Carian

Drama Realiti Melayu : Kampung People

Assalamualaikum dan hai!

Kali ini nak cerita lagi pasal drama Melayu yang trending awal tahun tempoh hari sampai buatkan ramai orang ketawa berdekah dan sedih bila drama ni sampai ke penghujungnya. Drama apa lagi kalau bukan drama Kampung People yang menggabungkan lakonan terbaik dari Rashidi Ishak dan Elly Mazlien bersama dua bakat baru.

Sebenarnya aku memang jarang nak layan drama Melayu yang malam-malam. Sama macam kes cerita Nur dulu, tahu-tahu dah tengah cerita baru sibuk nak layan. Haha. Siapa suruh malas layan drama. Kan melepas.

Kisahnya, aku tahu Kampung People trending viral dekat twitter sebenarnya. Ramai yang puji dan sukakan ketelusan dalam drama ni. Masa tu dah masuk minggu ke 2 tak silap. Adik aku siap ajak layan sekali walaupun tengok dekat YouTube je. Episod pertama sahaja dah buatkan aku rasa nak tengok lagi sebab gelagat dan lakonan selamba pelakon-pelakon ni buatkan aku terhibur.

kampung people


#SLMscLife EP2 : Mendaftar Sebagai Pelajar Pascasiswazah

Assalamualaikum dan hai!

Baca tajuk pun dah tahu nak cerita pasal apa kan? Yes, semestinya nak bercerita tentang bagaimana aku boleh 'terjebak' mendaftar sebagai pelajar siswazah. Sebenarnya perancangan untuk sambung belajar memang dah lama ada. Cuma terbantut-bantut sebab aku nak susun dulu kehidupan dengan baik. Nak pula dah ada anak dan komitmen makin lama makin bertambah. Kita susun satu-satu dulu.

Keputusan untuk sambung belajar ni berkali-kali juga difikirkan. Dari sejak graduate (tahun 2015) lagi memang dah tercari-cari program dan tempat untuk sambung. Setiap 6 bulan mesti akan tengok kursus-kursus dan universiti yang ada untuk program Master secara online. Sambil mencari tu, mencari juga dana-dana mana-mana untuk biasiswa juga. Sambung belajar bukan percuma okay.

slmsclife , daftar pascasiswazah, postgraduate

#SLMScLife EP1: Pengalaman Persidangan Akademik Pertama

Assalamualaikum dan hai

Kali ni aku nak buat satu hashtag baru sebagai kenangan dan sebahagian dokumentasi perjalanan sepanjangan bergelar pelajar sarjana. Secara rasminya, aku mendaftar sebagai pelajar bulan September 2019. Niat nak sambung belajar sejak dari habis degree lagi tapi banyak keutamaan lain yang perlu aku dahulukan sebelum dapat betul-betul mulakan perjalanan dunia sarjana.

Rezeki aku dapat sambung sarjana dalam mod kajian atau master by research. Jauh dari apa yang aku target sebenarnya. Aku target nak sambung mod kursus (coursework) dan bukan bidang kejuruteraan. Tapi, aku percaya rezeki yang dapat sekarang ni Allah yang bagi dan Dia lebih tahu apa yang terbaik. Perjalanan aku berjumpa dengan penyelia dan mendaftar sangat lancar sampailah hari ni. Doakan semuanya berjalan lancar sampailah aku viva nanti! Amin.

InsyaAllah lepas entri ni, aku akan dokumenkan cerita macam mana boleh sambung masuk balik universiti untuk sarjana mod kajian. (Aku sendiri masih tak percaya)

#slmsclif , first conference


Orgga Malaysia : Produk Kecantikan Tempatan

Assalamualaikum dan hai!

Apa pandangan korang bila dengar pasal produk kecantikan buatan Malaysia atau lebih tepat kita panggil tempatan? Senang kata orang panggil local product. Adakaha negatif atau positif yang ada dalam fikiran korang?

Dulu, kalau dengar nama 'local product' memang aku agak skeptik. Mana tidaknya, saban tahun mesti ada keluar secara online senarai 'local product' yang ada bahan yang terlarang. Tambah pula ada sesetengah dikenali dengan nama 'produk timbang kilo'. Huish seram!

Sebenarnya, kalau nak tahu, ada je produk kecantikan tempatan yang tidak merbahaya dan mengikut standard procedure pembuatan. Ada je beberapa produk tempatan yang bagus. In fact, aku ada senarai produk tempatan yang aku nak cuba dan yang dah pernah cuba. Ada masa, mungkin aku boleh buat entri lain.



Jumpa barang baru di kedai Preloved!

Assalamualaikum dan hai.

Baru-baru ni aku dapat jemputan untuk datang ke majlis pra-pembukaan sebuah kedai preloved di KipMall Bangi. Dulu aku kenal KipMall ni sebagai Warta. Sekarang nama dah lain. So, kedai preloved ni sebenarnya sangat unik tau. Bukan macam kedai preloved yang biasa kita jumpa.

Kedai ni namanya Jalan Jalan Japan. Haaa, dengar nama pun dah boleh agak kan barang macam mana yang korang boleh jumpa dekat sini. Semestinya barang dari Jepun! Dah nama pun kedai preloved, barang semuanya adalah preloved.


Cawangan Jalan Jalan Japan di KipMall Bangi adalah cawangan yang kelima selepas cawangan keempat di M3 Mall, Gombak. Jalan Jalan Japan mula buka cawangan pertama di One City Sky Park, Subang pada November 2016. Kemudian di 1 Shamelin Mall pada 2017 dan seterusnya cawangan ketiga di CentrePoint, Seremban pada tahun lepas.