Carian

Solat Tracker untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

InsyaAllah tahun depan Wildan (anak sulung) akan masuk 7 tahun. Satu fasa kehidupan baru bagi kami sekeluarga. Selama ni nampak anak tu kecik je. Rupanya dah nak masuk darjah satu dah tahun depan. Sebenarnya dengan situasi Covid sekarang, aku agak tak bersedia terutamanya bab sekolah rendah. Dah mendaftar dah, dokumen pun dah siap hantar dah. Cuma sebab sekarang dia dah cuti lama sangat. 

Selain daripada bab sekolah, hal lain yang aku risaukan ialah solat. Peringkat anak usia 7 tahun ni dah boleh suruh dia solat cukup 5 waktu. Untuk sekarang aku masih lagi ajak-ajak sahaja Wildan solat. Tak pernah paksa. Malah aku selalu bagitahu kebaikan solat, ganjaran dan pahala. Cuma biasalah budak-budak, ada masa dia taknak juga solat. Sebagai seorang mak, aku perlu kreatif dan kritis dalam memikirkan cara untuk galakkan dia solat.

ajar anak solat

#SLMScLife EP3: Persiapan ke alam Pascasiswazah (Research Mode)

Assalamualaikum dan hai!

Asalnya aku tulis entri ini untuk aku publish masa bulan Februari tapi kekangan masa sangat banyak dan sudahnya draft tinggal sepi tak disentuh. Sehinggalah Perdana Menteri kelapan memberikan arahan Kawalan Pergerakan pada 16 Mac yang lalu. Dapatlah aku buka laptop dan siapkan artikel untuk blog. Sebenarnya dah lama nak kongsikan pasal ni sebab masa aku sambung belajar, kebanyakan perkongsian tak berapa selari dengan apa yang aku lalui.

Untuk entri kali ini, aku nak kongsikan persediaan yang perlu ada jika sekiranya ada yang berminat untuk sambung belajar pascasiswazah lagi-lagi dalam mod kajian (research mode)

Aku tahu, dah banyak dah tips kat luar berkaitan persiapan untuk sambung Master ni. Tapi ini aku bagi tips berdasarkan pengalaman aku yang tak seberapa dengan beberapa perkara yang mungkin orang lain tak kongsikan. (mungkinlah kan). Selamat membaca.


First Impression : Renewing Gel Mask Mary Kay

Assalamualaikum dan hai!

Rasanya dah lama tak buat update pasal produk-produk penjagaan kulit. Sebenarnya tahun ni ada target untuk buat beberapa siri antaranya Siri First Impression. Sempat post satu. lepas tu jadual sehari-harian jadi padat. Bertambah padat apabila PKP diarahkan pada 18 Mac 2020 yang lalu. Dengan nak work from home, research from home, uruskan anak, uruskan rumah. Phew! Ada masa memang sampai terduduk kepenatan. 

So, berbalik pada tujuan utama entri ini dibuat. Nak bercerita tentang pandang pertama iaitu first impression terhadap Renewing Gel Mask dari Mary Kay. Sebenarnya ada baaaanyak rangkaian produk dari Mary Kay buatkan aku nak sign up sebagai Beauty Consultant Mary Kay. Dan memang akhirnya sign up. Haha. 

renewing gel mask mary kay  mask muka

EZDuit E-Voucher : Bayar Sedikit Untuk Yang Banyak

Assalamualaikum dan hai!

Alhamdulillah sedar tak sedar kita semua berjaya melepasi fasa PKPB. Dan secara rasminya PKPP dah pun bermula! Yeay, dah boleh rentas negeri.

Walaupun keadaan kita nampaknya sudah kembali seperti biasa, sebenarnya langkah-langkah berjaga-jaga masih perlu diamalkan. Sekarang kita panggil 'norma baru'. Nak masuk kedai kena buat catitan, balik rumah terus mandi atau pakai hand sanitizer, jarak 1 meter bila berurusan di khalayak ramai dan banyaklah lagi. 

Selain tabiat-tabiat baru yang dinyatakan, satu lagi norma baru yang sedang meningkat iaitu urusan atas talian. Ada pembelajaran atas talian. Ada jual beli atas talian. Dan yang paling tinggi meningkat adalah pembelian barangan secara atas talian! (Online shopping). 

eatzeely superez

Buat quiz guna Google Form untuk anak-anak

Assalamualaikum dan hai!

Tak lama lagi insyaAllah PKP akan tamat(?). InsyaAllah. Diharapkan dapat tamat dengan jayanya. Lebih sebulan kita semua berkurung dalam rumah, demi keselamatan diri sendiri dan juga negara. Siapa yang selalu baca blog, mesti tahu yang sejak bermulanya PKP pada 18 Mac 2020, anak sulung aku, Wildan dah selamat berada di kampung bersama neneknya. Maksudnya dah sebulan lebih ni jugalah kami tak bersua muka melainkan atas talian melalui video call. 

Walaupun PKP berlangsung, pihak sekolah Wildan tidak mengambil kesempatan untuk mengabaikan anak-anak didik mereka. So, sebaik sahaja cuti sekolah bulan Mac tamat, memang cikgu-cikgu buat follow up untuk revision dengan anak-anak. Wildan tak ketinggalan. Cuma, sejak masuk bulan Ramadan memang cikgu bagitahu tidak ada kelas melainkan kelas bacaan seminggu 2 - 3 kali. Kalau tidak, setiap hari cikgu dia buatkan quiz dan bagi link pada ibu ayah untuk anak-anak jawab. So, bila quiz dari cikgu dah tak ada, nak tak nak Ummi nya kena belajar buatkan. Dengan menggunakan Google Form sebab dah ada account Google kan. Hehe.

Sebenarnya aku memang seratus peratus amatur dalam bab ni. Belajar semua atas talian dengan Google dan blog-blog yang ada. Semuanya dalam masa sehari. Dapatlah buat satu quiz untuk Wildan. Aku cuba sebaiknya untuk buat satu quiz yang menyeronokkan dan tidak terlalu berat untuk Wildan. 

So, aku nak kongsikan sikit apa yang aku dapat sepanjang buat quiz menggunakan Google Form. 

buat quiz guna google form

Pantri Makanan #AyamWithYou

Assalamualaikum dan hai!

Wah, tak sangka dah masuk Jun. Aku pun baru sedar rupanya dah Jun. Punyalah lama terperap dalam rumah. Walaupun aku hanya duduk di rumah, setakat ni tak banyak benda terjejas. Alhamdulillah. 

Tapi kan, sebenarnya ada sesetengah orang, terputus bekalan makanan, terputus punca rezeki. Pilu hati bila baca berita mereka-mereka yang diberhentikan kesan dari PKP ni berlangsung. Susah kita, adalah lagi yang lebih susah.

Oleh itu, pihak Ayam Brand telah melancarkan satu Kempen Komuniti Penyayang 2020 untuk serata Malaysia. Kempen Komuniti Penyayang ini, atau dikenali sebagai Food Pantry Campaign mengenengahkan satu usahasama rakyat untuk saling membantu.