Carian

4 Ilmu dari bermain batu seremban

Assalamualaikum.

Kenal lagi tak batu seremban?

Batu seremban adalah antara permainan tradisional yang paling seronok. Sambil bermain, dapat kawan baru, dapat kemahiran baru. Tapi sekarang macam susah nak tengok generasi alpha ni main, betul tak?

Generasi 90-an dan ke atas mesti merasai pengalaman bermain batu seremban ni. Malah dulu siap berlumba siapa paling hebat! Kalau timbang lima, dapat tangkap lima biji memang kira power. Haha.

batu seremban


5 Things about Family Planning

Assalamualaikum

Masa bulan Ramadan lepas, ada tengok rancangan Raudhah Mawaddah bincang topik pasal family planning. Ally Iskandar sebagai moderator bersama Dr Harlina dan Ustaz Don. Memang seronok dengar perbincangan pasal family planning ni. Lagi-lagi bila dikupas bersama doktor pakar dan ustaz.

Kalau cakap pasal family planning, sesetengah orang ada minset begini

"Tolak rezeki Allah la tu"

"Buat apa kahwin tak nak anak?"

Orang kita sibuk nak anak ramai tapi selalu lupa kebajikan anak-anak serta pasangan. Lagi parah, sibuk berlumba anak siapa paling ramai tanpa pedulikan perkembangan mental ahli keluarga yang sihat. Aduh.

Family planning
Credit gambar: Google


Wildan's recovery - avoiding scar

Assalamualaikum.

Hampir sebulan dah selepas kejadian Wildan jatuh tangga sampai berkejar ke hospital. Memang masa nampak luka kat dahi dia, mahu gugur juga jantungg sebab darah banyak. Tapi, masa tu Abah Wildan dah pegang dan dah basuhkan, kita mak duduk tenang dulu sambil layan adiknya.

Adatlah budak lelaki nak bermain. Lasak tu tak payah nak ceritalah. Kalau orang nampak Wildan lasak, orang ramai tak tahu adik dia laaaagi lasak. Tapi adiknya, Mukhlis depan orang sopan je. Pemalu sikit.

So apa yang sebenarnya berlaku sampai boleh luka dan dapat jahit si Wildan ni?

Wildan's recovery - avoiding scar

Kisahnya begini, hari tu Syawal yang kedua. Kami sekeluarga bersama satu lagi keluarga saudara pergi beraya di Padang Piol, melawat nenek saudara mak mertua. Memang hari tu destinasi paling jauh satu tu sahaja.

Sampai sana pun dalam pukul 4 petang lebih kurang. Biasalah bila dah berkumpul, kita berborak sambil jamah kuih muih yang ada. Nak pula TV tayang cerita Kabhi Kushi Kabhi Gham. Ramailah ter'gam' depan TV.

Wildan dan beberapa budak kecik bawah 4 tahun mana nak duduk tengok cerita orang dewasanya. Maka mereka ni bermain sesama mereka. Asalnya, Wildan duduk bermain dengan makcik saudara dia (sebaya) dengan Mukhlis. Tiba-tiba Wildan entah bila pergi ke ruang legar dekat pintu masuk rumah, tempat tak ada orang tengok dia. Hurmm.

Tak lama lepas tu, dengar dia menangis. Adik ipar dah jerit "Along, darah banyak".

Tak ada saksi sebab orang tengok dia bila dia dah nangis. Macam mana semuanya berlaku hanya Wildan yang tahu.

Abah Wildan terus pergi ambil Wildan dan basuh darah dia. Bila dengar tuan rumah suggest pergi hospital, Umminya bingkas bangun dan pergi tengok Wildan sendiri. Darah memang banyak, bertakung pulak atas kening dia yang tebal. Masa tu, serius confuse luka dia kat mana. Ingatkan dua tempat luka.

Nampak macam kecik je luka, tapi darah yang keluar banyak. Itu yang terus bawa dia pergi klinik.

