Carian

PdPR 2.0 : Kali Ini Lebih Bersedia

Assalamualaikum dan hai.

Tengok tak jumlah kes baru dan jumlah kematian akibat Covid-19 yang terbaru? Sangat membimbangkan. Sebenarnya aku tidaklah berharap sangat yang rentas negeri untuk Raya Aidilfitri tempoh hari dibenarkan memandangkan tahun ini sahaja kita dah kena PKP 2.0 dan lebih awal berbanding tahun 2020. Itupun semakin ramai yang mula abaikan SOP. Ramai yang culas dan tak ambil endah lagi. Eee.. geram pula rasa.

Nak kata aku dah boleh agak yang kementerian akan laksanakan PdPR, tak juga. Tapi kalau diperhatikan sejak sekolah dibuka, sepanjang bulan Mac sehingga Mei tempoh hari, berapa banyak sekolah yang dilaporkan ada kes? Hatta sekolah tempat anak aku sendiri ada kes. Merasa jugalah anak aku 'dipontengkan' sebab aku risaukan keadaan dia. Dan merasa juga sekolah terpaksa ditutup sebab kes.

Ketika dapat mesej dalam group yang selepas cuti Raya anak-anak akan menjalani sesi PdPR selama dua minggu, aku tak rasa akan jadi selama dua minggu. Melihatkan keadaan rakyat dan bilangan kes masa tu, aku dah risau nak hantar semula anak ke sekolah tapi pada masa yang sama, aku masih mahukan anak aku ada cikgu untuk mengajar.

pdpr 2.0 pembelajaran dan pengajaran di rumah online distance learning malaysia

Raya CovEid 2021

 Assalamualaikum dan hai

Selamat Hari Raya bagi semua yang membaca blog ini. Aku rasa masih belum terlambat kot nak ucapkan selamat hari raya. Maklumlah kita kat Malaysia memang sambut hari raya Aidilfitri sepanjang 30 hari Syawal. Hehe

Ada yang dah habis Puasa Enam? Aku masih belum mula lagi. Wildan pun dah mula ajak puasa sekali walaupun sebenarnyan puasa Ramadan tempoh hari dia tak cukup 30 hari.

Sebelum mula Ramadan lagi aku dah boleh agak yang tahun ini kita akan beraya sama seperti tahun lepas. Memandangkan jumlah kes dari hari ke hari masih lagi dengan 4 angka. Bila vaksin sudah mula diberikan kepada frontliners dan fasa rakyat biasa sudahpun bermula, bilangan kes baharu setiap hari masih lagi mencecah 4 angka. Herd community untuk mencegah Covid-19 masih belum kuat. 

Walaupun kita semua boleh dikatakan beraya dalam keadaan PKP, tidak boleh ke mana-mana, aku tengok dalam timeline Facebook dan Instagram tidak kurang meriah seperti hari raya sebelum sebelum ini. Maklumlah ini sahaja cara untuk kita berkomunikasi dengan kawan-kawan dan sanak saudara yang ada.

raya covid-19 tahun 2021

Kes Covid di Sekolah Tempat Anak Belajar

 Assalamualaikum dan hai!

Sejak sekolah mula beroperasi, aku rasa kes baru pesakit Covid melibatkan pelajar sekolah semakin meningkat. Dan sebenarnya sekolah yang Wildan pergi juga tidak terkecuali. Maklumlah kami ni duduk di sempadan Selangor dan Kuala Lumpur.

Sebenarnya masa minggu kedua sekolah mula beroperasi, pada bulan Mac 2021, memang sekolah kebangsaan yang berdekatan sudah memaklumkan ada pelajar yang disahkan positif dan pihak sekolah berkenaan sudah mengambil langkah berjaga-jaga serta memaklumkan kepada sekolah-sekolah yang bedekatan.

Ketika kes positif di sekolah tersebut, aku cuma risaukan kalau-kalau pelajar yang dijangkiti Covid tu sekolah agama di sekolah agama tempat Wildan belajar. Namun pihak sekolah agama menafikan dan memang dibutikan bahawa pelajar terbabit tidak berkait dengan sekolah agama. Masa ni, aku cuma ambil langkah berjaga-jaga dengan sediakan wet tissue antibacterial dan hand sanitizer kepada Wildan.