Carian

One Night Trip: Genting Getaway

Assalamualaikum.

8 Disember yang lepas, kitorang sekeluarga pergi Genting Highland bersama dengan Ummi, Baba dan adik-adik yang lain.

Itupun last minute punya decision lepas bincang punya bincang. Hari Rabu baru book hotel, survey tempat semua. Haha.

Kitorang buat One Night Trip ke Genting Highland.

So, anyone yang nak short escape bolehlah teruskan membaca dan cari idea apa nak buat kat Genting selain shopping kat Genting Highland Premium Outlet.

Penginapan
Kitorang duduk Hotel Seri Malaysia. Kedudukan hotel ni dekat bulatan Goh Tong, 5 minit sebelum sampai GPO. Dikelilingi deretan rumah kedai.
Hotel ni sebenarnya bukan directly under cawangan Seri Malaysia. So, rate harga bilik agak berbeza dengan standard rate Seri Malaysia.

Untuk buat tempat rehat lepas penat berjalan, kira okay dah untuk semalaman. Dalam bilik ada kipas. Biasa hotel ada aircond je. Dan memandangkan kat Goh Tong pun sejuk, kitorang pakai kipas je tidur malam. Breakfast memang complimentary per room. Sedap-sedap kot! Berpinggan-pinggan makan.

DAY ONE
Kitorang start trip pagi. Rancangnya jam 10 pagi dah gerak dari Cheras, tapi biasalah... ada hick up sikit. End up, gerak jam 11 pagi jugak. Cheras ke Genting cuma setengah jam ke sejam. Hehe.

Jam 12.30 tengahari lunch kat Genting Sempah. Genting Sempah atas sikit dari exit nak naik ke Genting Highland. Bila memikirkan kot tak ada kedai makan dekat dengan hotel, kitorang berhenti kat Genting Sempah je untuk lunch. Lagipun dari Genting Sempah ada laluan ke Genting Highland, cuma 15 minit je.

Memandangkan kitorang buat trip hari Jumaat, lepas je makan terus pergi Masjid Yayasan Noah, atas sikit dari hotel. Masjid ni dekat GPO je. Dekat sangat! Selesai solat terus check in bilik dan rehat.

Genting Highland, Masjid Yayasan Noah, Tempat Solat


Sambung balik berjalan dalam pukul 4 petang, untuk naik gondola. Yeay! Sebelum tu, pergi masjid dulu untuk solat Asar. Jangan tak tahu, Cheras ke Genting cuma dalam 60 km je. So, by right tak boleh Jama' Qasar solat. Untung juga dapat solat kat Masjid kat Genting ni.

Habis solat terus pergi Awana Skyway.
Awana Skyway ni bangunan sebelah GPO dan bersambung dengan GPO, parking pun kena dalam GPO. Kalau tak nak parking berbayar, parking kat luar bangunan, at your own risk.

Tiket naik gondola RM8 seorang dan untuk budak, 90 cm ke atas kena beli tiket, harga yang sama. Wildan ada dalam 3-5 cm lebih dari penanda 90cm. Nak selamat, beli je tiket. Oh ya, tiket dia one-way je. Nak turun belilah return ticket, berjumlah RM16.

Satu gondola boleh masuk 10 orang. Kitorang ada 7 orang dewasa, campur Wildan kira 8 orang. Diorang pun taklah strict sangat wajibkan 10 orang juga baru boleh naik. Kitorang memang masa beratur, bila sampai depan gondola tu kumpul ramai-ramai terus. Dapatlah satu gondola tu kitorang sekeluarga. Seronok lah naik. Awana Skyway punya gondola ada pit stop kat Chin Swee Temple. Kitorang tak turun pun sebab main attraction kat situ temple dia. Hehe.

Gondola Genting Highland
Nampak tak kitaorang conquer satu gondola? 

Oh ya, sepanjang jalan nak naik tu, cuaca dingin-dingin. Dan paling scary kabus sampai tak nampak gondola depan atau belakang. Punyalah tebal kabus. Siapa tak tahan sejuk pastikan bawa sweater tau.

Sampai je kat puncak, kitorang cari First World Plaza sebab google kata banyak benda menarik, antaranya Snow World, Ice Age Adventure, Theme Park. Haha. Sejam mencari, bila dah jumpa, tempatnya tutup sebab ada construction. Pasrah juga sebab penat berjalan keliling Sky Avenue ikut signboard menuju ke First World Plaza.

Dah tak ada hala tuju, kitorang pun pergi balik tempat gondola. Dari First World Plaza tu naik je lift. Sebelum tu, turun bertingkat-tingkat dengan escalator sebab ikut signboard punya pasal. Tak jauh mana pun lift First World Plaza dengan Awana Skyway.

Sampai je bawah kat GPO, solat Maghrib dan makan! Sudah makan, kitorang balik bilik terus. Malam bukan ada apa sangat nak buat. Lagipun bawak anak-anak kecil tak selesa keluar malam.

DAY TWO
Hari kedua ni juga hari terakhir kat Genting Highland. Hehe. Short escape kan.

