Carian

Budaya negatif depan anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Sejak dah jadi mak ni, aku suka gali dan gali ilmu keibubapaan (parenting knowledge). Dan sepanjang aku menggali, aku tak pernah tak dapat ilmu baru. Akan sentiasa ada benda baru yang mengubah cara aku melihat sesuatu perkara. Yelah, ilmu memang begitu sifatnya, sepanjang zaman tanpa henti. Aku percaya kebanyakkan ibu bapa macam aku. Sentiasa mencari ilmu. Kalau tidak, masakan banyak poster-poster seminar keibubapaan kan?

Memandangkan kalau nak pergi seminar aku tak berapa mampu dari segi masa sebab hujung minggu aku masih bekerja juga. Jalan terbaik aku ialah follow mereka yang selalu berkongsi tentang ilmu keibubaapan. Kalau dekat Facebook, ada banyak tokoh keibubapaan yang aku follow, siap buat see first untuk aku baca setiap hari. Belum kira lagi channel dalam Telegram. Buku parenting pun aku rajin beli, rajin juga buat wishlist. Ya Allah, memang banyak tau wishlist buku parenting.


Mukhlis masuk tadika dah?

Assalamualaikum dan hai!

Kalau ada yang follow aku dari instagram mesti ada yang perasan aku dah start kerja sejak tengah bulan April yang lalu. Sekarang dah jarang nak update feed dan story. Bila ada kelapangan barulah update. Jangan risau, aku akan sentiasa update blog.

Memang dalam perancangan hidup nak bekerja. Cumanya, tak secepat ini. Sebab rancangan asal nak tunggu Mukhlis masuk 3 atau 4 tahun. Kira dalam tahun depan(?) macam tu. Walaupun sebenarnya masa Mukhlis nak masuk dua tahun dulu dah mula cari kerja, tapi hati masih berat rasa nak kerja dan nak tinggalkan dia dekat orang lain.

Alhamdulillah rezeki dapat kerja yang agak fleksibel. Jadi Pembantu Penyelidik atau Research Assistant. InsyaAllah ada rezeki dalam masa terdekat nak sambung master (doakan aku kuat dan boleh bersabar dengan cabaran!) Pada masa yang sama, dapat juga jadi tutor part time. Dan, tak lupa bisnes aku kat Calligenia Market masih berjalan lagi tau. Nampak macam orang gila duit dah. Haha. Aku buat semua serentak, kejar cita-cita dan untuk anak-anak hidup juga. Ini baru aku, belum tengok suami aku kerja. Lagi gila.

3 tahun dah tadika, hantar anak tadika umur 3 tahun

Raya belah mana tahun ni?

Assalamualaikum.

Minggu ni minggu terakhir Syawal. Dan aku tahu mesti ramai pulun buat open house kan? Mesti juga berderet jemputan yang korang dapat. Hehe.

Untuk Syawal tahun ni (1440 Hijriah), aku rasa puas hati sangat sebab cuti lama. Merasa balik kampung awal, buka buasa dua tiga beramai-ramai sebelum malam raya. Rasa-rasanya sejak dua ke tiga tahun lepas, asyiknya balik hari terakhir puasa. Lepas tu habis kelam kabut malam raya tu menyiapkan semua benda.

Ikutkan dari tahun 2016 aku sambut Syawal pertama belah suami. Sampai dah naik hafal dah rumah-rumah yang kami pergi beraya. Sebenarnya, masa kami masih lagi pelajar dulu, kami bergilir tahun sambut raya. Sebab dua-dua memang jauh dari keluarga masa tu.

raya suami isteri



Review: Antioxidant Serum by Sanny & Joleen

Assalamualaikum.

Hai, lama dah tak review pasal produk kecantikan ataupun skincare. Kali ini nak cerita pasal satu serum yang berjaya menangkap perhatian aku.

Sebenarnya, sejak trend serum diperkenalkan, aku memang tak berani nak guna serum. Salah satu alasannya adalah dia melekit dan kulit aku mudah bagi reaksi yang tak diingin seperti naik jerawat berjemaah atau sebum overproduce. Setakat yang aku jumpa dekat kedai banyak yang melekit, kecuali The Body Shop yang Youth Drop. Ada yang tak melekit tapi, dia ada buatkan muka rasa tak selesa atau tegang tiba-tiba.



Buffet Ramadan oleh Azam Pandan Sdn Bhd di Dewan Tengku Zara, Bangi

Assalamualaikum.

Hari ni dah genap 7 hari kita berpuasa untuk bulan Ramadan 1440H. Macam mana momentum korang? Harapnya masih kuat dan boleh pecut sampai habis Ramadan lah.

Sempena masuk Ramadan ni, of course baaaanyak buffet Ramadan yang ada. Rezeki aku tahun ni, dapat jemputan ke buffet Ramadan yang disediakan oleh Azam Pandan Sdn. Bhd di Dewan Tengku Zara di Bangi.

Walaupun aku duduk Cheras, Bangi ni bunyinya tak jauh sebab antara masuk KL dengan pergi Bangi, lagi suka pergi Bangi. Hehe. Bila dapat jemputan tu terus bagitahu husband dan dia setuju. Yeay!

Buffet Ramadan 2019 Dewan Tengku Zara