-mana, daftar masuk ke aplikasi MySejahtera atau check suhu badan sebelum masuk ke sebarang premis.

Seperti juga orang lain, aku sudah mula membuat kerja di universiti bermula Julai lagi. Dan anak-anak pun sudah mula bersekolah mengikut SOP yang disediakan oleh pihak tadika. Antara norma mereka adalah setiap pagi cikgu akan spray sanitizer satu badan. check suhu badan anak-anak, duduk berjarak dengan kawan-kawan, tuala tangan tidak berkongsi. Sampai satu tahap mereka pun tahulah kena jaga jarak ni.

Baru-baru ni kita dikejutkan dengan kenaikan kes positif secara mendadak di Kedah dan Sabah. Sehingga ke tarikh aku menulis (7 Oktober 2020), kes mencecah 400++. 

Gambar dari sumber Telegram CPRC Kementerian Kesihatan Malaysia

First Impression: Mary Kay Suncare Lotion

 Assalamualaikum dan hai!

Bestnya topik entri kali ini. Cerita pasal sunscreen atau dalam Melayu namanya pelindung suria. Kebanyakkan kita di Malaysia masih ramai yang ambil mudah tentang pemakaian sunscreen, termasuklah aku sehingga tahun 2017.

Titik perubahan aku jadi disiplin dengan pemakaian sunscreen adalah sebab berjumpa dengan seorang pakar kulit. Dia memang khusus untuk bahagian kosmetik, atau lebih mudah difahami kulit wajah. Kulit muka kita dan kulit badan mempunyai cara penjagaan yang sedikit berbeza. So, dalam bidang perubatan pun dipecahkan.

Untuk siri First Impression kali ini aku nak kongsikan tanggapan pertama aku masa gunakan Mary Kay Suncare Lotion. Jom!

mary kay suncare lotion review