Pagi macam biasa, pergi breakfast kat restoran hotel. Complimentary dengan bilik.
Budak memang free.

Rancangan pagi tu adalah pergi Strawberry Farm. Diorang bukak pukul 9 pagi.

Actually Strawberry Farm ni dekat sangat dengan Hotel Seri Malaysia. Jalan kaki dalam 5-10 minit dah sampai. Tapi kitorang semua pergi dengan kereta juga. Haha.

Dalam lift kat Seri Malaysia, ada pamplet pasal farm ni, dan katanya FREE.
Bila kitorang pergi sana, rupanya kena bayar seorang RM10 untuk dewasa dan RM7 untuk kanak-kanak 3 tahun ke atas. Punyalah outdated information. Hampa juga bila tahu kena bayar tapi sebab nak juga masuk, bayar jelah.

Strawberry Farm Genting Highland
Smart boh!
Sadly, buah strawberry semua belum masak. Sudahnya tengok jelah tanaman dengan buah strawberry yang sebutir dua. Ada je yang merah tapi sikit. Still, we enjoyed the trip. Diorang ada offer free photography. Nanti dekat deretan kedai ada satu kedai gambar kita boleh pilih nak print yang mana. Time print ni of course kena bayar. Haha. Kitorang layankan juga photographer tu, tapi sudahnya print sekeping je sebab masing-masing lupa bawa cash.

Strawberry Farm Genting Highland
Credit to Atirah's iphone!

Strawberry Farm Genting Highland
Masuk-masuk entrance ada ni. The only area yang FREE.
Dalam farm tu bukan setakat ada tanaman strawberry je. Ada Lavender Farm, Flower Farm, Windmill Spot. Banyaklah. Bajet masa sejam. Sekali dekat dua jam kitorang dalam tu. Itupun sebenarnya tak menikmati Flower Farm sebab kejar masa. Baba tak ikut sebab dia flat pagi tu lepas makan ubat. Bila dia call tu kitorang perasan yang dah dekat dua jam dalam tu.

Lavender Farm dalam Strawberry Farm
Lavender's Farm

Lavender Farm dalam Strawberry Farm
Model tak berbayar, ginilah pose nya...

Windmill Spot dalam Strawberry Farm
Berkejar nak balik, tapi sempat snap dua tiga gambar.

Lepas check out, kitorang terus pergi GPO. Memang plan pusing GPO hari kedua sebab hari pertama allocate untuk naik gondola sahaja. Memang sakanlah pusing GPO. Kedai pun semua tayang SALE berlambak-lambak.

Kitorang tak bawak stroller sebab rasa carrier cukup dah untuk dukung Mukhlis. Lagipun Mukhlis dah dapat kaki dan dia lebih suka nak jalan-jalan.

Yang tak menahan pula, tengah jalan-jalan pusing GPO, Wildan nampak pula trolley kereta tu! Dia memang pantang nampak trolley kereta. Boleh jadi tantrum, merajuk tak nak jalan, tak nak cakap, buat muncung sampai balik, lembikkan badanlah. Macam-macamlah. Memandangkan kitorang semua pun penat dukung Mukhlis, ambil kereta ni kira okay juga. Mukhlis pun suka sangat bila dapat main stereng kereta tu. Haha. Shopping pun banyak barang kan, bolehlah tumpang bakul kat belakang trolley tu.

Untuk trolley kereta ni, single seat sewa RM30 dengan deposit RM100. Untuk double seat yang kitorang ambil ni RM50 dengan deposit RM200.

Car Trolley di Genting Premium outlet
Hasil rayuan, dapatlah double seat kereta ni.


So, that's it untuk One Night Trip ke Genting. Actually ada lagi benda lain selain Strawberry Farm dan GPO, cuma kekangan masa dan kitorang tak tahu apa yang ada kat sana.

Apa lagi yang menarik kat Genting?

1. Orchid Farm.
Antara Hotel Seri Malaysia dan GPO. Bila turun dari GPO, dekat sebelah kiri akan nampak ada signboard Orchid Farm. Nak masuk of course, perlunya fulus.

2. Bee and Insects Farm
Ini terletak bawah sikit. Bila nak turun KL baru nampak. Actually dalam strawberry farm ada je jual product dan overview pasal farm ni, cuma kalau nak tengok juga sarang lebah, better pergi sini. Dan, of course entrance kena bayar.

3. Mini Cameroon
Lebih kepada pasar, tapi akan ada fefeeling macam kat Cameroon Highland sikit. Ini tak ada bayaran tapi nak beli barang haruslah ada duitnya.

In case nak buat trip ke Genting, ini antara tempat yang korang boleh consider untuk pergilah. Kalau jenis suka pemandangan, nature bolehlah pergi farm-farm yang ada. Kalau nak rasa berbaloi, cadangannya Strawberry Farm sebab ada sekali pakej ladang-ladang lain.

Apa yang stress duduk rumah?

Assalamualaikum.

