Carian

Koleksi Raya 2022 kolaborasi AEON dengan Jovian

Hujung minggu baru ni, dapat peluang untuk menghadiri majlis pelancaran koleksi baju raya di AEON Shah Alam. Apa yang menarik dengan pelancaran koleksi ini ialah, koleksi raya dari AEON kali ini bukan koleksi biasa-biasa. Ia adalah koleksi hasil kolaborasi antara AEON dengan JOVIAN.

Siapa tak kenal nama JOVIAN, bukan? Satu nama yang sudah sebati sebagai ikon industri di Malaysia. Dato' Jovian terkenal dengan pengaruh Mal-Indo merentasi rekaan yang  mengagumkan dan telah mencipta gabungan fesyen bermutu tinggi di bawah jenama yang estetik dan terkemuka Jovian Mandagie House (JM).

Sempena Hari Raya untuk tahun 2022 ini, Dato' Jovian telah menghasilkan koleksi sedia pakai (ready to wear) berkonsepkan Nusantara. 

AEON x JOVIAN Koleksi Nusantara Raya 2022

Pentingnya Jaga Kaki : The Kaki Talk Show Sunfeet International

Pernah tak korang bangun pagi-pagi tiba-tiba datang rasa sakit pada tumit? Rasa menyucuk tapi tak berpanjangan. Datang sesekali sesekala.

Kalau pernah, kemungkinan besar ada masalah kesihatan kaki dan perlu berjumpa dengan pakar untuk rawatan lanjut.

Fakta: 4 daripada 5 orang dewasa ada masalah kesihatan kaki. 

Maksud masalah kesihatan kaki ialah masalah-masalh seperti 'flat foot', tumit sakit, ada benjolan atau apa-apa yang sepatutnya tidak ada pada kaki. Masalah sebegini boleh membawa kepada masalah kesihatan lain seperti masalah sakit belakang, sakit belakang dan mungkin juga masalah postur badan.

Ramai yang tak berapa nak ambil berat tentang masalah kesihatan kaki sampailah masalah dah jadi sangat ketara, betul tak?

Haaa, semua ni bukan cakap main-main ya. Fakta ini diberitahu sendiri oleh Dato Dr Edmund Lee kepada hadirin dalam The Kaki Talk Show pada 20 Mac 2022 yang lalu. Selain berkongsi pengalaman beliau berjumpa dengan pelbagai masalah kesihatan kaki, Dato Dr Edmund Lee juga berkongsi tips untuk penjagaan kaki supaya dapat mengelakkan masalah kesihatan kaki.

Sunfeet International Rehab Centre Kaki Talk Show

Cipta Memori Hari Bahagia di Grand Oasis Event Hall

 Assalamualaikum dan hai!

Minggu lepas, aku ada dapat jemputan untuk hadir ke sebuah majlis pelancaran. Majlis pelancaran sebuah dewan keramaian atau dalam bahasa Inggeris kita panggil 'event hall'. Biasanya dewan sebegini digunakan untuk majlis majlis yang besar seperti majlis perkahwinan, kan?

Bagi aku, dengan wujudnya dewan keramaian sebegini dapat membantu banyak pihak terutama pihak pengantin. Rata-rata dewan sekarang memang dah sediakan sekaligus pakej catering makanan, pelamin dan mungkin juga sekali gus dengan pakej photographer dan videographer!

Buat bakal-bakal pengantin ataupun pengantin yang masih mencari dewan untuk buat majlis perkahwinan atau majlis resepsi di sekitar Seri Kembangan atau berdekatan, boleh Google terus nama dewan ni: Grand Oasis Event Hall.

Jom tengok macam mana rupa dewan ni...

Grand Oasis Event Hall

Pupuk minat memasak dalam diri anak-anak

 Assalamualaikum dan hai.

Lamanyaaaaa tak update entri blog ni. Sebenarnya sibuk dengan kehidupan seharian. Nak nak lagi dengan thesis dan research untuk Master. Di tambah pula dengan anak masuk sekolah rendah. Proses transisi dari tadika lagi. Fuh, memang penat. 

Salah satu goal untuk tahun 2022 adalah untuk buat lebih banyak masa dengan anak terutamanya aktiviti memasak. Rindu nak memasak dengan anak-anak. Sebelum PKP, sebelum sambung belajar, memang kerap buat aktiviti memasak dengan anak-anak. Cuma, sejak dah sibuk dan banyak kerja nak buat, bukan setakat aktiviti memasak dengan anak, masak harian pun macam payah.


culinary school online games cooking

Permainan Klasik Komputer Zaman 90-an

 Assalamualaikum dan hai!

Ramai ke yang follow blog ni anak-anak zaman 90-an? Ehem aku salah seorang mereka yang lahir tahun 90-an. Hehe

Zaman aku membesar berbeza dengan zaman anak-anak aku membesar. Pertama kali aku guna komputer adalah ketika aku berumur 7 tahun. Itupun masa tu mak aku nak sambung belajar (ijazah sarjana - master degree) di United Kingdom selama setahun dan terpaksa tinggalkan kami 4 beradik bersama ayah. Sekitar tahun 1999-2000. Internet masa tu masih baru-baru lagi.

Pssst... masa tu nak sambung talian internet kena cabut wayar telefon dan kena 'dial up' di komputer baru boleh dapat internet. Ye, aku belajar seawal 7 tahun macam mana nak sambungkan wayar telefon rumah ke CPU untuk dapatkan talian internet. 

Bukan itu sahaja, aku belajar cara nak guna desktop dan karang email untuk hantar email kepada mak yang berada di UK. Masa tu semua mak ajar sebelum dia berangkat.

computer games in 90s permainan komputer 90-an