Hajatnya nak ke klinik, tapi, sudahnya bawa ke hospital sebab semua klinik tutup. Berayalah 3 jam di hospital sebab Wildan dalam green zone. Dapatlah kenangan dahi jahit tiga jarum.

Satu fakta baru, hatta nak jahit sikit ni pun parents kena sign consent rupanya! Bagus juga procedure macam tu.

Accident Day Wildan
Nampak kecik je kan?

Accident Deep Cut
Nah, close up. Maaf pada yang mabuk darah. Lukanya dalam.

Lepas dah jahit semua, Wildan punya lasak sama je. Haha. Orang lain tengok dia yang seriau sebab tengok jahitan dia memang scary. Dia pula maintain energy yang sama. Cuma, dia sensitif kalau pegang dahi. Pegang sikit confirm akan marah dan menangis.



Wildan's injury day 4

21 Jun (5 hari lepas kejadian), kami bawa dia pergi buka jaiht dekat klinik kawasan rumah. Drama dia kat klinik toksah cerita. Nak masuk klinik tu pun tak nak asalnya. Dahlah pergi klinik beramai-ramai dengan mak mertua, adik ipar dua orang sekali dengan Mukhlis.

Bila nampak nombor giliran Wildan, terus cakap kat dia nak jumpa doktor. Terus dia jerit "Tak nak! Tak nak doktor korek"

Berulang jugalah cakap baik-baik yang doktor nak tengok, nak tolong check dan bagi ubat bagi tak sakit. Budak kalau dah tak nak, memang jerit sampai nak terkeluar anak tekak.

Masa nak buka jahit dia, sampai tiga orang pegangkan dia. Jangan main-main dengan kekuatan budak kecik bila dia meronta. Sambil pegang dia, sambil pujuk dan bacakan basmallah untuk dia.

Dah siap semua, menangislah Wildan sampai keluar bilik doktor. Habis satu klinik tengok dia. Bila dia perasan semua orang tengok dia, barulah dia senyap.

Doktor memang ada bagi ubat sapu, tapi doktor kata itu ubat antibiotik untuk luka tu. So, kami decide nanti bila dah kering sikit nak guna aloe vera gelly sahaja. Alhamdulillah aloe vera serba serbi membantu process pemulihan luka dan kurangkan parut.

Masuk hari ketiga macam tu, kami start sapu aloe vera. Itupun tak senang sebab Wildan masih dalam mode 'jangan sentuh dahi'. Kena curi-curi letak masa dia tidur.



Wildan's injury day 10
 26 June (6 hari selepas jahit dibuka)

10 hari selepas buka jahit
30 June (10 hari selepas jahitan dibuka)
20 hari selepas kemalangan
5 July (15 hari selepas jahitan dibuka)
Ada banyak faktor membantu proses pemulihan Wildan.

1. Usia yang muda. Besar ni kuat makan, nak pula suka makan protein; ayam, telur. Protein banyak membantu dari segi cell recovery process.

2. Tindakan yang cepat. Kalau ikutkan maybe ada yang kata tak perlu jahit (?) tapi sebab lukanya dalam, takut terkena infection dan kalau dibiarkan parut akan nampak lebih teruk.

3. Ikhtiar dengan ilmu. Aloe Vera Gelly ni memang kitorang satu family dah pakai lama. Dari asalnya nak buat hilang gatal nyamuk, ubat kecut jerawat, ubat hilang sunburn, kalau terkena air panas dan sampailah sekarang ikhtiar untuk proses baik pulih luka.

Aloe Vera Gelly ni boleh je nak dapatkan dari Watson ke Guardian ke tapi kitorang setia guna Forever Living punya sebab ingredient dia yang pertama sekali Aloe Vera: high concentration. Dan, berdasarkan pengalaman pun memang selesa lagi yang ini.

Alhamdulillah, recovery process Wildan sangat baik. Sekarang pun dia tak takut dah nak letak aloe vera gelly ni. Kalau tanya pasal dahi pun, dia jawab "Wildan okay" dengan gaya cool. Haha.

Begitulah kisahnya hero seorang ni.

Thanks sudi baca!