Mei yang lepas, sebelum masuk Ramadan, attended pelancaran Suri Rumah Rahmah (SRR). Basically, ini adalah persatuan suri-suri rumah lah. Siapa lagi yang nak meraikan kami suri-suri rumah melainkan mereka yang memahami?

Masuk Syawal, antara soalan yang aku cuba tak nak dengar ialah "Kerja apa sekarang?"
Soalan itu normal. Apa yang tak seronok ialah reaction. Bila jawab housewife, of course bermacam jenis reaction yang aku jumpa. Reaction yang positif mahupun negatif. Not that I'm offended but I'm trying to be positive here, people. I've bad perception before and trying to change.

Masa pelancaran SRR, I'm not alone. Almost semua suri rumah struggle benda yang sama. Most housewives adalah graduate (degree/master/phd) housewives.

NOW YOU ARE A MOTHER

Assalamualaikum

Lama dah tak update blog. Actually this year banyak yang sedang berlaku yang membuatkan proses menulis blog sentiasa terbantut. InsyaAllah sebelum habis tahun 2017 nak keep up balik momentum menulis blog.

Post kali ini sebenarnya bukan post baru, just another post dari Facebook. Ditulis awal Oktober 2017 hari tu.

Sambung cerita Dilwale

Assalamualaikum

Semalam ada aku upload komen aku tentang cerita Dilwale Dulhania Le Jayenge dekat dalam instagram. Mulanya tak ada niat pun nak upload pasal cerita Dilwale. Lagipun tu cerita tahun 1995 kot, entah berapa kali tayang kat tv dah. Yang membuatkan aku upload tu sebab scene yang tengah aku tengok masa tu. Aku baru je bukak tv dalam 20 - 35 minit.

Nak dijadikan cerita scene yang aku sempat fokus ialah scene yang si Raj dan Simran ni kantoi bercinta sebab ayah Simran dah ada calon dan Simran sudah pun jadi tunangan orang. Bila dah kantoi, ayah Simran punya marah, dia belasah Raj. Dengan sound effect cerita Hindustan macam kuat sangat dia penampar mamat tu, memang mendebarkan. Haha. Simran punyalah berlari dari bilik dia dengan pakaian pengantin menangis-nangis sambil menjerit "Jangan! Jangan!"


Hello 2017!

Assalamualaikum

New year with a fresh start!

Dah 3 Januari dah. Oh mai... cepatnya masa berjalan.

Untuk tahun baru ni, banyak yang kami sekeluarga review untuk 2016 yang lepas dan buat list apa yang hendak dicapai sebelum 2017 habis. Dengan semangat baru, dengan motivasi yang segar, kami mulakan tahun 2017 dengan penuh harapan.

Bercakap tentang tahun baru, azam tahun baru dan perubahan-perubahan yang kita semua hendak kecapi, jangan pula kita lupa untuk fokus pada cita-cita jangka masa panjang kita. Biar kita dah susun semuanya dengan rapi sekaligus dengan action-plan. Tapi, jangan lupa untuk berdoa dan berusahah ke arah cita-cita kita. In case ada plan yang tergendala atau terganggu, jangan mudah kecewa, letakkan pengharapan dan keyakinan sepenuhnya pada Allah.

Masuk tahun baru ni, Wildan dan 3 tahun. Kalau ikut kiraan bulan, usia Wildan masih 32 bulan. Next year dah 4 tahun. As a mother, aku sangat concern tentang development anak-anak: education, physical, mental, emotion. Salah satu azam aku ialah untuk prepare Wildan masuk tadika. Kalau rezeki dia boleh pergi tadika umur 4 tahun, masuklah. Kalau belum ready, tunggulah 5 tahun. Personally, I don't want to push them so hard about kindergarten. Lagipun sejauh ingatan aku, Ummi hantar anak-anak dia semua tadika 5 tahun. Dan, since dah jadi SAHM, aku boleh homeschool je anak-anak berdasarkan minat dan tahap masing-masing.

Mukhlis pun dah banyak develop. Boleh main cak-cak, boleh buat tummy time. Berbeza dengan masa Wildan membesar, masa dengan Mukhlis lebih banyak memandangkan ummi depa ni SAHM kan. Tapi hectic juga untuk ibu muda ni. Lagi-lagi bila sibuk dengan kerja-kerja rumah, memasak mahu naik pengsan terkejar sana sini. Kalau boleh diklon, dah lama klon. Alhamdulillah, Abah depa sangat supportive and helpful. Everytime nampak macam hectic sangat, abah depa layan anak-anak. Nampak je macam goyang kaki layan anak tu, tapi ummi ni pun masih belajar untuk layan anak-anak dengan tersenyum walaupun stress. Betullah quote yang mengatakan jadi mak ni, dapat rehat seorang diri selama satu minit pun dah maca nikmat. Haha.

So, to those yang rajin baca kat sini, apa azam korang?
Tulis dan tampal untuk sentiasa bersemangat!

InsyaAllah, for this year aku nak share a lot of beneficial things.
Stay tune.
Peace.